Високопоставено надзъртане

Лично еврокомисарят по правосъдието ще следи развръзката на скандала „Овчаров - Александров“
15 май 2007 16:09,
Високопоставено надзъртане
Франко Фратини ще наблодава скандала " Овчаров - Александров" и "Топлофикация". Снимка: БГНЕС
Еврокомисарят по правосъдието Франко Фратини и генералният секретар на Европейската комисия Катрин Дей ще наблюдават скандала “Овчаров-Александров”.

Това съобщи след пристигането си от Брюксел вътрешният министър Румен Петков, който заедно с главния прокурор Борис Велчев запозна европейските ни партньори с мега скандала и делото „Топлофикация“.

По думите на министър Петков, действията на премиера Сергей Станишев по скандала са били достатъчно категорични с отстраняването на двамата заместник-министри и излизането на Румен Овчаров в отпуск.

„Мисля, че това се оценява по достойнство от представителите на Европейската комисия“, каза Петков.

Вътрешният министър посочи още, че предложението да се изпрати експерт от ЕК, който да наблюдава разследването, е “проява на откритост към европейските партньори на страната”.

„Прокуратурата е образувала още две дела по информация от подслушаните телефонни разговори на бизнесмена Красимир Георгиев – шеф на фирма „Фронтиер“, каза на свой ред главният прокурор Борис Велечев.

Едното е за изтичане на класифицирана информация, а другото за търговия с влияние.

Dnes.bg припомня, че миналата седмица прокуратурата повдигна задочно обвинение срещу шефа на "Фронтиер". Тогава той не се яви в залата, защото бил на лечене в Швейцария.
Обвинението е за пране на пари от сделки, свързани с фирмата му "Банско пропъртис". В нея сътрудник е майката на Валентин Димитров, който е в затвора за далавери на стойност милиони евро - 83-годишната Цеца Димитрова.
 
Сумата, за която бе обвинен, е близо половин милион евро.
 
Главният прокурор отказа подробности по новите обвинения, но заяви, че ако Георгиев не се яви доброволно в България, ще се наложи да бъдат направени постъпки за принудителното му довеждане.
 
Въпреки скандалите около делото „Топлофикация” и трите поредни убийства, Борис Велчев не се опасява от въвеждането на предпазна клауза в областта на правосъдието за България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание