Да "засенчиш" Оскарите

След като беше селектиран за престижната програма „Специално представяне” на фестивала в Торонто, най-новия филм на Милчо Манчевски „Сенки” е избран да представя Македония в надпреварата за „Оскар”
25 сеп 2007 12:10,
Да "засенчиш" Оскарите
Кадър от "Сенки". Снимка: Българска Дистрибуторска Компания
След като беше селектиран за престижната програма „Специално представяне” на фестивала в Торонто, най-новия филм на Милчо Манчевски „Сенки” е избран да представя Македония в надпреварата за „Оскар” като най-добър неанглоезичен филм.

„Сенки” е най-амбициозният проект до днес на 47-годишния македонски киноавтор, завършил кино и фотография в Университета на Южен Илинойс, САЩ. Филмът с бюджет над четири и половина милиона евро е заснет от международен екип в Македония, изцяло с македонски артисти и на македонски език. Той разказва съвременната история на талантлив млад лекар Лазар Перков, чийто живот се преобръща с главата надолу, след като оцелява при кошмарна автомобилна катастрофа.

Лентата е копродукция на македонската фирма „Сенка”, българската „Камера” /продуцент Димитър Гочев/, германската „Блу айс” /Мюнхен/, италианската „Класик” и испанската „Торнасол”. От българска страна филмът е подкрепен още от Изпълнителна Агенция „Национален Филмов Център” и Българската Национална Телевизия.

Филмът ще бъде разпространяван в България в началото на 2008 г. от „Българска Дистрибуторска Компания”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание