Отровен е, не е отровен

Противоречиви информации разпространяват руските медии за здравословното състояние на бизнесмена Димитрий Ковтун, който вчера даде свидетелски показания по случая „Литвиненко“
8 дек 2006 16:30,
Отровен е, не е отровен
Pine Bar в Millennium Hotel. Снимка:expedia.com

Противоречиви информации разпространяват руските медии за здравословното състояние на бизнесмена Димитрий Ковтун, който вчера даде свидетелски показания пред следователи от Генералната прокуратура на Русия и представители на Скотланд ярд в рамките на разследването по случая „Литвиненко“.

Първоначално агенция „Интерфакс“ предаде, че Ковтун е изпаднал в кома веднага след разпита.

По-късно в интервю за РИА Новости адвокатът на Андрей Луговой Андрей Ромашов съобщи, че се е свързал с представители на Ковтун, които заявили, че „неговото състояние е задоволително“.

Както припомня Радио Свобода Димитрий Ковтун се е срещнал в Лондон с Александър Литвиненко най-вероятно в деня, в който бившият агент на ФСБ е отровен с полоний 210.

Според адвоката на Андрей Луговой съобщенията за изпадналия в кома Ковтун и неговото критично състояние са „провокации“.

Източник на „Интерфакс“ твърди, че Димитрий Ковтун е успял да даде важни свидетелски показания.

Междувременно Русия започна свое съдебно разследване по случая с отравянето на бившия таен агент Александър Литвиненко, предаде DW.

Прокуратурата в Москва съобщи, че ще разследва не само смъртта на Литвиненко, но и подозренията, че е трябвало да бъде отровен и негов познат. Става дума за Димитрий Ковтун, който последен се е срещал с Литвиненко в Лондон и в чиито организъм също са открити следи от радиоактивната субстанция полоний 210, допълва DW.

Бившият руски таен агент и критик на Кремъл Александър Литвиненко беше погребан вчера в Лондон.

Днес британският всекидневник The Times пише, че следствието по делото за отравянето на Александър Литвиненко е стигнало до заключението, че ексагентът от ФСБ е отровен в бара Pine Bar в Millennium Hotel, където той се е срещнал с Андрей Луговой и Димитрий Ковтун.

Изследванията за полоний 210 на персонала на заведението са дали положителен резултат за наличие на радиоактивното вещество.

Шефът на отдела за радиологическа защита на британската Агенция по здравеопазването Майкъл Кларк допуска, че е възможно да има следи от радиация в организма на бащата на Александър Литвиненко- Валтер и в организма на 12-годишния син на ексагента- Анатолий, пише днес вестник Independent.

Засега се знае, че радиоактивно въздействие е регистрирано в организма на вдовицата на Литвиненко-Марина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание