Европа спечели Сърбия

Проевропейските сили печелят изборите в Сърбия, радикалите - губят
12 май 2008 08:11,
5
Европа спечели Сърбия
Партията на сръбския президент води убедително на изборите в Сърбия. Снимка: БГНЕС

Сръбският проевропейски съюз спечели убедителна победа над антиевропейските националисти на парламентарните избори, но е далеч от съставянето на управляващо мнозинство.

Демократическата партия на президента Борис Тадич и нейните двама по-малки съюзници са спечелили 39% от вота срещу 28,6% за националистическата Сръбска радикална партия на Томислав Николич, съобщиха от независимата организация Център за свободни избори и демокрация /ЦЕСИД/.

Избирателната активност на изборите е 60,7%.

Според прогнозите, коалицията на Тадич ще получи общо 103 места в 250-местната Скупщина, но радикалите на Николич могат да съставят мнозинство с по-малките партии, заедно с които имат 48,4% от вота.

Сръбският президент Борис Тадич обяви победа за проевропейския лагер, след като партията му и нейните партньори спечелиха мнозинството от гласовете на изборите.

„Сърбите безспорно потвърдиха ясния европейски път за Сърбия“, каза Тадич пред привърженици на неговата Демократическа партия.

„Правителството, което ще сформираме, няма да признае Косово“, добави Тадич, отговаряйки на предупрежденията от страна на националистите, че проевропейските сили ще признаят независимостта на сръбската южна провинция, която бе обявена през февруари.

Сръбският националистически лидер Томислав Николич постави под въпрос изявлението на проевропейския президент Борис Тадич, че неговата партия ще сформира следващото правителство след изборите.

„Съществуват много ясни възможности за коалиция, която не включва Демократическата партия“, заяви Николич в първата си реакция на изборните резултати.

Той обвини Тадич в „сериозно нарушаване на конституцията“ с изключването на коалиция от националистически партии, които заедно са близо до мнозинство в парламента, въпреки че партията на сръбския президент печели най-много гласове.

На трето място с 11% се нарежда Демократическата партия на Сърбия на подалия оставка премиер Воислав Кощуница.

Социалистическата партия на покойния президент Слободан Милошевич е спечелила най-малко 8%, докато прозападната Либерално-демократическа партия има 5,2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Сърбите бързо ще ги оправят.Ние да му мислим!
3
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
абе ***, що не си останеш ти в твоето село по-добре и да си копаш градината, че ми писна от *** в моя роден град
2
1
 
0
 
! Отговори
vazov преди 16 години
... da si stoyat v mizeriyata nikakva evropa za tezi selyani!
1
1
 
0
 
! Отговори
A1 преди 16 години
И за Сърбия,и за Европа , и за България!