Станахме за смях в Европа с поршета–линейки

Гаф на здравния министър Гайдарски, че купуваме поршета за 100 хил. евро бройката за линейки, ни направи жалки в очите на ЕС
1 апр 2007 18:35,
Станахме за смях в Европа с поршета–линейки
Българската здравна реформа ще трябва да направи чудеса, за да имаме такива джипове за линейки. Снимка: seriouswheels.com
“Страдащото от хронична липса на пари българско здравно министерство използва заем от Световната банка, за да купи цял автопарк от луксозни Поршета Кайен, които да преоборудва в линейки”.

Това е коментар на английския сайт Aнанова относно изказването на здравния министър Радослав Гайдарски, че министерството е купило луксозните джипове – символ “добре облечените бизнесмени”, за да служат на обществото като линейки.  

Коментарите в британския вестник “Дейли мирър” са почти същите  - израз на дълбоко недоумение.

“Българският здравен сектор е задлъжнял с милиони, като болниците и клиниките често страдат от липса на медицински консумативи и недостатъчно финансиране”, коментира още Ананова.

Абсурдът “да се смееш ли, да плачеш ли”,  всъщност е следният: В сряда министър Гайдарски най-отговорно заяви, че подопечното му ведомство е купило 32 поршета Кайен, които да извозват болните в труднодостъпните райони.

Изказването на министъра предизвика шок и ужас, тъй като един подобен нов джип струва над 100 000 евро.

Според Гайдарски, фирмата-доставчик е спечелила търг за обществена поръчка, тъй като е предложила най-изгодна цена. Това твърдение  предизвика съмнения за корупция и нечиста сделка.

В крайна сметка се разбра, че министърът е сбъркал. Не били поршета, а “най-обикновени и прости” Фолксвагени. Объркането дошло оттам, че вносителят им у нас се казва “Порше”

Става дума за модела бусове "Фолксваген Транспортер", които обаче са със задвижване 4х4, тъй като ще се придвижват в полупланински и тежки терени.

От “Порше България” отказаха да назоват цената, на която министерството ще се сдобие с линейките.

Цялата 4x4 доставка е част от поръчка за общо 150 линейки, като търгът за нея е обявен още през август. Останалите линейки, които също ще бъдат купени с пари от Световната банка, ще са с марка “Форд”.
 
И докато пациентите у нас буквално измират заради ненормалната здравна реформа, в очите на ЕС министерското тяло блесна с поредния си гаф, който всъщност звучи като голяма гавра. И даде повод на останалите европейци да се подиграват най-вече с нас, а не с министрите ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание