Богат-беден в ЕС

Културните различия са желан феномен, но икономическите разлики между отделните региони на ЕС не са, коментира „Дойче Веле“.
9 апр 2008 11:01,
15
Богат-беден в ЕС
Помощ за бедния! Снимка: arcor.de

Източното разширяване на ЕС обогати общността с културните традиции на новите страни. В същото време Европа на 27-те се ангажира и с проблемите на изостаналите региони в европейския Изток, пише Дойче Веле.

43% от брутния вътрешен продукт в ЕС се създава в т.нар. петоъгълник между Лондон, Париж, Милано, Мюнхен и Хамбург.

Останалите региони, където живее две трети от населението на Европейския съюз, далеч не могат да се мерят с икономическия център на Европа.

Докато в Лондон брутният вътрешен продукт на глава от населението възлиза на 290% от средното ниво на Общността, в най-бедния регион в североизточна Румъния той е едва 23% или над 12 пъти по-малко.

Според данни на Евростат, публикувани на 12-ти февруари т.г., класацията на 10-те най-бедни региони се попълва от територии, които се намират в Румъния и България.

В най-бедния северозападен район на България БВП на глава от населението възлиза на едва 27% от средното ниво на Европейския съюз. Това не е съвсем необичайно за Източна Европа.

Между най-богатите градове в Европейския съюз, наред с Виена и Стокхолм, фигурира един единствен град, който се намира на територията на бившия Източен блок. Това е чешката столица Прага, която заема 12-та позиция в класацията на най-богатите.

На първите три места са Лондон, Люксембург и Брюксел.

Премахването на регионалните различия е приоритетна цел на структурната и кохезионна политика на Европейския съюз. Средствата предвидени за нея възлизат на 374,4 милиарда евро или една трета от бюджета на Общността за периода 2007 – 2013г.

България ще получи 6,9 милиарда евро от този фонд т.е. толкова, колкото получава една малка европейска страна като Литва. Естествено това ще стане само при условие, че нашите политици не се забъркат в още някой скандал.

Най-значителни са сумите, предвидени за Полша - 67,3 милиарда евро. Това се дължи не толкова на факта, че в Европейската комисия за регионалното развитие отговаря полякинята Данута Хюбнер, а по-скоро на значителния брой изостанали региони на изток от Одер.

Независимо от усилията на Брюксел, регионалните различия едва ли ще изчезнат скоро. Това, разбира се, не означава, че изостаналите региони няма да се развиват, завършва изданието.

Но те едва ли скоро ще догонят по-напредналите, защото все още 75% от инвестициите за изследвания и технологично развитие текат към богатия икономическия център, който заема само 14% от територията на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
i kvo преди 16 години
ako si pri4el vnimatelno mislq 4e pishe "paid by those with HIHG incomes" koeto ste re4e kolkoto pove4e ti pla6tat tolkova pove4e i ti pls6tesh na durjavata i tova 63% e nai-golemiq vajmojen danak koito nqkoi nqkoga v tazi dadena darjava moje da plati(ama zaplatata my trqbva da e dosta visoka si mislq az)az li4no jiveq v irlandiq i tuk variqntite sa dva1)emergency tax 44%2)normal tax rate 22%i v zavisimost ot tova kolko ti e visoka zaplatata voje da kandidatstvash v kraq na godinata za izplashtane na 4ast ot danacite koito si planil NICE!!!tova e ot mene i piite po edna stydena da se ospokoite 4e ne6to mnogo ste se napekli
13
0
 
0
 
! Отговори
D преди 16 години
Do nomer 1: Ne sam zapoznat s danucite i t. n. no za edno sam saglasen: bulgarina naistina e kompleksar na tema prihodi i se opitva po mnogo sme6en na4in da gi izbie-posleden model GSM i gladuvai...ha ha ha.I deistvitelno polojenieto mu ne e tolkova zle kolkoto si misli-az sam jivql 8 g. v emigraciq i vi uverqvam 4e "tam" ne e mnogo po-dobre! No ako vi haresva da imate opravdanie za tova 4e ne vqrvate v sebe si, e tvarde jalko!
12
0
 
0
 
! Отговори
OT nomer 6 преди 16 години
Уфф, няма да се повтарям, на никой не искам да доказвам нищо или да налагам мнението си. Само да кажа - ти мой човек си точния пример за пишман разбирач. И за да не говоря празни приказки за разлика от ТЕБЕ НОМЕР 7 почваме с примерите - 45% в Германия плюс здравни, плюс пенсионен фонд = на над 50% от заплатата ти в края на месеца. Дания - без коментар .цитат от там:"The highest marginal tax rate, that is income tax on the last earned Danish krone paid by those with high incomes, has been reduced from 68% to 63% since 1993". Да наистина са намалили данъка на 63%. Но тука не се включва здр.осигуровки и пенсионен фонд, което прави над 72 %. Айде лек ден от мен
11
0
 
0
 
! Отговори
Емо преди 16 години
Нито съм казал, че съм умен камо ли най-умен. Не съм и казвал, че всички са простаци и т.н.Малко гневно реагирах, но има хора, които пишат глупости за америката, европата директно от записките си по разваления телефон.Факт е едно: много са зле повечето хора финансово и някои, които се изживяват средна класа и едва се показват над мизерията дрънкат глупости и врели некипели.
10
0
 
0
 
! Отговори
vazmuten преди 16 години
Bedni sme zashtoto ni eksploatirat biznesmeni ganyovtzi,razbrah 4e v vav nov magazin Sba za 6 4asa imali 50000 oborot ami za mesetz.Kasierkite bluskat po 10 4asa 450 lv.Dru0gia na4IN ZA ZABOGATYAVAME E 4rez ukrivane na danitzi.
9
0
 
