Учредяват литературна награда на името на Елиас Канети

Роденият в Русе писател е един от последните велики хуманисти на двадесети век, носител на Нобелова награда
13 апр 2005 17:37,
Учредяват литературна награда на името на Елиас Канети

Литературна награда на името на Елиас Канети ще бъде дадена за първи път тази година в навечерието на 1 ноември, обявиха от община Русе.

Отличието ще се присъжда на две години на автори - белетристи и драматурзи, за стимулиране на националния литературен процес в духа и идеите на писателя-хуманист и за утвърждаването на неговия роден град Русе като активен културен център.

Инициативата за наградата е част от честванията на 100-годишния юбилей на писателя, чието име в Русе ще носи професионалната гимназия, нова обществена библиотека, както и площад, проектиран от българската студентка във Виена Зорница Калинова.

На 25 юли Канети ще бъде обявен за почетен гражданин на родния си град. По този повод у нас ще пристигне дъщерята на писателя - Йохана Канети.

През юни във Виена ще бъде открита изложбата "Слуховидецът" по книгата "Подслушвачът: Петнадесет характера" на Канети, ще има научна конференция, документална изложба, премиери на най-новите книги от и за Елиас Канети.

На 25 юли - рожденият ден на писателя, в сто европейски града ще бъдат организирани четения на градските площади на страници от неговото творчество. Предстои издаване на списание за Канети, както и пощенска марка, плик и знак, посветени на юбилея.

Знаците, които писателят оставя след смъртта си, са онези негови идеи на самобитен мислител, който се съсредоточава главно над лично преживяното от ранното си детство в България, от студентските си години в Австрия и Германия, от живота си в Швейцария и Великобритания.

Елиас Канети е един от последните велики хуманисти на двадесети век, носител на Нобелова награда, дадена му за романа “Заслепението” през 1981 г. Безспорно е оригинален и неповторим в концепциите си за човека и битието. Бихме могли да кажем за романа му “Заслепението”, че е учебник за лудостта и разрухата, за разпадането на културата и крайното унижение на човека. Това е един от най-жестоките романи на 20-ия век по отношение на интерпретацията на злото“, коментира Елка Константинова в свой доклад посветен на автора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание