iPhone се държи като ченге от Държавна сигурност

Телефонът има скрита функция, която няма да допадне на всекиго: устройството следи живота на собственика си и послушно докладва на Apple
20 ное 2007 09:24,
23
iPhone се държи като ченге от Държавна сигурност
iPhone хладнокръвно предава информацията на създателите си. Снимка: СВ

Технологичното чудо на Apple - iPhone, което отскоро се продава и в Европа, продължава да изненадва.

Оказва се, че телефонът има скрита функция, която вероятно няма да допадне на всекиго: устройството буквално следи живота на собственика си, съобщава techcrunch.

iPhone може да изпраща IMEI номера, IP адреса и куп друга информация, посредством скрита връзка към Apple, която се осъществява чрез приложенията за времето и акциите.
 
Данните се изпращат до
адрес http://iphone-wu.apple.com/dgw?imei=%@&apptype=finance.

От получената информация Apple пък може да създава профили на потребителите.

Така собствениците на джаджата се разкриват изцяло - къде пътуват, къде прекарват свободното си време, къде работят, къде инвестират парите си, кои са най-посещаваните от тях уебстраници и др.

Данните могат да ви разконспирират и по най-лични теми, като например кои са любимите ви порно сайтове. 

В момента хакери работят по това как да блокират тази функция на телефона, а междувременно единственият начин изпращането на такъв тип информация към Apple да бъде спряно, е чрез изтриване на приложенията за времето и финансите.

По-дебелокожите потребители /като нас/ обаче най-вероятно няма да спрат да точат лиги по красивия iPhone въпреки тази неприятна функция.

Apple, чувате ли ни? Готови сме да ви снабдим с най-лична информация, като кога и с кого ставаме и лягаме, какво ядем и кой номер обувки носим. Само ни снабдете с по едно-две от детективските си устройства.

Адреса ни сами ще го намерите - разбрахме, че ви се удава...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
... преди 16 години
Статията е напълно невярна и това бе доказано отдавна, за нещастие явно автора е решил че не е проблем ако "малко" преувеличи първоначалните подозрения на някой хора по темата и напише една "сензационна" новина без даже да се поинтересува че ~20 часа по късно съмненията на хората които повдигнаха въпроса бяха опровергани след като се установи точно каква информация се изпраща ...
21
0
 
2
 
! Отговори
Tuzara преди 16 години
Аве ей просяк гаден, като ти дава баба ти пари за MP3 плеъри дето имат само 128 mb и не може да оцениш високата технология какво коменираш, стига си завиждал и крал от пенсията на жеата 7, а се хвани да бачкаш някъде нехранимайко и ей неприятен като си виждал iPod само на картинка недей да знаеш много
20
0
 
2
 
! Отговори
ICO преди 16 години
абе еи дедо ли си дидо ли си-кво коментираш че мп3 не мойели да правят от епъл е ***!имам ipod,i ipod video и няма по-добър от този мп3 плеър както и няма по-добър от ипхоне телефон гледаи презентацията и тогава приказваи ***!
19
0
 
2
 
! Отговори
onzi преди 16 години
v kraina smetka v bg otdavna CSD i GPRS interneta ne sa na oferta taka 4e 6te mi pratqt na baba mi mirizlivite 4orapi na poso4eniq adres
18
0
 
2
 
! Отговори
Mims преди 16 години
Нито удава, нито одава се пише. Думата е ОТДАВА, а като си големия критик, вземи отвори поне един речник да не се излагаш пред хората.
17
0
 
2
 
! Отговори
R преди 16 години
..та лошо няма бунаците, които копат, за да изкарат пари за някой друг да плюят къде-що намерят. Хляб и зрелища трябват на раята :)Ще ви изпапкам, сладурчета!
16
0
 
2
 
! Отговори
dedo преди 16 години
тия един свестен мр3 плеър не могат да направят,тръгнали с джи-ес-еми да се занимават ахахах,а заблудени ентусиасти ,даващи стотици долари за няколко грама лъскава пластмаса трябва да има- светът се крепи на балъците !
15
0
 
2
 
! Отговори
Bushmen преди 16 години
Kazva e mobilen internet - v koito sait vleze6, ostava v historito a historito se prasta na qbalkovcite
14
0
 
2
 
! Отговори
луд преди 16 години
както казва афтора нямам нищо протиф да ме следят само да ми предоставят такъв безплатен телефон :) :D :P
13
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
hehehehe ot taq boza ima kade kade po-hubavi gsm-i, s mnogo pove4e ekstri. Apple e komersialen *** za smotanqci
12
0
 
2
 
! Отговори
ju преди 16 години
Автора явно е държал да напише нещо фрапиращо а не вярно. Искам да ми обясни как Apple ще разбере на кои порносайтове ходя.Хайде м/у верните неща да не приказваме и глупости!ju
11
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
поредния сап на епъл - чудя се кой садък би си купил скъпо струваща бозава играчка на епъл правена в китай!? на такава цена !? има милион по добри предложения !
10
0
 
2
 
! Отговори
T преди 16 години
Ейпъл са си супер пичове. Недеите да ги обиждате. Аз лично ползвам някои от продуктите им и съм супер доволен. А това го правят просто да заситят всички нужди на потребителя.
9
0
 
2
 
! Отговори
ice-baby преди 16 години
Много добър телефон,имам го от няколко дена и все още не съм се запознала много-много с функциите му и приложенията му.Но дотук мога да заключа,че е много добър.Поне за мен...
8
0
 
2
 
! Отговори
.... преди 16 години
Адреса ни сами ще го намерите - разбрахме, че ви се oдава... еййййййййййййй защо сменихте правилната дума и пишете глупости бееееее - "удава" си е думата
7
0
 
2
 
! Отговори
Mac преди 16 години
Кой е отсъствал от часовете по български език? ;-)
6
0
 
2
 
! Отговори
.... преди 16 години
удава ми сесполучвам, успявамдопада ми, иде ми отръки, умея, зная, мога, разбирам
5
0
 
2
 
! Отговори
Smith преди 16 години
И аз бях жестоко очуден, но факт е че удава си е на правилното място!
4
0
 
2
 
! Отговори
... преди 16 години
боже боже колко мъка има в dnes.bg
3
0
 
2
 
! Отговори
Tisho преди 16 години
В това няма лошо. Какво ти пука че ти взимат данните. Те го правят за оптимизация. Плюс това е анономно. Според мен няма нищо лошо в това. Все едно компютъра не ти се следи изобщо пък.