Плоският данък факт от 2008 г.

Коалицията реши от 2008 г. да има единен данък от 10% за физическите лица
29 юли 2007 22:47,
28
Плоският данък факт от 2008 г.
Пламен Орешарски обяви, че ниските заплати в бюджетната сфера ще бъдат индексирани от 1 януари. Снимка: Булфото

Решение за единна данъчна ставка за физическите лица е взето днес на оперативното заседание на правителството съвместно с политическите ръководства на управляващата коалиция БСП, НДСВ и ДПС и председателите на парламентарните комисии.

По думите на министъра на финансите Пламен Орешарски, управляващата коалиция се е обединила около решението за влизане в сила от следващата година на 10% плосък данък.

Ниските заплати в бюджетната сфера ще бъдат индексирани от 1 януари, а за частния сектор предстои обсъждане със синдикати и работодатели, обяви Орешарски в ефира на БНТ.

Според него изпълнението на бюджета за годината върви по предварителните очаквания и се наблюдава преизпълнение в размер на 20% само от ДДС, а общото изпълнение на приходите е 52,7%.

Приходната част надвишава разходната част с 2%. Отчита се и над 2 милиарда лева бюджетен излишък за шестмесечието, които главно ще бъдат насочени за увеличаване на пенсиите с още 11%.

Увеличението трябва да влезе в сила от 1 октомври, каза министърът.

Той обясни, че така само за 2007 г. пенсиите се увеличават с общо 21% след 10% завишение през юли. Предвижда се от 1 октомври тази година да се намали осигурителната вноска с 3%.

Съгласно утвърдената макрорамка на Бюджет 2008 реалният ръст на БВП трябва да е 6%, инфлацията 3,7%, валутния курс 1,47 лв. за долар, а дефицитът по текущата сметка 17,2% от БВП.

Така очакваните приходи през следващата година трябва да бъдат в размер на 24,5 милиарда лева, каза той.

По думите му това е 42,5% от БВП. От еврофондовете се предвиждат 4% от приходите. Разходната част за 2008 г. се равнява на 39,5%, допълни министърът.

По думите му, предстои увеличение на акцизите. За цигарите това ще стане на два етапа - през 2008 и 2009 година.

Така ще достигнем нивото на акцизите за тютюневи изделия за европейската общност, аргументира се той.

За повишаването на акциза на горивата обаче остава само една стъпка, коментира финансовият министър и допълни, че става въпрос за увеличение на петрола с 5 стотинки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
EMPERIOR преди 17 години
А? Къде са парите от фонд пенсии. Хората се осигуряват за пенсия с една трета от получената сума като заплата в разстояние 40 години. Тези пари не носят лихви но се усвояват от държавата. Когато човек набере необходимите 100 точки се пенсионира на 65 години и не взима парите си внасяни за 40 години а най много за 10-20 години като пенсионер и гушва босилека. Остават пари в излъшък а някои хора даже и на доживяват до пенсионна възраст и следователно пенсиите не трябва да се увеличават годишно с мижавите 10-20 процента а доста повече. Нека правителството и кретена Орешарски не лъжат че пренасочват пари от другаде за пенсии а да КАЖЕ КЪДЕ СА ПАРИТЕ ОТ ПЕНСИОННИЯ ФОНД натрупвани с години или пак се разиграва сагата на Станка Шопова-"Няма, няма, няма"!
26
0
 
0
 
! Отговори
kikata преди 17 години
G-n Ore6arski e 4ovek na znanieto. Toj dobre boravi s cifri kakto pianist s klaviatura. Ne slu4ajno e lisi4oto mu izly4vane. Ne moje po-drug na4in da se obqsni kompetentniqt mu raport, kogato sled ve4erq pie rom i pu6i pura samo za da nameri vreme za razmi6lenie vyrhu formulata, obedinqva6ta procentnoto syotno6enie mejdu total spent/tip
25
0
 
0
 
! Отговори
edin преди 17 години
Брей, тука , както обикновено са се събрали все от разбирач нагоре.... Само се чудя кога между коментарите си вършим и работата, за която са ни дали компютър..:-)Че и аз у този кюп...:-)
24
0
 
0
 
! Отговори
pasat преди 17 години
За такова решение пада не само правителство а партията не се чува 10-15 години. Ама там стачкуват а ние тук пишем ....
23
0
 
0
 
! Отговори
паричко преди 17 години
Аритметиката е следната: един работник който получава заплата 250 лева сега е облаган с ДОО от 10 лева.един депутат със заплата 1500 лева сега е облаган с ДОО от 294 лева.Какво ще се получи през 2008 г - работника ще плаща ДОО 30 лева /с 20 лева повече или 2 пъти му се увеличава данъка/; депутата ще плаща ДОО 150 лева /с 144 лева по-малко или 1 път му се намалява данъка/ Е ТОВА Е ЛЯВА ПОЛИТИКА АКО НЯКОЙ НЕ Е РАЗБРАЛ ОЩЕ
22
0
 
0
 
! Отговори
от мен преди 17 години
Правителството знае ,че тази зима има вероятност да се повтори зимата от 1997 г. и повишава пенсиите ,но също така знае ,че това увеличение предварително е похарчено.БСП мисли за своя електорат!!!!!
21
0
 
0
 
! Отговори
ляв преди 17 години
Плосък данък има в Сърбия,Македония, Украйна, Русия, Румъния.Няма в цяла Западна Европа. Там има закони. И другите изводи сами ще ги направите. Ще пострадат най-много шивачките от цеховете дето вземат 200-300 лева. И собственика няма да ги компенсира. Е това само "лява" партия може да гонаправи
20
0
 
0
 
! Отговори
ДА ДА преди 17 години
както и да го въртите плоския данък със сигурност ще увеличи доходите на хората, а заплатите ще растат и в частния сектор и бюджетните
19
0
 
0
 
! Отговори
вичи преди 17 години
отново бедните ще си го получат.Тоя плосък данък е направен за богатите.Сега хората на бюджетна издръжка ще взимат по-малко.Като прибавим и увеличението на цените картинката е направо ужас.
18
0
 
0
 
! Отговори
Топидиот преди 17 години
Коалицията си върза гащите в навечерието на изборите за местна изпълнителна власт ... Нищо повечеС плосък или объл данък, по-голямата част от българите все ще са от преебаната страна.Намигването към пенсионерите пък гарантира на коалицийката гласове в нейна ползаГолямата маса работещи българи обаче ще живее все по-зле и по-зле. Преди да се радвате на увеличението на заплатите на чиновниците си дайте сметка, че освен тях никой друг няма да види повишение на заплатата си, а за сметка на това поскъпването е от два до три поти по-високо от планираното увеличение на заплати и пенсии.С.Станишев е Жан Виденов Втори. Дупе да ни е яко
17
0
 
0
 
! Отговори
vanq преди 17 години
Решението е добро,но повишението на цените е изяло всичко предварително.Така ,че драги управляващи бедния народ няма да усети нищо.Няма ли да спре това повишение на ток ,парно,храни и др.
16
0
 
0
 
! Отговори
Деян преди 17 години
Това стана още по време на управлението на Симеон Сакскобурготски и беше направено от група независими икономисти главно от ИПИ. Предложението беше оформено като писмо то Милен Велчев и подписано от представители на частния сектор...
15
0
 
0
 
! Отговори
redordead преди 17 години
В Германяи може да е 19%, ама що никой не казва, че ДД-то на хранта е 7% в Германия, което сваля много от цената на насъщния...
14
0
 
0
 
! Отговори
As преди 17 години
В Германия е 19, но там не е изобщо най-висок. В Дания е 24%, но пък там са открили комунизма, така че ДДС-то да не се пипа!
13
0
 
0
 
! Отговори
dacarfiol преди 17 години
От толкова време се надявах това да се случи, това си беше един добър завършек на неделята :) И не ми пука кой ще си прикачи лаврите за свършеното - Бойко или другите олигота, политиците са си гадове всичките, но най накрая ще има и малко облекчение и за нас :)
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 17 години
За първите 2 поста на СЪНИ - да не забравяме, че от ГЕРБ първи предложиха идеята да се въведе плосък данък и то в размер на 10%.. Така, че БСП, мнимото царче и турците да не се бият в гърдите, че са открили топлата вода!
11
0
 
0
 
! Отговори
усмихната преди 17 години
"Малка" корекция - в Германия ДДС не е 21 %, а 19 % . За справка и сравнение и с други страни пращам линк http://***.linker.ch/eigenlink/mehrwertsteuer_deut schland.htm
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 17 години
Моля Ви пишете на КИРИЛИЦА ! Живеем в България !
9
0
 
0
 
! Отговори
Don Toti преди 17 години
V Germania e 21% DDS, koito neznae da ne se objasniava 4e v BG e nai mnogo
8
0
 
0
 
! Отговори
Milena преди 17 години
I DA NI UVELICHAT PENSIITE S 10 % NQMA DA GI USETIM ZASHTOTO MESOTO POSKUPVA S 50 % A VSICHKI OSTANALI HRANI S 10-20 %TAKA CHE NE SE RADVAYTE - SAMO NI ZALUGVAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!