България на Берлинале. Браво!

За първи път от 30 години в конкурсната програма на "Берлинале" е селектиран филм с български актьор в главната роля
24 яну 2007 18:15,
България на Берлинале. Браво!
Бърнев в Берлин. Брррррр - брилянтно! Снимка: Булфото

За първи път през последните 30 години в конкурсната програма на "Берлинале" е селектиран филм с български актьор в главната роля - Иван Бърнев в "Обслужвах английския крал" на прочутия чешки режисьор Иржи Менцел по едноименния роман на Бохумил Храбал, съобщиха от "София филм фест".

Иван Бърнев и Христо Живков са сред претендентите за "Златна мечка" за главна мъжка роля на "Берлинале-2007", съобщи по-рано днес пред репортери проф. Александър Грозев - директор на Националния филмов център. Христо Живков играе във филма на младия италиански режисьор Саверио Костанцо "В памет за мен".

Иржи Менцел избра Иван Бърнев за ролята на Ян Дите в последния си филм, който ще се бори за "Златна мечка" на "Берлинале-2007". Менцел вече е носител на "Златна мечка" през 1990 г. за филма "Чучулиги на конец", а световната си популярност печели със "Строго охранявани влакове" /1966 г./, припомнят от СФФ.

Иван Бърнев и Иржи Менцел работят заедно от години - в три от общо четирите постановки на Менцел на софийските сцени. Така Бърнев стана звезда в най-очаквания чешки филм през последните 15 години и ще представи България на един от най-реномираните кинофоруми в света.

Освен талантливия актьор във филма участва още един българин - младият асистент-режисьор на продукцията Николай Гундеров. "Обслужвах английския крал" ще се състезава заедно с последните филми на Стивън Содърбърг и Робърт де Ниро - "The Good German" и "The Good Shepherd". Филмът ще има и международна премиера в Берлин.

Броени дни преди да открие с шумна и неповторима премиера филмовия купон на годината в България - 11-ия "София филм фест", копродукцията "Гуча! - Фестивалът на любовта" ще омагьоса публиката на "Берлинале".

Филмът, който смесва любов, сълзи и музика във взривоопасен балкански микс, бе избран за участие в "Панорама" - една от най-престижните секции на международния кинофестивал "Берлинале".

"Гуча!" е създаден от голямата надежда на сръбското кино Душан Милич и продуциран от Карл Баумгартнер, Емир Кустурица, Танасис Каратанос, Горан Радакович, Йозеф Айкхлозерл и от директора на СФФ Стефан Китанов - от българска страна. Филмът е подкрепен от Националния филмов център, "Евроимаж" и е копродукция с БНТ.

"Гуча" ще бъде показан с още 17 филма в секцията "Панорама". Това не е първото участие на Душан Милич на този престижен филмов форум - той представи там своя предишен филм "Ягода в супермаркета" през 2003 г. и предизвика истински фурор с кретенската си комедия за обир в супермаркет по балкански.

"Панорама" е една от най-предпочитаните и коментирани секции в официалната програма на "Берлинале" /8 -18 февруари/. Тя събира новите филми на известни режисьори, дебютни творби и вълнуващи нови открития в киното. Селекцията на филмите в "Панорама" е адекватен поглед върху тенденциите в развитието на световното арткино. Заглавията в нея обединяват противоположни артистични визии и комерсиални интереси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание