Стачка до дупка! Учителите не са съгласни с властта

Продължава безсрочната ефективна стачка на учителите
29 окт 2007 16:47,
675
Стачка до дупка! Учителите не са съгласни с властта
Продължава безсрочната ефективна стачка. Снимка: БГНЕС

Без да са окончателно обработени всички данни от цялата страна, около 55% от стачкуващите учители не одобряват предложението за споразумение на правителството, съобщи Николай Николов, говорител на Стачния комитет.

В провинцията 47,07% от учителите одобряват споразумението, а 52,93% са против.

В София град 25% одобряват споразумението, а 75% - не.

Продължава безсрочната ефективна стачка, категоричен е Николов.

Той съобщи още, че веднага се събира стачният комитет, за да предприеме нова стратегия след решението на учителите от страната.

Той не изключи вероятността отново синдикатите да предложат вариант на споразумение.

Стачният комитет ще направи всичко възможно да поднови преговорите с правителството, подчерта Николов.

Опити за манипулации не би могло да има, защото ние ще представим протоколите на всяка регионална структура на стачния комитет, уточни говорителят на стачния комитет.

Той каза, че учителите, които приемат предложеното споразумение, са в правото си на свободни граждани да започнат учебните занятия. Николов не се ангажира с хипотеза как ще се развият нещата.

Николов отрече, че има гласове от страна на учителите да продължат протестите си без синдикатите, като каза, че и в момента продължават разговорите между профсъюзите и учителите.

На въпрос кой носи отговорността за случващото се и продължаването на стачката, Николов отговори, че в едно свободно общество всеки един гражданин носи своята отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


675
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
674
0
 
0
 
! Отговори
smoke_ara преди 16 години
*** the teachers
673
0
 
0
 
! Отговори
Ka19 преди 16 години
Подкрепям учителите!Сред родителите и учителите има хора, които мислят и разбират какво всъщност се случва в държавата!Не ни обиждайте с подхвърлени думи или снизходителни усмивки!Днес 31.11.2007 родителите на ученици от ОУ "Йордан Йовков" град Варна, отново подкрепиха стачката и справедливия протест на учителите.
672
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Образованието не е "отрасъл", но е вярно, че е много важно. Затова с него трябва да се ангажират отговорни хора, а не такива, които си зарязват работата за щяло и нещяло...
671
0
 
0
 
! Отговори
nikolai преди 16 години
obrazovanieto e nai vajniqt otrasal, neka stachkata prodalji do dupkapravitelstvoto e uplasheno, ne se davaite
670
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ето тази логика най-много ме дразни: А взема Х, значи Б трябва да взема 2Х...Значи като се иска заплата се казва - аз мога това, правя това, и затова смятам че заслужавам това. А не - някой взимал толкова, значи аз трябва да взимам повече. Кой колко взема не е работа на никой друг освен негова, на работодателя му (и на държавата, която ги ръси и двамата).И кой казва, че Б е по-добър от А? Как точно се доказа това?Затова, че А ходил пет години в университет и от тогава не е научил и на йота нещо повече? А пък Б цял живот учи по нещо и си повишава квалификацията, и си актуализира знанията и т. н.Аре пък мно`о велики станаха тези учители, явно всички други сме ***, те крепят държавата, ама парите си от нас, от изметта ги искат!
669
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Докато нещата не се преобърнат, няма да се променят! Нека обществото разбере, че не може да има подобни аномалии - заплатата на шофьор и полицай - по висока от заплата на учител и лекар! Просто трябва нещата да бъдат поставени на правилното им място, съответно пропорциите в бюджета да следват водещите европейски примери, както и пропорции в заплащането на основните категории работещи, съобразно с образование, квалификация и значимост за изграждане бъдещето на държавата
668
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Обществото иска децата му да си ходят на училище, както е по програма.Вие пак си протестирайте, искайте си заплати, преговаряйте си за тях. Във вашето лично време.Тогава може би и обществото ще ви подкрепи.
667
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ОТВОРЕНО ПИСМООТ УЧИТЕЛИТЕ В СОУ СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ, ГРАД ДУПНИЦАВ навечерието на 1 ноември светлия празник на народните будители, отбелязван с червено в националния ни календар, ние, стачкуващите учители от СОУ Св. П. Хилендарски искаме да изясним пред обществеността своята позиция, защото нещо опразнено ще остане в обществото ни, когато учителската стачка отмине и охуленият, опетнен и обезверен учител, в качеството му на народен будител се върне в класната стая. И разбран, и неразбран, той ще продължава да присъства като урок, който, обаче, всеки чете по своему.Българският учител отдавна е изхвърлен встрани от живота, а на него се гледа единствено като на онзи, който е виновен. Вече един месец на учителя се вменяват вини за некачествена продукция, буксуваща реформа, инфлация, бъдещ икономически срив на държавата. Отвсякъде го обвиняват за пияни и псуващи ученици, скитащи денем и нощем по улиците. Виновен е, че иска да живее достойно.Уважаеми родители, учителите, които още стачкуват, заявяват пред вас:-Не можем да приемем споразумението, предложено от министрите Вълчев и Орешарски, защото в него няма нищо ясно, конкретно и има единствено пожелателен характер.-Редовният ни платен годишен отпуск е регламентиран от Кодекса на труда.-По време на олимпиади, конкурси, състезания, спортни мероприятия, провеждани в събота, неделя и в извънучебно време ние сме на работните си места без да получим дори стотинка за извънредния си труд.-Не ние сме виновни за проточилите се преговори, а българските министри и депутати, които седенкуваха, пътуваха в Европа и гласуваха собствените си заплати с 44 % повече от 1 януари 2008 г.-Не сме виновни ние за поведението на учениците в извънучебно време. Защото възпитанието, изграждането на ценности и контролът над децата не са единствено наше задължение.-Не единствено ние сме виновни за недостатъчната образованост на учениците. Защото уважението и доверието в детските очи отдавна са заменени от дяволитото блясъче на непослушание, недоверие, незаинтересованост и пустота в погледа, които са отминавани с безразличие от родители и общественост.-Не ние правим учебните програми и сложните учебници, а министерството, което нарече българския учител мързелив, некомпетентен и искащ нереалното.-Ние учим децата в клас, че само страхът от неуспех би направил мечтите им невъзможни. И все още стачкуваме, защото имаме една мечта да живеем по-достойно. А и да покажем на вашите и наши деца, че в тази държава достойният човешки живот трябва да се изстрада. Тогава е ценен.Уважаеми съграждани, когато българският учител влезе в клас обществото ще се успокои. Спокойствието обаче от какво ще дойде от това, че българският будител вече не е това, което е говорил и правил или от това, че вече ще си мълчи. Това ли иска нашето общество?
666
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Най-малкото - поне се обличат добре ХАХАХАХА. Аз навремето изживявах естетични шокове в училище, сега дъщеря ми - също
665
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ами може би вършат работа като за 2600, вместо да се мотаят по площадите, например....
664
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
Стачка до дупка!За тях как имаше повишение на заплатите им-стигнаха до 2600
663
0
 
0
 
! Отговори
Edin nedovolen u4eni преди 16 години
Хубаво,съгласен съм че взимате малко пари,ама може ли такова нещо,вие взехте учебната ни година,пропиляхте една година развитие от живота ни! Смятах ви за високо морални и ценностни хора,каквито се оказа че НЕ СТЕ и съм доста разочарован,явно нещата,които проповядвате в час са празни приказки! Вие сте егоисти,помислете и за нас!
662
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Вие учителите вече нищо не губите, ама на този свят не сте само ВИЕ. Тук става въпрос и за интересите на учениците ви, и ако само вашите интереси ви интересуват, а тези на поверените ви деца - не, значи ви липсват основни човешки добродетели, нужни за учителската професия, и ние - родителите също няма да загубим нищо, ако бъдете сменнени с по-загрижени и отговорни хора. Така че вървете....
661
0
 
0
 
! Отговори
даскала преди 16 години
На този, който оплюва българския учител, ще кажа,че нашата дейност не е съвсем такава, каквато си я представя. Ела! Нека разменим местата си за ден!
660
0
 
0
 
! Отговори
stanu6esku преди 16 години
разберете че ние учителите вече нищо не губим и няма връщане назад.До дупка.Ако му стиска на Доган да дойде в час по българскиезик да му припомним майчиния-***.
659
0
 
0
 
! Отговори
соня преди 16 години
Ученето не е за всеки. От всяко дърво *** не става.
658
0
 
0
 
! Отговори
бабата преди 16 години
"каква оставка бе?????Да не би някой да ви е избрал,че да подавате оставка?Оставка може да подаде Станишев или кмета например.Що не си пуснахте молби за напущане?Гаргите ще плашите,а?Страхливци!!!!"МОЯТ КОМЕНТАР: Научи се да пишеш грамотно и чак тогава влизай във форумите! Не се излагай. Не "пропущай" да редактираш написаното! Но и за това се иска акъл.
657
0
 
0
 
! Отговори
stanu6esku преди 16 години
стачкоизменници? Не ги виждам.Доган ли с турски вазелин ви ги запуши?
656
0
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 16 години
УМОРЕНИ,ИЗТОЩЕНИ, БЕЗПАРИЧНИ....КОМУ Е НУЖНО ДНЕС ТОВА,АКО НЕ НА ВРАГОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ,НА НАШАТА КУЛТУРА, ОБРАЗОВАНИЕ?!КАК СИЛИ ЩЕ НАМЕРИМ ДА РАБОТИМ,СРЕД ТОЛКОЗ УНИЖЕНИЕ И СКРЪБ,И ДОСЕГА СЕ ТРУДИМ, ПОТИМ,УБИВАТ НИ, НЕ СМЕ НА НИЧИЙ ГРЪБ!
655
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
"СТАЧКА ДО ДУПКА" ??? - 4ia ?