Погребаха Литвиненко

Роднини и приятели на покойния Литвиненко се събраха днес на гробището Хайгейт в Лондон за участие в церемонията по погребението на бившия руски таен агент
7 дек 2006 17:37,
Погребаха Литвиненко
Александър Литвиненко. Снимка: НТВ (Россия)

Роднини и приятели на покойния Александър Литвиненко се събраха днес на гробището Хайгейт в Лондон за участие в церемонията по погребението на бившия руски таен агент и критик на Кремъл.

Кореспондентът на РИА Новости отбелязва, че за погребението бил поканен мюсюлмански свещенослужител, но все още не е ясно дали той е извършил мюсюлмански обряд.

Близки на бившия офицер от ФСБ бяха съобщили през последните дни, че едно от последните му желания било да бъде погребан според мюсюлманската традиция.

Траурната церемония продължила около два часа.

Според руските медии на погребението са присъствали около 30 човека, между които Борис Березовски, Юлий Дубов, кинорежисьорът  Андрей Некрасов.

РИА Новости съобщава, че гробището Хайгейт днес е закрито за граждани и случайни посетители.

След смъртта на бившия руски таен агент Литвиненко британската полиция вече води разследвания по обвинение за убийство, съобщи DW.

Следствието на Скотланд ярд е достигнало определена фаза, но засега не прави окончателни изводи относно средствата, мотивите и самоличността на възможните извършители.

Междувременно се откриват нови находки на радиоактивни субстанции по местата, посетени от 43-годишния Литвиненко или хора, с които той се е срещал.

В британското посолство в Москва беше измерена слаба радиация, също както и на стадиона на Арсенал Лондон, където е ходил бившият руски таен агент Андрей Луговой.

Британските следователи искат да разпитат Луговой в Москва.

Вчера американската телевизия ABC News съобщи, че британските следователи, които разследват отравянето на бившия офицер от ФСБ Александър Литвиненко, са посочили името на руския бизнесмен Андрей Луговой като главен заподозрян в извършване на престъплението. Това твърди неназован официален представител на британското правителство, цитиран от ABC News.

Информационно-аналитичната агенция AXIS днес разпространи съобщение, че сътрудници на израелските спецслужби са в Лондон, за да помогнат на британската полиция и MI-5 в разследването им по случая „Литвиненко“.

По данни на източника на агенция AXIS британското разузнаване се интересува от данните, с които израелските спецслужби разполагат за руските имигранти, които са критично настроени към президента Путин.

Информацията за помощта на израелските спецслужби обаче все още не е потвърдена от официални източници и представители на британското разузнаване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание