Още четирима души облъчени с полоний 210

Германските власти потвърдиха, че екс-съпругата на бившия бодигард от КГБ Дмитрий Ковтун, неин партньор и две деца са били облъчени с веществото
12 дек 2006 09:56,
Още четирима души облъчени с полоний 210
Специални екипи изследват къщите около мястото, където е открит полоний 210 в Хамбург. Снимка: АР

Полицията в Германия съобщи, че четирима души са били облъчени с полоний
210 – веществото, отровило бившия агент на КГБ Александър Литвиненко, който почина на 23 ноември, предаде ВВС.

Германските власти са потвърдили, че бившата съпруга на Дмитрий Ковтун, неин партньор и две деца са били облъчени с веществото.

Ковтун се срещна с Литвиненко в Лондон в деня, в който агентът се почувства зле.

Междувременно британски детектив пък пристигна в Хамбург, за да получи сведения по разследването на германската полиция.

Автомобил, който е използван от Ковтун, също даде положителен резултат за наличие на полоний 210. Следите водят към апартамента на екс-съпругата на Ковтун в Хамбург, както и към дома на нейната майка в град Хаселау.

Германските власти съобщиха, че Ковтун е пристигнал в Хамбург на 28 октомври и е останал при бившата си жена преди да отлети за Лондон, за да се срещне с Литвиненко на 1 ноември.

Полицията в германския град оповести, че все още не е ясно дали Ковтун е жертва или заподозрян.  Бившият бодигард в КГБ се лекува в московска болница също от отравяне с полоний. 

В понеделник стана ясно, че автобусен билет, намерен в дрехите на отровения с полоний Александър Литвиненко, подкрепя хипотезата, че той е бил заразен с радиоактивното вещество в хотел "Милениум".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание