ВАС "унищожи" Природен парк Странджа

Тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожна заповед на министъра на околната среда от 1995 г., с която е обявен Народен парк Странджа на площ от 116 136,2 хектара
29 юни 2007 15:22,
12

Тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожна заповед на министъра на околната среда от 1995 г., с която е обявен Народен парк Странджа на площ от 116 136,2 хектара, съобщиха от съда.

Решението на ВАС е подписано с особено мнение от съдия Юлия Ковачева, която не споделя извода на мнозинството на съдебния състав по отношение нищожността на заповедта.

Делото на община Царево срещу Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предизвика сериозни дискусии през последните три месеца.

По време на обществен дебат в средата на юни в София представители на МОСВ, Национално управление по горите и Природен парк Странджа изразиха категоричната си позиция, че паркът е легитимен и трябва да остане защитена територия.

Това мнение се подкрепя и от 17-те природозащитни организации от коалицията „За да остане природа в България“. Еколозите се опасяват, че отменянето на заповедта ще доведе до масово застрояване на най-южната част на черноморието.

С днешното си решение съдебният състав на ВАС приема, че в обжалваната заповед не са индивидуализирани земеделските земи, попадащи в обхвата на парка и не са посочени границите на защитената територия, като приема жалбата на кмета на община Царево за основателна.

По делото е изслушана съдебно-техническа експертиза, като заключението на вещото лице е, че точна индивидуализация и граница на Природен парк “Странджа” не може да се определи.

Съдебният състав констатира, че са допуснати и съществени процесуални нарушения при издаването на обжалваната заповед, като липсват доказателства за съгласуването й с компетентните ведомства и организации, изброени в чл. 25, ал. 1 от Правилника за прилагане на закона за защита на природата (отм.).

Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му.

МОСВ ще обжалва решението, заяви днес министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров пред журналисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Emo преди 17 години
Как може да ми изтриете поста? да не би да съм псувал или обиждал! Единственото което написах е че сме продажна нация, а и вие тази статия сте я забутали! И че ще емигрирам! Ако още един път ми изтриете пост няма и да ви препоръчвам за четене и няма и да ви ползвам страницата!
10
0
 
1
 
! Отговори
Emo преди 17 години
Как може такова безобразие??? Да му се невиди наглата корумпирана власт... направо вече прекалват тея жалки жадни за пари токсични отпадъци! А вие от dnes.bg защо не я забутате още повече тази статия? Едва след 50 преминаване от новина в новина ми се появи тази! Жалка нация аз съм вече абсолютно на 100% за емиграция....
9
0
 
1
 
! Отговори
Миро преди 17 години
Незнам как е възможно подобно нещо - да се чертаят нови територии за парка!? Май някой си е харесал плажна ивица или приятна вилна зона! Това може да се случи само тук! :(
8
0
 
1
 
! Отговори
bobi преди 17 години
"Съдебният състав приема, че жалбата на кмета на община Царево е основателна."Съдебния състав на колко лева /или евро/ оцени основателността на жалбата на едноклетъчното наречено кмет на Царево?!"Според съда, началната невъзможност обектът на заповедта да бъде индивидуализиран по признаците му, съдържащи се в самия административен акт, налага извода за липса на обект, като предмет на властническото волеизявление на административния орган."Господа съдии, Странджа не е чак толкова далече, отидете и вижте "обекта" с очите си, стига сте се взирали в книжата! Или внезапно ослепяхте?! "Основен мотив на Община Царево и Краш 2000 за искането им е, че в заповедта за обявяване на Природен парк Странджа не са посочени ясни негови граници. Следва обаче да се има предвид, че в териториално-устройствения план на община Царево, приет от Общински съвет Царево още през 1998 г., границите на Природен парк Странджа са ясно посочени. Тактиката, която използват Община Царево и Краш 2000 ООД, е аналогична на това, доказан от съда убиец след това да обжалва акта за раждане на убития, за да докаже, че той не е съществувал."Коментарът тук е излишен! На обикновения българин отдавна е ясно, че съдът е съучастник /понякога косвен, понякога пряк/ на всяко по-сериозно престъпление. Това, което стана днес е само още едно доказателство.Краш 2000 ООД...дали греша, или краш на английски беше троша, разрушавам?! А и фамилията на този кмет...хм,дори и да е българин /в което се съмнявам/ аз бих му отнел българското гражданство на основание опит за убийство на Странджа!Все още се надявам да си остане само с опита...И накрая:"Тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожна заповед на министъра на околната среда..."А поне трихиляден / или милионен/ състав българския народ не ще да я обяви за нищожна!!!!!!!
7
0
 
1
 
! Отговори
преди 17 години
Манекенките от ВАС тази седмица рекламират строителния бранш. Кой ще позне колко са им платили, за да си дадат гъ**вете?
6
0
 
1
 
! Отговори
prirodolubitel преди 17 години
да покажем че ни пука за Странджа и България и вън на корумпираните съдииhttp://savestrandja.hit.bg/index.html
5
0
 
1
 
! Отговори
AZ преди 17 години
АЛООООО, ВЕЛИКИТЕ ОТ СОФИЯ ДНЕС! ВМЕСТО ДА ТРИЕТА КОМЕНТАРИТЕ, СЛОЖЕТЕ ТОВА ЗАГЛАВИЕ НА В НАЧАЛОТО, НА ГЛАВНАТА СТРАНИЦА, ВМЕСТО РАЗНИ ПРОСТОТЙЙ ЗА СИМЕОН И ДРУГИ ГЛУПОСТИ!!!!ХАЙДЕ ДА СЕ СЪБЕРЕМ ДОВЕЧЕРА!!!!!!http://savestrandja.hit.bg/index.h tml
4
0
 
1
 
! Отговори
Lu преди 17 години
Това е безумие! Довечера в 19.30 на Попа...
3
0
 
1
 
! Отговори
someone преди 17 години
Ето това е съобщение спонтанно разпращано ICQ аз ще отида, а вие?4ul li si tova: Toku 6to оtmenixa statuta na Strandja kato za6titena teritoria!Pravim critical mass v 19.30 na popadress code-vyrzani o4i/4erni o4ila - sleptzihttp://news.ibox.bg/news/id_743835336 http://savestrandja.hit.bg/index.htmlrazpras htajte!!!!!!!!!
2
0
 
1
 
! Отговори
AZ преди 17 години
Mafiq e mnogo meko kazano!!! Tiq sa ne6to mnogo pove4e!!!!!!!!!!!!***!!!!
1
0
 
1
 
! Отговори
Стефан преди 17 години
Само едно мога да кажа за това - МАФИЯ!!!