Домейни на китайски сайтове изчезнаха след земетресение

Близо 10 000 китайски уебсайта загубиха разширението си .com, заради телекомуникационни проблеми след земетресението, ударило близо до Тайван, в края на миналия месец
5 яну 2007 11:53,
Домейни на китайски сайтове изчезнаха след земетресение
След труса достъпът до чужди сайтове от Китай е бил невъзможен, а хиляди страници са загубили домейна си. Снимка: Корбис

Близо 10 000 китайски уебсайта загубиха разширението си .com, заради телекомуникационни проблеми след земетресението, ударило близо до Тайван, в края на миналия месец, съобщи вестник Beijing Times, цитиран от АФП. 

Трусът, който срина основни телекомуникационни линии, причини изчезването на хиляди .com домейни, тъй като собствениците им не са успели да ги пререгистрират или ъпдейтнат след като интернет връзките са се сринали, предаде и официалната информационна агенция в Китай - Ксинхуа.

DNS сървърите не са отговорни за загубата на домейните, тъй като собствениците им е трябвало да помнят да ги пререгистрират.

„Голям брой домейни, които са собственост на различни компании, бяха откраднати от чужди инвеститори, което донесе загуби за китайския бизнес“, писа вестник Beijing Times, но не спомена точни имена.

Земетресението нанесе щети на кабелите, които осигуряват по-голямата част от трафика на интернет в региона, и причини комуникационни обърквания в Тайван, Китай, Хонконг, Япония и Сингапур. Проблеми имаше дори и в Австралия.
 
Телекомуникационните оператори изпратиха кораби с техници във водите на Южен Тайван, за да премахнат щетите по кабелите, но предупредиха, че възстановяването на връзките може да отнеме седмици.

Трусът със сила 7.1 по Рихтер стана на 26 декември, а достъпът до чужди сайтове от Китай бе преустановен за няколко дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание