Президентът на Румъния разясни на Бил Гейтс ползата от пиратството

Бил Гейтс, който посети Румъния във връзка с пускането на новата операционна система Windows Vista, преживя изключително необикновен прием
2 фев 2007 17:02,
Президентът на Румъния разясни на Бил Гейтс ползата от пиратството
Бил Гейтс останал втрещен и безмълвен след речта на румънския президент в защита на пиратството. Снимка: Корбис

Бил Гейтс, който посети Румъния във връзка с пускането на новата операционна система Windows Vista, преживя изключително необикновен прием.

В разговор с основателя на Microsoft президентът на Румъния Траян Басеску отбеляза огромния принос за развитието на страната му вкарването на пиратски софтуер, предаде Ройтерс.

По думите на Басеску, пиратството е помогнало на младите румънци да се научат на работа с компютър и е допринесло огромна роля в развитието на IT-индустрията в страната.

Освен това, Гейтс чу от устата на президента на Румъния, че пиратският софтуер е развил творческия потенциал на местните IT-специалисти, много от които впоследствие са се прославили в целия свят.

Гейтс, чиято компания е може би един от най-активните борци срещу пиратството, не коментира това толкова неочаквано „приветствие“.

По данни на експертите, повече от 70% от използвания на територията на Румъния софтуер е пиратски. Законите, предвиждащи отговорността за производството и разпространението на пиратски софтуер, са били приети преди повече от 10 години в Румъния, но досега, очевидно, пиратите успяват да действат успешно, заобикаляйки законодателството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание