СУ с надпис: Посегателството срещу Алма матер е позор за България

СУ предприе акция в защита на Двореца в Балчик, от сградите висят трансперанти
27 авг 2007 15:36,
44
СУ с надпис: Посегателството срещу Алма матер е позор за България
Е, това държава ли е? - попита Биолчев. Снимка: Булфото

Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ реши днес на всички академични сгради и лаборатории на университета да увисне надпис: „Посегателството срещу Алма матер е позор за България“.

Това съобщи ректорът на СУ Боян Биолчев. Надписът е във връзка с решението на МС за отнемане на Ботаническата градина в Балчик от СУ, като предоставя само 11 декара на университета, а на МК остава 183 декара.

Помолен да коментира днешното писмо на директора на двореца Тошко Гяуров до него, Биолчев каза, че в писмото на Гяуров не се казва само едно: „че дойде в моя кабинет с една група архитекти, за да иска съгласието да построи ваканционно селище на терена“.

С човек, който работи в културата и е дошъл да разговаря с мен като представител на мутренски интереси, просто не разговарям, категоричен бе Биолчев.

Попитан за днешната пресконференция на министъра на културата проф. Стефан Данаилов, Биолчев каза: „Разбрах, че през септември щял да ме кани на среща, той не ми е партиен секретар, за да ми спуска решения като директива на партията. Той не можа ли да ме покани преди да бъде взето решението на МС, както между другото се бяхме разбрали“.

Според ректора на университета тепърва ще започне съпротивата на научната гилдия. Ботаниците са възмутени, току- що говорих с председателя на БАН, който абсолютно защитава каузата на университета и ботаниците му ще се намесят също на наша страна.

Цялата университетска общност ще се противопостави, защото допусне ли се прецедентът от най-голямото висше училище на България, без негово съгласие да му бъдат взети имоти, това означава разюздано ограбване на активните имоти на висшето образование и всички го знаят. Така че Стефан Данаилов фатално закъснява със смяна на курса, каза Биолчев.

Запитан дали скандалът не е заради двата билета, които заплащат посетителите на градината - един на Двореца и един на Ботаническата градина, Биолчев каза, че и „това има значение, но ние започнахме да продаваме билети, след като осъдихме МК, че не ни отчислява пари от техните билети и ние продаваме билети по решение на ВАС“.

Цялата оратория на директора на Двореца е повторение на пледоариите пред ВАС и даже политически неморално е да се вадят тези аргументи, защото съдът се е произнесъл в полза на СУ. Имаме да взимаме 290 000 лева от министерството по решение на ВАС, има изпълнителен лист и те не се изплащат. Е, това държава ли е, попита Биолчев.

Най-голямата наглост е, че посочват и какво е необходимо на науката. Освен това Министерство на образованието и науката е дало отрицателно становище по искането на Данаилов за Ботаническата градина, за което се обадих да благодарих на Даниел Вълчев, каза още Биолчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Диана Нехризова преди 6 години
До ГрадинарМного, много искам да се свържа с Вас. Телефонът ми е 0886599055
43
0
 
1
 
! Отговори
Галя преди 17 години
имах гостенче от италия,дете на 8 години.Живея във варна.Заведохме го да види ботаническата градина във балчик.бяхме 3-*** възрастни и детето. Платихме по 5лв. вход на човек за ботаническата градина и по 5лв.вход за двореца.нямаше детски билети!!!или 4.10=40лв,а не бяхме само ние.имаше много посетители,повечето от които чужденци!!!ТА питам къде отиваха всички тези левчета?И мислите ли че тази парична яма,комунистите и фесовете ще я оставят за подпомагане на студентите.?(не че сега са подпомогнати,както по долу беше изнесена информация-ресторант в университета,коли,апартаменти,цветарски магазини....и нищо от всички тези облаги няма за студентите) Който и да стопанисва б.градини ще продължават личните интереси , а студентите и цялото общество ще си плащат като попове докато не се променят нещата в Б-я.
42
1
 
0
 
! Отговори
Читать надо преди 17 години
Господине, нужно е да се образовате, още през 20-те на миналия век, великия автомобилостроител Х.Форд каза, че комунист=евреин. Справка "Интрнационалните евреи" и техните заслуги за ВОСР през 17- та.
41
0
 
0
 
! Отговори
майор Деянов преди 17 години
Страшно нещо било това демокрацията. Пред нищо се не спират дебеловратите и техните пазачи в юдеютурското правителство. Кога ли ЕТЕМ ще приватизира "Алма Матер"?. Щом и м-р Деянов се продаде, ясно накъде отива работата.
40
0
 
0
 
! Отговори
zz преди 17 години
Su e nai iakoto UNI v bg :)) Dori da ne sa stopanisvali savmestno kakto triabva gradinata to pak e bilo zaradi ministerstvoto
39
0
 
0
 
! Отговори
ЕДНА преди 17 години
Смесването на нещата води само до бъркотия! Биолчев е прав за Балчик! Би трябвало всички да го подкрепим! Лично аз бих искала да знам как?! Ако има някакъв организиран граждански протест нека да е подобаващо огласен за да можем да се включим в него! Тези алчни лумляни (лумпенизирани селяни) ще унищожат всичко!
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 17 години
Софийският университет да изиска от РДНСК Добрич, издадените от община Балчик, разрешения за строеж за въпросните терени. Отдавна комунистите са си "заплюли" местенцето.Данаилов, защитавайки ги се излага! И той не им вярва, но няма как...
37
0
 
0
 
! Отговори
Фактолог преди 17 години
Отлив на студенти, изтичащ мандат, постоянно увеличаващи се такси срещу постоянно падащо качество на образованието, отвратителна студентска администрация, тромава студентска администрация и пълна незаинтересованост от реалните проблеми. Ама от студентите не може да падне гювеч, нали така!? По-ни изнася да впрегнем де що има преподавател, на когото държим хляба, де що имаме връзка по медиите, БАН (мухлясали мозъци, които също реват за пари), де що има медиен образ да реве и да мултиплицира лъжи, а пък обикновения човек нека ходи и плаща на 5 каси Апропо, говорих с приятел от Варна. Той е бил в Балчик вчера. Нямало е никаква полиция, а кактусите е решил сам Косев да ги мести сега. За незапознатите - кактусите досега ВСЯКА година се прибират в оранжериите, а Косев играе сценки. Вчера към обяд е тръгнал да ги връща обратно. С медиите трябва да се внимава.
36
0
 
0
 
! Отговори
Фактолог преди 17 години
Биолчев дали няма апетити към промяна на закона и трети ректорски мандат, че този изтича... (на 29 септември, т.г.). Не е чудно, че иска да пъди и гони и събаря, все пак през 50-те години майка му Екатерина Биолчева е била съдия и е издавала смъртни присъди за католически свещеници... Явно се чувства вездесъщ...Срам ме е, че и аз съм възпитаник на СУ Биолчев се изплю върху всички ония ценности, за които говори. Студентите му няма къде да живеят, а той измести Университетската печатница, за да си построи гъзарски РЕСТОРАНТ в самата Алма Матер. Сериозно, погледнете някоя вечер прилича на МОТО или някой друг снобарски ресторант. Това било вход към Яйцето. Егати входа. Защо ли досега не съм видял и 1 студент вътре? Ами паркинга? Същото, за което говори (но което е създадено с такава идея в Балчик още преди години, не сега, за да бъде база за арт-настроените натури, но не в министерство, а на подходящо място!), той си е изградил в личния си университет! Интересно, че РЕСТОРАНТА В СУ седи празен и подреден като за мило тържество на добре облечени преподаватели. А отпред понякога се паркират лъскави возила. Защо ли проф. Биолчев си мълчи и за сградата на Ялта?.... Явно академичният дух минава през академичния джоб. Не ми се бъркайте, аз сам съм си господ! А студентите - кучета ги яли. Питайте хора от Биологическия факултет стъпвали ли са в някоя от градините. Опитайте се да посетите Ботаническата градина до ФЖМК, до паметника на Левски в центъра на София. Ако няма градинско парти на частни фирми, гарантирам, че ще ви е невъзможно. Ако можеха да видят, братята Евлоги и Христо, сигурно щяха да станат, само и само да не гледат циркаджийските изпълнения на отиващия си на 29 септември Биолчев. Да, хубаво е да си имаш собствена печатница (Университетската) и тя да ти издава том след том, да правиш пищни представяния в Яйцето с много автографи и отбрани гости. А когато те запитат за тези неща, започваш да се държиш като хваната в изневяра съпруга. Нападението е най-добрата защита, нали така? Рев, вой, малко водевил БИОЛЧЕВ СЕ ПОДИГРА С ПАМЕТТА НА ВСИЧКИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ В СУ, пускайки черното знаме. ПРОСТЕТЕ МУ, той вече не знае какво да прави!Вчера, докато Косев, шефът на Ботаническите градини ревеше, че местят кактусите и има полиция, Биолчев мажеше транспаранти. За сметка на чий бюджет, г-н професоре, произведохте тоя транспарант??? Как гледате на имиджа, който създавате на поверения Ви ВУЗ? Нали все ревете, че, както казват Ъпсурт, Нема кинти? Всеки път, всяка година само Вие ревете, че нямате достатъчно бройки и няма да започнете годината. Изнудвате. Защо не ревахте така, когато СКГТ оряза преференциите за ВАШИТЕ студенти?!?!?!?!?!? Какво направихте за тях??? Защо тогава не махахте със знаменца и не развявахте лозунги от името на АкадемиЧЕСКИЯ (руската школа май личи) съвет?!?!?!Отлив на студенти, изтичащ мандат, постоянно увеличаващи се такси срещу постоянно падащо качество на образованието, отвратителна студентска админи
35
0
 
0
 
! Отговори
възпитаник на СУ преди 17 години
Много помия се изля върху Биолчев...хубав,лош-чест му прави ,че се опълчи срещу турско-комунистическите олигарси,тази градина трябва да се запази за поколенията,не да стане частен сарай на поредния бей,който срича български...Подкрепям бъдещи протестни действия и ще се включа ако има такива
34
0
 
0
 
! Отговори
к'фо преди 17 години
кЪФ е тоА филм бе деца ? к'Фи са тиЪ измислици те тия журналягите съфсем се сбъркаха чакат нЕкой да им подскаже ли сЯ ? Ае малко по-леко че ставъ страшно дееееА
33
0
 
0
 
! Отговори
Dani преди 17 години
ei svesten komunist nqma...
32
0
 
0
 
! Отговори
blqk преди 17 години
за студенти вход нямаше, а за останалите граждани - по левче. Дали постъпленията стигат дори за поддръжка, за персонал да не говорим! Търсят под вола торба жълтици, но са намерили дебеловрати предприемачи за това апетитно незастроено плажче.
31
0
 
0
 
! Отговори
qwerty преди 17 години
Приятелю, ако мислиш, че ще трогнеш другаря Биолчев, много се лъжеш - нали той е назначил и крепил на мястото му т.нар. доктор Косев. Не се хаби, нищо няма да спечелиш. Надявай се поне следващият ректор на СУ да има поне малко повече морал от др. Биолчев.
30
0
 
