Авторско християнство

Новата изложба в арт център „Алтера” представя модерни авторски интерпретации върху христианските традиции и тематика
10 апр 2007 18:34,
Авторско християнство
Юлия Станкова - "Влизане в Йерусалим". Снимка: Арт център „Алтера”

Ако великденското настроение не ви е напуснало, можете да го запазите за още малко, като посетите изложбата „Християнската тематика – модерни погледи” в арт център „Алтера”. Тя представя интерпретации върху темата на 12 български автори от началото на XXI век.

В галерията тематичните коледни и великденски изложби на икони са вече традиция. Различното този път обаче е, че експозицията представя авторски интерпретации в различни стилове и техники.

Многовековната традиция на интерпретиране на християнските теми и сюжети в различните изкуства е създала многообразие от религиозни жанрове и форми. Естетическата дистанция днес позволява отношение към тях като към произведения на изкуството, дори и към тези, които не са създадени с идеята за авторско творчество и имащи функцията единствено на Божии творения чрез ръката на анонимен вярващ, спомагащи за доближаването на човека към неговия Отец.

Днес, в епохата на подчертаната секуларизация на изкуството, присъствието на християнската тематика в различните нюанси на авторска интерпретация, повече от всякога затвърждават статута на произведенията с религиозна тематика като произведение на изкуството. На преден план се откроява все повече авторският индивидуализъм и стил. Влиянието на традицията и преклонението пред християнската тематика винаги остават неотменни.

Авторите, участващи в изложбата, са: Андрей Янев, Вълчан Петров, Дима Недялкова-Каприева, Иван Пиронков, Камен Симов, Николай Златанов – Кайо, Нина Иванова-Донковски, Роберт Цанев, Росен Рашев – Рошпака, Светлозар Чавдаров, Цветан Донковски, Юлия Станкова.

Изложбата е открита в арт център „Алтера” до 25 април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание