Първа световна среща на българските медии започва през май

Представители на 35 български медии от 22 държави пристигат в София за форума
4 апр 2005 13:20,
Първа световна среща на българските медии започва през май

Представители на 35 български медии от 22 държави пристигат в София през май за Първата световна среща на българските медии, организирана по инициатива на БТА.

Националната информационна агенция покани 50 медии от 24 държави. Акредитацията на участниците в първата по рода си професионална среща на български журналисти продължава. Първата световна среща на българските медии ще се състои от 21 до 25 май в София. Темата на срещата е "Българските медии и европейските отговорности на България".

Обединяващата идея на форума е, че българските медии извън страната работят за опазване на националната ни идентичност и едновременно подпомагат интегрирането на българите в глобализиращия се свят. Всички медии в България също ще участват в професионалния форум. Техни представители влязоха в Обществения съвет на срещата, където ще работят заедно с видни интелектуалци, писатели, преподаватели и общественици.

Картата на българската журналистика до момента се простира на три континента. Най-далечната точка е "Българско радио", Мелбърн /Австралия/. Влиятелните български секции на "Радио Ватикана", Радио "Дойче веле" и Би Би Си също ще изпратят представители.

"Българско радио" излъчва и в Берн /Швейцария/. В София през май пристигат журналисти от радиопрограма "Български хоризонти" и вестник "Български хоризонти" от Канада. Българските медии на Балканите - в Гърция, Сърбия и Черна гора, Хърватия, Румъния, ще бъдат представени от печатни издания.

От Молдова и Украйна, където има голяма българска диаспора, идват журналисти от съответно 4 и 5 медии, сред които и два телевизионни канала - Обществена национална компания "Телерадио-Молдова" и Телевизионна програма Роден край /Одеса/.

Най-голямата българска общност в САЩ - тази в Чикаго, също ще бъде представена в срещата. Най много читатели там имат три вестника: в. "България 21 век", в. "Старт BG", в. "България". Вестник Globul News, излизащ в Лас Вегас, чиито представители също са заявили желание за участие.

От Франция и Великобритания се очакват журналисти от вестник "Будилник", който се разпространява на територията на двете страни.

Журналисти от пресата от Унгария, Австрия, Испания и Норвегия, също ще пристигнат за срещата. Това ще бъде най-многобройната група делегати, представляващи 20 медии. На срещата ще бъдат представители на издания в Интернет от Ирландия, Холандия, Италия и Австралия. Всички са заявили желание да дискутират по темата "Уеб-базирани общества. Сътрудничество през Интернет".

Тоталният дизайн на Първата световна среща на българските медии е решение на известния художник проф. Тодор Варджиев. Той е автор на логото, което ще влезе във всички официални и рекламни материали.

Акцентът в телевизионния клип за срещата също ще бъде поставен върху ролята на журналистите за опазване на идентичността, езикаи духа на българите по цял свят.

На сайта на БТА www.bta.bg има страница на Първата световна среща на българските медии, в която се публикуват актуални новини, информация за поканените медии, програмата на срещата. Там скоро ще бъде публикуван окончателният списък на делегатите и потвърдилите участието си официални гости от световни агенции и медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание