Евро-ехо-хо-хо-хо

Малко преди Коледа ще можем да гледаме някои от филмите-фаворити на Европейските филмови награди в седмицата-отзвук в Дома на киното
5 дек 2007 15:02,
3
Евро-ехо-хо-хо-хо
"Парфюмът: историята на един убиец" е сред наградените филми. Премиерата му за Дома на киното е тази седмица. Снимка: IMDB

Тази седмица в Дома на киното ще можем да гледаме няколко от най-добрите европейски филми по случай раздаването на Европейските филмови награди 2007. Отзвукът ще включва както номинирани, така и отличени ленти.

Сред тях е “Кралицата”, награден за най-добра европейска актриса (Хелън Мирън, с Оскар за същата роля) и за най-добър европейски композитор (Александър Депла).

Ще можем да видим и “Едит Пиаф: Живот в розово”, който не спечели награда, но беше номиниран в цели три категории – за най-добра актриса (Марион Котийар), за режисура (Оливие Даан) и грим.

Премиера за Дома на киното ще има филмът на Том Тиквер “Парфюмът: историята на един убиец”, който отнесе награди за дизайн и операторско майсторство (Франк Грийбе), но не се пребори за третата си номинация – за музика.

Награда за композитор не взе и балканската продукция “Гуча!”, но пък ще можем да я видим тази седмица в Дома на киното.

Ще гледаме и “Музиката на Истамбул” на Фатих Аким. Режисьорът спечели награда за най-добър европейски сценарист за последния си филм “The Edge of Heaven”.

Церемонията по награждаването тази година се състоя на 1 декември в Берлин.

Двете големи награди тази година спечели фаворитът и на наградите на Берлинския фестивал, както и на фестивала в Кан – румънският филм “Четири месеца, три седмици и два дни“ на Кристиан Мунджиу. Той отнесе призовете за режисура и най-добър европейски филм за 2007-ма. Филмът беше номиниран в още две основни категории - за най-добър сценарий и за най-добра актриса в главната роля.

Две награди – за европейско откритие и най-добър европейски актьор (Сейзън Габай) спечели филмът на Еран Колирин “The Band’s Visit”.

Публиката избра за свой фаворит “Непознатата” на Джузепе Торнаторе. А наградите за цялостно творчество и европейско постижение в световното кино спечелиха съответно големият режисьор Жан-Люк Годард и изключителният оператор Майкъл Болхаус (когото особено обожаваме за работата му със Скорсезе).

Ето кога можете да гледате европейските фаворити в Дома на киното:

“Кралицата” е на 11 декември от 15.00ч.

“Едит Пиаф: Живот в розово” е на 12 декември от 14.30ч.

“Парфюмът: историята на един убиец” е на 10 декември от 14.30ч.

“Гуча!” е на 7 декември от 15.00ч. И на 13 декември от 14.45ч.

“Музиката на Истамбул” е на 7, 9 и 12 декември от 13.00ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
коректорка преди 16 години
Тези филми вече са ги въртяли, а награденият от Кан румънски филм няма да го видим??!!! Защо ли питам.. А, пише се ИстаНбул,анеМузиката на Истамбул- но кой ли вече е грамотен,та да му прави впечатление
1
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
ако не беше зъглавието ленче никога нямаше да прочета тази статия