Отравянето на Литвиненко оплете и петролния гигант ЮКОС

Бившият мениджър на компанията Леонид Невзлин може би има връзка с отравянето на Литвиненко
28 дек 2006 09:20,
Отравянето на Литвиненко оплете и петролния гигант ЮКОС
Невзлин, който живее в Израел, отрече да има пръст в отравянето на Литвиненко. Снимка: АП

Главният прокурор на Русия обяви, че разследва версията, според която бивш шеф на петролния гигант ЮКОС е свързан със смъртта на екс-агента на КГБ Александър Литвиненко, съобщи ВВС.

От офиса на прокурора казаха, че „проверяват версията“ за намесата на Леонид Невзлин в отравянето на Литвиненко.

От своя страна говорителят на Невзлин нарече предположенията „абсурдни“, предаде и агенция Ройтерс.

Бившият шеф на петролната компания е доста близък до друг магнат, управлявал ЮКОС - Михаил Ходорковски, който е в затвора.

Според изявлението на прокуратурата, Невзлин и други бивши мениджъри на ЮКОС са обект на международно преследване „заради тежки престъпления“.
 
Имало индикации, че съществува връзка между отравянето на Литвиненко, опита за убийство на Дмитрий Ковтун, който се срещна с екс-агента на КГБ преди той да се почувства зле, и „обвиненията, че няколко от мениджърите на ЮКОС са извършили тежки престъпления срещу редица граждани“.

Невзлин, който отрече да има пръст в далаверите покрай ЮКОС, в момента живее в Израел, но от Русия казаха, че предприемат мерки за евентуална  екстрадиция на всички заподозрените по случая, които се намират в чужбина.

Бившият агент на КГБ Александър Литвиненко почина на 23 ноември в Лондон. В организма му бе открита голяма доза от радиоактивния изотоп полоний 210.
 
Случаят, който все още остава обвит в мистерия, опъна отношенията между Великобритания и Русия.

В изявление, направено малко преди смъртта му, Литвиненко обвинява руския президент Путин в участие в отравянето му. Кремъл обаче отрече обвиненията и ги нарече „глупост“.

След смъртта на руснака, полоний 210 бе открит и на доста други места - в организма на италианския КГБ–експерт Марио Скарамела, както и в офиса на руския олигарх Березовски.

На 5 декември пък източник на британското разузнаване обяви пред The Times, че само руски агенти от Федералната служба за сигурност (ФСБ) имат достъп до достатъчно количество полоний 210, с който беше отровен бившият руски шпионин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание