Морските не искат Бургас – Александруполис, провалял им туризма

Община Созопол започва подписка срещу преминаването на нефтопровода през залива Вромос, настояват за отклоняването му
18 юни 2007 09:52,
6
Морските не искат Бургас – Александруполис, провалял им туризма
Община Созопол се опасява, че заради изграждането на Бургас - Александруполис ще се провали морският им туризъм. Снимка: Булфото
Община Созопол започва подписка срещу изграждането на петролен терминал и преминаването на нефтопровода Бургас - Александруполис през залива Вромос и територията на община Созопол.

Решението е взето от Общинския съвет по предложение на председателя Панайот Рейзи.

"Общинското ръководство и жителите на Созопол не са срещу изграждането на нефтопровода, който безспорно е важен стратегически проект за държавата ни", каза Рейзи.

По негова информация за реализирането на проекта Бургас - Александруполис се предвижда да бъде изграден буй в морето в Бургаския залив за разтоварване на танкерите, а петролът да достига до сушата по тръба, преминавайки през залива Вромос.

"Нашите опасения са, че този екологичен риск за разтоварване на танкери в морето се поема, за да се избегне заплащането на пристанищни такси, а тези такси влизат в държавния бюджет", посочи Рейзи.

Според него наличието на такова съоръжение в морето ще повлияе негативно върху морския туризъм.

Протестът тръгна от жителите на Черноморец, които след обществена дискусия поискаха да се проведе местен референдум за петролопровода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Бургас преди 17 години
Наистина е жалко за съсипването на екосистемата. Но кое в БГ не е съсипано - планините ли, горите ли - та защо да не съсипем морето, то и без друго вече не остана незаграбен бряг по нашето черноморие. А Вромос съвсем вярно е радиоактивен и в Черноморец доста къщи са построени с пясък от там.
4
0
 
0
 
! Отговори
Rules преди 17 години
A 4ernomorec e nai-groznoto selo u cela Bulgariq- samo nai-golemite tapiri hodat tam na po4ivka xaxaxa ta da moje posle da spestqvat ot lampite kato se priberat u teh :D
3
0
 
0
 
! Отговори
Rules преди 17 години
Pffff kato ne vi iznasq se iznasqite be seltaci grozni !!!
2
0
 
0
 
! Отговори
виждал преди 17 години
Какви пристанищни такси, като ще си строят собствен терминал, какви пет лева. И как без разтоварване в морето? Ако искате да изкопаят дъното за да могат танкерите да акостират? И като почнат да взривяват и ринат и като настане една идилия... В Бургас преживяхме строежа на японското пристанище, никой никъде не писа какво се случваше след взривовете - напукани згради и разместени тротоари. А за тези които не знаят - залива Вромос е радиоактивен! На 1 км над него има хвостохранилище, което при всеки голям дъжд налива на плажа на Вромос. И хората като не знаят и си се припичат там. А алчните от Черноморец си мълчат, че иначе ще им отиде туризма.
1
0
 
0
 
! Отговори
d преди 17 години
Аз къде да се разпиша ЗА петролопровода?