0
 
! Отговори
ДО 7-я преди 16 години
До 7 - ей седмия, виждам, че ги усещаш нещата, ама не се надувай толкова де...Дет се вика, пусни парата .. .. ... ти да не си най-умния в тоя форум...
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
до 1 - ей първия, недей да заблуждаваш хората. 1. Средната заплата не е 3000(това е лукс), а малко под 2000 Евро за нормален работен ден, без извънредни. 2. Кв.м. в Мюнхен например е около 1200 Евро. - 100кв.м. = 100 000("нищо кой знае какво, тука ги има подобни цени"). 3. Бъзикаш ли се, че имаме повече Мерцедеси - да не си забравил, че там ги правят :)....освен това са и по-нови като цяло.И какво излиза, че сме бедни като мишки; имаме по 4 собствени стени и се чудим на кой по-напред да платим с мизерната си средна заплата от около 600лв.(да не е и по-малко)....
7
0
 
0
 
! Отговори
Emo преди 16 години
Абе вие наред ли сте - 1, 5 и 6?!?Направо като ви чета коментарите не знам да плача ли или да се смея.Не знам откъде да почна. Номер 1 толкова ти е изкривена логиката, че няма къде. Истина е, че германците плащат пословично високи данъци стигащи до 40% особено ако си Grenzgaenger и работиш в съседна държава. Но като вземаш хубави пари и плащаш 40% за да си караш навсякъде на асфалт и всичко да е регулирано, някак си си заслужава. Я се позаинтересувай малко, какви данъци, осигуровки и etc. се плащат например при заплата 2000 лева и тогава ми говори за 10%. Само от 2008 година плоския данък е 10%, ДДС по презумция винаги е било 20%, и по всякакъв възможен начин обикновения гражданин(физическо лице), никога ама никога да не може да го избегне, даже в някои сфери защо да не ни прасват и двойно облагане. А в Германия колко е ДДС-то бе шамандуро>? Аман от разбирачи! Ами ако живееш във Швейцария например после си прибираш и без това ниското ДДС от покупките ти в Германия.Номер 5 твойта версия пък е: аз чух от един пприятел, на брат ми на сестра му дето прочела във вестник.Аз пък да те питам: Ти чувала ли си тийнейджъри в България да са задлъжнели на редица мобилни компаний с по 1000-5000 евро? А? Защото в южна Германия или по-точно провинцията Баден-Вюртемберг около 20% от младежите между 15-22 години са длъжници.....А за номер 6 защо не се застреляш? 72% данък. Може би ако си на социални помощи или политически бежанец...Много *** народ вилнее из този форум.
6
0
 
0
 
! Отговори
some преди 16 години
Шемета си ти мой човек. Аз съм живял в две държави в западна европа и много добре знам какви данъци плащат. В някой сектори в Дания плащат до 72% на месец данък. Ей такива разбирачи като тебе остават жестоко излъгани като емигрират...
5
0
 
1
 
! Отговори
x преди 16 години
Абсолютно съм съгласна с някои неща от първия коментар!Факт е, че българинът е в голяма степен голям комплексар, за него едни от важните неща са да има хубава кола, скъп телефон и подобни придобивки.Има българи, които може да нямат стотинка в джоба си, но чрез заеми и кредити ще се сдобият с подобни материални глезотийки.Например един приятел наскоро си беше купил GSM последен модел на изплащане и се фукаше, но нямаше и стотинка в картата си, за да проведе разговор!Моя близка, която от години живее в Испания казва, че там няма такова нещо да си смениш телефона, защото е излязал по-хубав модел 2-3 месеца след като си купил твоя, даже там има богати хора,които говорят по телефони, на които българинът би се присмял,но за европейците е по-важно да си вършат работата чрез въпросното приспособление, не го ползват за имидж.Изобщо всичките ни проблеми в голяма степен са от това, че не се съобразяваме със стандарта ни на живот, иска ни се да живеем по-добре, но често не се простираме в пределите на нашата черга, за това и банките и кредитите процъвтяват...
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
и на края на годината ти връщат половината от данъка - също като у нас :):):)
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
#1, като не можеш да смяташ и нямаш инфо къде се буташ?! Какъв данък 50% те гони бре?! и като сложиш осигуровки, застраховки етс какво се получава .. че германците живеят с 10% от заплата си? Шемет!
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕее как един германец не дойде тука да живее по-добре ???
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ми много ясно ,че ще сме по-бедни.. като сме по-мързеливи.. Който е работил в западна Европа знае какво е да ти се изпие акъла от работа. Вярно ,че взимат големи заплати но данъците им пък са гигантски. Да не споменавам ,че процента на хората с собствено жилище в България е 90% а в Германия процента е под 10% въпреки ,че цените са в полза на германеца.. Ето пример 100кв.м апартамент в голям град е около 1000 евро , тоест 100кв.м. излизат около 100 хиляди евро!! в Германия са около 250 хиляди евро.. Но средната заплата в Германия е 3000 евро а в Блгария едва 300евро. В Германия данъка е 50% а в България е 10% ..което сваля разликата драстично. Но Българина разчита на сигурност и си купува апартамент а Германеца живее под наем.. В България има много повече Мерцедеси на глава от населението от Германия.. Е тогава кво излиза ? Караме по-скъпи коли и имаме жилища.. Какъв ни е проблема ,че да се правим на много бедни..