Тихо! Молебен в маршрутка.

Маршрутките вече не са това, което бяха. Те са тих пристан на искрената ни вяра... или може би арена на лудост?
6 дек 2006 15:12, Екип на Dnes.bg
Тихо! Молебен в маршрутка.
Ако ще се молите, то поне го правете мълчаливо. Снимка: Dnes.bg

Интересна заповедническа ваденка стряска и хвърля в дълбок размисъл всички пътуващи в една от маршрутките по линия № 24, видя репортер на Dnes.bg.

Първото, което се набива в очите на всеки, дръзнал да се качи в превозното средство, след като си удари главата в рамката на вратата, е стикерът с огромни червени букви, на който пише:

„Пътници, не пречете на шофьора. Молете се мълчаливо!“.

Краткият разбор на текста разкрива множество възможности:

1. Пътниците, които се качват в маршрутка №24, са религиозни фанатици и използват всяка свободна секунда за горещи молби към Бога. Това, естествено, дразни шофьора и той изработва стикер, с който ги призовава да си се молят наум и да не сеят размирици в епохата на глобализъм, посткомунизъм, предевропеизъм и Ерата на водолея.

2. Пътниците не са били религиозни фанатици при качването си, но след първите 50 метра внезапно стават такива. Вероятно причината за екзотичната им еволюция е начинът, по който шофьорът кара, а именно :“Мръдни се, бе, капут, къде караш, да ти *** *******, бакшиш тъп, аре не ми се мотай, писнá ми тоа живот“.

Изявлението се осъществява, докато маршрутката препуска със 137 километра в час на Попа. В този момент пътниците, съвсем естествено, получават внезапен спазъм в главата, виждат голямо, бяло кълбо да се приближава към тях, и глас отвисоко започва да им шепне, че трябва да се молят по 7364859 пъти на ден. Състоянието е необратимо.

3. Шофьорът е искал да каже на уважаемите пътници, когато го молят да спре някъде, да не му крещят в ушите, защото и той е човек и не обича писъци и крясъци. Ако случаят е такъв обаче, то той /шофьорът/ се е изразил твърде неправилно, тъй като глаголът „моля се“ носи двусмислие, а дори и малко безсмислие. Получава се израз, подобен на този, който един военен навремето използвал, а именно: „Помещението нямаше покрив, и като вдигнах глава нагоре, видях хоризонта“.

В крайна сметка обаче остава загадка дали сме успели да отгатнем значението на стикера. Призоваваме ви и вас да мислите по въпроса и в случай, че попаднете в маршрутка №24, проучете ваденката по-отблизо и, ако ви осени мисъл - споделете я с нас в блога на Dnes.bg.

Ако ли пък ви осени голямо, бяло кълбо, не ни споделяйте. И, за бога, молете се мълчаливо!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание