Северна Корея остана на сухо и клекна

Нов кръг шестстранни преговори за ядрената програма на Северна Корея започват в Пекин; Пхенян отстъпи, след като САЩ забрани износа на доста стоки и продукти за комунистическата държава
8 фев 2007 09:18,
Северна Корея остана на сухо и клекна
Ким Йонг Гил /с шапката/ очевидно е недоволен от липсата на западни удоволствия за душата и тялото. Снимка: БГНЕС

Нов кръг шестранни преговори относно ядрената програма на Северна Корея ще започнат в китайската столица Пекин, съобщи ВВС.

Делегатите от Северна и Южна Корея, САЩ, Русия, Китай и Япония не постигнаха особен напредък по въпроса в предните разговори.

Сега обаче съществуват признаци, че дипломатите от Пхенян и САЩ са готови да осъществят прогрес към евентуално споразумение.

САЩ иска от Северна Корея да преустанови ядрената си програма, но от своя страна Пхенян настоява първо да бъдат вдигнати санкциите срещу страната.

Търговските и финансовите наказателни мерки бяха наложени, след като Пхенян извърши ядрен опит през октомври 2006 година.

САЩ наложи вето върху износа на различни стоки за Северна Корея - iPod, отбрани вина, коняк, бързи коли, бижута, маркови дрехи и други материални облаги.

Сега дискусиите в Пекин се очаква да бъдат съсредоточени върху връщането на Пхенян към споразумението от септември 2005 година, по силата на което страната се съгласи да се разоръжи, а в замяна да получи помощи и гаранции за сигурност.

В последните седмици се появи информация, че Северна Корея страда от тежка зимна криза за хранителни продукти, което подтикнало лидера на страната Ким Йонг Гил да се съгласи на нови преговори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание