Зашеметиха Microsoft с нечовешка глоба

Калифорнийски федерален съд наложи рекордната глоба от 1.52 милиарда долара на софтуерния гигант за нарушени MP3 патенти
23 фев 2007 08:48,
Зашеметиха Microsoft с нечовешка глоба
Microsoft ще трябва да плати глоба, възлизаща на $1.5 млрд. Снимка: AP

Безпрецедентна глоба от 1.52 милиарда долара е наложена на Microsoft от федерален съд в Калифорния за нарушение на патенти, съобщават световните информационни агенции.

Френската компания Alcatel Lucent е обвинила софтуерния гигант в нарушение на патенти, свързани с кодирането и декодирането на музикалните файлове в MP3 формат.

Баснословната сума се получава, събирайки по 0.5% от цената на всеки продаден компютър от средата на 2003 г. насам.

От Microsoft контрират, че са закупили технологията, свързана с MP3 файловете, от известния немски институт Fraunhofer за 16 милиона долара.

Редмъндският гигант смята да обжалва решението, тъй като счита, че то не съответства нито на закона, нито на фактите и не смята да бърза с изплащането на деветцифрената сума.

Според анализатори френската компания би могла да се опита да съди и други производители на MP3 софтуер и хардуер, като например Sony и Apple.

До момента всички компании лицензираха MP3 компресията от Fraunhofer, който заедно с Lucent Bell Labs разработи алгоритъма за компресия MPEG Layer 3 (MP3).

Още през 2003 г. Lucent Bell Labs (който междувременно се сля с Alcatel) заведе серия дела срещу множество компании за нарушение на мултимедийни патенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации