Отива си

Директорът на следствието Ангел Александров подава оставка
20 юни 2007 09:53,
4
Отива си
Александров вече обяви, че решението му за оставка не е свързано със скандала му с Румен Овчаров. Снимка: БГНЕС
Очаква се днес на заседанието на Висшия съдебен съвет директорът на Националното следствие Ангел Александров да подаде оставка.

Миналата седмица Александров обясни, че обстойно ще изложи мотивите за решението си на заседанието на съвета.

Той обаче каза, че решението му не е свързано с очакванията да подаде оставка заради скандала му с министъра на енергетиката в оставка Румен Овчаров, а заради желанието му да запази институцията, която оглавява.

Следовател № 1 заяви, че огласява намерението си сега, за да пресече спекулациите, че това е мним опит да запази поста си като всъщност се търси подкрепа на мнозинството от членовете на ВСС, за да остане на него.

Той беше категоричен, че напуска ръководството на Националното следствие и отказа да коментира дали прави това под нечий натиск.

Скандалът между Овчаров и Александров започна, след като бе огласено, че по искане на Ангел Александров е отстранена следователката по делото "Топлофикация - София" Татяна Шарланджиева, тъй като изнасяла информация на свидетеля Красимир Георгиев, който е шеф на консултантската фирма "Фронтиер" и е смятан за близък на Румен Овчаров.

В отговор Шарланджиева и следовател Зоя Иванова заявиха, че шефът на националното следствие е оказвал натиск по делото за "Топлофикация" и се е опитвал чрез тях да лобира за частни интереси в областта на хазарта, Държавният резерв и "Булгартабак холдинг".

В отговор Александров обяви, че "човек, който смята държавата за своя собственост", си е позволил да го "заплашва с пресконференции, отправил е и физически заплахи".

По-късно Александров уточни, че този човек е Румен Овчаров и министърът го е заплашвал чрез посредници.
Скандалът се разрази още повече, след като директорът на “Булгартабак” Христо Лачев обяви, че директорът на националното следствие му е искал пари.

Заради цялата история бяха освободени от длъжност зам.-министърът на държавата политика при бедствия и аварии Делян Пеевски и зам.-министъра на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова, а Румен Овчаров и Ангел Александров излязоха в отпуск.

В началото на юни енергийният министър подаде оставка, а премиерът Сергей Станишев я прие

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
AK-47 преди 17 години
Нека нека това е хубаво.
2
2
 
0
 
! Отговори
Средностатистически преди 17 години
Обаче за бедния човечец има и бързи процедури, и обийствени глоби, лихви, такси и тем подобни механизми за да го задушат още в зародиш. Просто незнам докога ще ги търпим тия ***!
1
2
 
0
 
! Отговори
преди 17 години
Е, как да се оправим и как няма да ни висяг предпазни клаузи, след като при подобен скандал в Европа такъв биха го изритали като мръсно коте, а тук този чака до последно и сега сигурно ще се моли на ВСС да не го сменят. Пък реформата в следствието - никаква я няма, още влачат дела от 1987г.