1
 
! Отговори
Градинар преди 17 години
До:професор Боян БиолчевРектор наСофийски Университет Св. Климент Охридски Здравейте.Пише Ви възпитаник на Факултета по биология към Софийския Университет.Искам да споделя с Вас моята потресеност от действията на Ваш служител.Така наричаният, д-р Косев, директор на университетските ботанически градини, изживявайки се не на директор, а на Диктатор - причинил следните щети на университета:- от както е на длъжността директор, броят на напуснали по взаимно съгласие, уволнени или с прекратени трудови договори е повече от 50 за няма и 2 години. Това може да се провери в личен състав.- Студентите по ботаника във факултета по биология посещават ботаническата градина на околовръсното, а не тяхната си... нашата. Тази която носи названието университетска. С две думи ботаниците не ходят в ботаническата градина.- Градината във Варна вместо да расте на растително разнообразие, тя се превръща в конюшна. Просто му се искало на диктатора да има кон.- Градината в Балчик....кой прави постоянно скандали? Кой иска да има постоянна суматоха? Кой има полза от това? Да наистина има полза.- Ботаническата градина в София. За нея...След като се приключи с каквато и да е научна, изследователска дейност, тя се превърна в терен за купони, партита, сватби. Магазин за цветя ще Ви посрещне още на входа. Сега вече е и Фирма...университетска фирма за озеленяване.Та след една десета от изброените щети (знаете откъде може да вземете още) бих искал да направя следните изводи.Два апартамента в София, кола не каква да е, а Волво, цветарски магазин на ул. Раковски и още 2 в Русе, оранжерия в Княжево и още доста неща. Как се купуват с една заплата? Дори тя да се равнява на професорска.Защо ли има постоянно някакви ремонти в Градините? Кой краде в суматохата? Колко лева е отчел в счетоводството от магазините за цветя на входовете на Градините? Видяхте ли кабинета на директора на градините? Видяхте ли кожения салон вътре? След като си направи предаване Цветен магазин по БНТ на гърба на Университета, си отвори фирма университетски озеленители.Та това ли е работата на университета? Какво направи той за науката през тези 6 години? Къде е научният му екип? Къде е какъвто и да е екип? Ако това е реномето на моя университет, то аз не се гордея с него.Считам написаното дотук е достатачно, за да вземете адекватни решения по въпроса с директора на УБГ. Когато едно растение има ***, то се пръска с инсектициди. Когато една Университетска Ботаническа Градина има ***....Вие знаете какво да правите.*Това писмо ще бъде пратено на възможно най-много хора, запознати с обстановката.
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 17 години
тия мръсни комунисти разсипаха и унищожиха и държавата и всичко
28
0
 
0
 
! Отговори
krastonosetz преди 17 години
Pak zastanaha na vseki kilometar. Na Danailov samo mu triabva da e obriazan i shte tzafne.
27
0
 
0
 
! Отговори
ALEKS преди 17 години
До кога ще се разграбва тази държава ? не се ли пренаселихте много по морето,мутрите не спят остана само в Балчик Ботаническата градина едно единствено място където човек може да се наслаждава на много разстения цветя съчетано с много красота .Да не сте посмяли да да я прехнете ,народа да не спи а да излезе на улицата и да ви счупи главите .Има ли място кътче където природата нее унищожена.Алчни мутри до кога ще ви търпим.
26
0
 
0
 
! Отговори
европеец преди 17 години
С това решение е ясно чии интереси обслужва "майор Деянов".На всички е ясно, че с това решение се защитават "мутренски интереси" от страна на Министерство на културата и в частност от Стефан Данаилов като министър.И питам се каква е тази държава, в която ВАС се е произнесъл с решение, и въпреки него се разграбват имотите.СУ винаги е бил носител на културата и лице на висшето образование у нас и като такова трябва да има подобаващо самочувствие 22! Или поне тези, които работят и учат в него, трябва да могат да отстояват позициите си. Време е вече да се сложи край на наглостта на някои политици, с която се разпореждат.
25
0
 
0
 
! Отговори
Абе, пичове преди 17 години
Що снимките ви не са в синхрон с репортажа