Газпром иска да превземе Африка

Експанзията на руснаците продължава, съобщава Financial Times
18 яну 2008 17:06,
12
Газпром иска да превземе Африка
Снимка: peak.oil.ru

Амбициите на Газпром са глобални. След като буквално монополизираха доставките на природен газ за много държави в Източна и Централна Европа (включително България) и придобиха участие в голям брой смесени дружества в западната част на Стария континент, руският гигант е предложил на правителството на Нигерия да подобри енергийната инфраструктура на страната.

В замяна руснаците искат „единствено“ да получат право за добив на газ в най-населената африканска страна, информира авторитетният икономически всекидневник Financial Times.

Нигерия традиционно е най-големият африкански износител на петрол и в сферата на нефтодобива- по делтата на река Нигер, редица западни фирми като British Petroleum и Shell продължават да бъдат особено активни.

Това обаче не е всичко. Експертите считат, че африканската държава разполага с най-големите, все още непокътнати, резерви на природен газ в световен мащаб.

При тези обстоятелства е твърде вероятно офертата на руснаците да е предизвикала известен дискомфорт и неприятни емоции сред някои западноевропейски правителства, които и без това са притеснени от недостатъчните запаси на природен газ в света и от прекалената си енергийна зависимост от Москва.

Може да се каже, че моментът изключително благоприятства един подобен стратегически ход от страна на Газпром. Голямото търсене на нефт, газ и други петролни продукти, и респективно високата им пазарна стойност са добра предпоставка за руската компания, която, без съмнение, желае да доизгради своята мрежа в чужбина.

Като собственици на 16 % от световните резерви на природен газ в света, руснаците могат да си позволят подобна стъпка и да направят по-добра оферта от редица американски, китайски и британски компании.

Дали сделката ще се осъществи все още не е ясно, но крайната цел вече се вижда. Руският газов гигант желае да се превърне в световен газов концерн. Нигерия се явява само едно парче от глобалното домино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Сълзица преди 16 години
Бедният руски народ винаги е бил жертва на грандоманската държавническа политика на Русия / СССР/. Преди години опъваше жили да е пред всички с космическите си програми и въоръжаване, сега явно ще е жертва на други тенденции, наложени му от "демократичното " му правителство. И ако преди години по витрините на магазините за хранителни стоки се търкаляха само консерви /да, бяха български/, то в бъдеще сигурно ще трябва да консумира само рекламни брошурки. Каквато и да е политика на който и да е управляващ, винаги се е изнасяла на гърба на народа. Горко на бедните хорица, които трябва да теглят сега и този ярем - каквато люлка ги е залюляла, такава и ще ги люлее! И това ако не е национална трагедия!P.S.Говоря за тях, мислейки за нас!
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
"А дали всички знаят че Джордж Буш и семейството му също са евреи - (имат доказан еврейски произход)? Даже преди няколко дена Буш беше сложил еврейската шапчица на главата си - когато беше на посещение в Израел, ама на кой му прави впечатление това..."Ами и Исус е евреин, а и папата ходи с еврейска шапчица... И какво от това? Кучето си лае, керванът си върви :-)
9
0
 
0
 
! Отговори
platina преди 16 години
moje da ritame kolkoto si iskame no 1 e istinata RUSIA e 1/3 ot sveta i vsi4ki gi e strax ot neq, i na men ne mi xaresva no tova e polojenieto trqbva da vi kaja 4e te sa mn edinni dokato nie sami sebe si 6te izqdem i za tova sa napred q da gi napadne nqkoi - za "rodino" vsi4kite sa kato edno cqlo a nie 6te gledame kak ako moje drugiqt da styp4em kato si vaobrazqvame 4e nie 6te sme otgore, to taka ne stava..............misleneto nie takova................bolen nie mojaka zatova sme na toji xal
8
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 16 години
С тоя нов проект забиваме нож в гърба на Евросъюза.На който толкова много разчитаме за финансова и дипломатическа подкрепа.Газопровода ще конкурира европейския проект Набуко.Затова не трябва да се реализира.Подписахме го,да.Но дотук.Дано демократичната опозиция в парламента успее да го блокира.Което е най-добре за България и в неин интерес.Не се хващайте в руските капани.Ще станете техни икономически роби.Ще ви експлоатират до дупка.Само русите имат полза от тоя проект.Да кажем НЕ на Русия.Путин да отива на други *** да предлага тия шлемове.
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
jako - Ти да не си личния биограф на Станишев? Много се радвам че повтаряш като папагал неща които отдавна са известни на всички. А дали всички знаят че Джордж Буш и семейството му също са евреи - (имат доказан еврейски произход)? Даже преди няколко дена Буш беше сложил еврейската шапчица на главата си - когато беше на посещение в Израел, ама на кой му прави впечатление това... важното е поредния *** с акъл като на овца да плюе по някой - я по Станишев, Първанов или по Путин
6
1
 
0
 
! Отговори
dimitri преди 16 години
почвайте да учите руски и китайски..... кавали нещастни
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Много са тичали подир коча да му паднат м......(зарзаватите). Да ама не....падат.
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Я па тия *** мужици!?
3
0
 
0
 
! Отговори
vazov преди 16 години
NAI RAZVITA STRANA S NAI MNOGO I NAI GOLEMI AIDUCI ! TIA NESHTA SA NESAVMESTIMI ! EDIN KANADSKI PENSINER VZEMA 1700 - 2600 KANADSKI DOLARA , A RUSKIAT PENSIONER OT 70 - 110 USD DOLARA ! EGATI I SILNATA IKONOMICHESKA DARJAVA ! DO 20 GODINI I E OBRECHENA NA RAZPAD ! RESURSITE NE SA VECHNI ! A EDNA DARJAVA , KOIATO NE RAZCHITA NA PROIZVODSTVOTO SI , A NA RESURSITE , KOITO PRODAVA NE E NIKAKVA DARJAVA , A RESURSEN PRIDATAK NA EVROPA !
2
0
 
0
 
! Отговори
a преди 16 години
nqma kakvo da gi spre,skoro 6te badat na vsqkade po sveta!slu6ah edna prezkonferenciq na Medvevev,toy kaza,4e 2008g.Rusiq 6te nadminat Sauditska Arabiq po dobiv na petrol,a do 2012 ste stanat edna ot nay-ikonomi4eski razvitite strani.i kakto gledam na tam otivat ne6tata.
1
0
 
0
 
! Отговори
BtH преди 16 години
Тц-тц... ето значи на какво се вика "амбиция". Фирма от "западналата" Русия се стреми да стане световен доставчик на енергийни ресурси... И май нищо не може да ги спре.