11-те млрд. европейски пари. Друг път!

Брюксел наточи сатъра, ЕС е готов да ни наложи санкции заради корупцията
23 май 2008 14:54,
89
11-те млрд. европейски пари. Друг път!
Снимка: AMY

Европейската комисия е близо до решението да лиши България от част от средствата от европейските фондове заради провала на страната в борбата с корупцията и организираната престъпност. Това съобщи БГНЕС, като цитира информиран източник от ЕС, пожелал анонимност.

София може да загуби стотици милиони евро от европейските фондове, които вече са замразени заради предприетите разследвания за корупция и може да й бъдат наложени по-стриктни условия за предоставянето на близо 11 милиарда евро, които страната трябва да получи до 2013 г.

През юли Еврокомисията ще представи доклад за реформите и борбата срещу организираната престъпност в България и Румъния.

И двете бивши комунистически страни са подложени на мониторинг, защото не отговарят напълно на стандартите на ЕС в областта на правосъдието, борбата с организираната престъпност и системите за плащане.

Но докато България може да загуби помощи заради доказателства за съществуваща корупция в агенциите й, които работят с пари от ЕС, Румъния може да получи предупреждение да предприеме нови стъпки в борбата срещу корупцията, но няма да й бъдат налагани финансови санкции, съобщи източникът.

Комисията замрази около 400 милиона евро помощи за България по програмата ФАР и между 50 и 100 милиона евро по програма САПАРД.

„Те ще загубят тези пари“, казва източникът.

Говорителката на българското представителство в Брюксел Бетина Жотева съобщи, че премиерът Сергей Станишев и тройната коалиция имат сериозна политическа воля да се справят с проблемите.

„През последния месец направихме много, за да управляваме по-добре парите от ЕС. Взехме сериозни мерки, за да изградим система от операции по програмите САПАРД и ФАР, които на практика постигнаха по-високи стандарти от исканите за управление на парите от ЕС“, заяви тя.

Жотева подчерта назначаването на Меглена Плугчиева за вицепремиер, който да координира разпределянето на парите от еврофондовете.

Според цитирания от БГНЕС източник обаче, Станишев няма властта да въведе сериозни мерки, за да се пребори с корупцията и организираната престъпност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Говорителката на българското представителство в Брюксел Бетина Жотева съобщи, че премиерът Сергей Станишев и тройната коалиция имат сериозна политическа воля да се справят с проблемите... УХААААААААААА! ДАВАЙ СЕРГЕЙ. ДОГОДИНА ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ПАК ЗА ТЕП!
87
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Подкрепям те напълно!!!Дано ги спрат до стотинка!И без това тези помощи не отиват пряко при народа, а във "обръчите", и стотиците фирми на близки и роднини.Едва ли и 10 % отиват пряко при нуждаещите се.Народът се оправя кой както намери за добре, тегли кредити от банките, взима заеми от приятели, работи черна работа по чужбина и реинвестира спечеленото в бизнес или имот тук.На тези пари разчитат само хора "Близо до слънцето"!Защо никъде не е ясно и точно обяснен реда за кандидатстване за европари, всичко става под някаква полуконспирация, с максимално усложнени бюрократични формалности.Почти е невъзможно обикновен човек без фирма-посредник да ги получи.
86
0
 
0
 
! Отговори
az преди 16 години
tezi pari kak 6te se vry6tat nikoi ne znae , samo se zimat parite ot evrofondovete no koi 6te gi vry6ta posle ?!?!?!? sega se karat qki koli no posle pak na magarenceto 6te mu doide redyt ...
85
0
 
0
 
! Отговори
petya преди 16 години
oh mila Bylgaria,kak moga da pomogna:(:( me4etata mi e da opravq Bylgariq..no kak??
84
0
 
0
 
! Отговори
kalib hodja преди 16 години
tui balgarite ste mnogo naivni,koi vi vas brusne za slivi.bsp i dps dobre si upravliavat.nas hi uvajavat 6toto im pomagame,a vie vse na tersene hodite.ni na politici ni na gospod se pod4injvate,zatova 6te edete 4epatata tojga.
83
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ЕС прие управлението на червената мафия в България, с който акто тя официално стана част от европейската и световна мафия.България плаща 60 милиона членски внос ежегодно, а де факто не получава нищо или почти нищо. И това си е кирия за ЕС, където също имаше не един скандал за корупция.
82
0
 
0
 
! Отговори
Ружа преди 16 години
Докато не се промени основно Избирателният закон на мажоритарен принцип, който и да дойде на власт- ще е все тая. Няма партия, която може да събере достатъчно гласове, за да управлява самостоятелно и винаги и всяка ще прибягва до коалиция с ДПС. Докато ни управляват хора от партийни листи винаги ще има корупция, черни партийни каси, кражби и убийства.Искам да гласувам за конкретна личност, а не за партийни листи, в които се вписват хора дори след като са минали изборите по решение на партийното ръководство, а не на избирателя.Последната поправка на избирателният закон току преди президентските избори уж сътворена с цел да ограничи изборният туризъм от Турция, направи възможно избирането на Гоце за втори мандат. Никой не обърна внимание, че с това ограничение за гласуване бяха ОТРЯЗАНИ не бг турци с двойно гражданство, а българите, живеещи в Северна и Южна Америка, Канада ,Африка, Австралия. Някой даде ли информация колко български граждани, жители на НЕевропейски страни бяха лишени от правото на гласуване противоконституционно? А автобусите пак си идваха за изборите, нали? Колко е броят на българите по света,които никога не гласуват за комунисти в сравнение с българите с двойно гражданство от Турция, които пък винаги си гласуват за тях ?Искам промяна в избирателният закон на мажоритарен принцип и редуциране броя на депутатите до 100. Премахване на депутатският имунитет, който де факто ги пази от съдебна отговорност.Депутатите са тези, които осигуряват политичеси чадър над престъпните групировки, за да им пълнят партийните каси и джобовете.Първата крачка е ПРЕМАХВАНЕ НА ДЕПУТАТСКИЯТ ИМУНИТЕТ.За какво им е този имунитет някой може ли да ми каже?
81
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Аз потвърждавам за г-н 10%. Само сумата беше по-малка, около 25000$. И за Още един, дето пострада с джет, 300 х. Но бяха твърде малко и последва отказ.Костов се намеси в много критичен за страната момент. Но в последствие постави основите на такава корупция и такова крадене, че за какво ли идва на власт. Просто щетите, които нанесе, са значително повече от ползите от управлението.Освен това, имаше силно участие в кризата 1997г. Тази криза не беше съвсем чиста, малко я предизвикаха. За това на наречените барикади за вечер се плащаше. А и беше необходимо червените господа да изкупят евтини банки. от които спечилиха много.Просто играчите не се промянет, изпълнителите са различни.Като си помисля, че Костов може да управлява, ме обхваща същия потрес, както като се сетя за Стнишчо, за мадридския крадец не искам и да помисля.
80
0
 
0
 
! Отговори
ДОВОЛЕН преди 16 години
Запада много държи кУмунистите да са на власт,освен това казва ---- нас не ни интересува кой управлява искаме само да се разбираме и бизнеса да върви а пък какво става с народа хич не ни интересува ..... Ами ето това и става само че сега се получава тъй че хем искат кУмунистите на власт хем не искат да са те защото не се справяли добре с даваните пари . Нека сега се спрат парите.... ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!!
79
0
 
0
 
! Отговори
istina преди 16 години
Jalko che mi mina mladosta v tazi durjava.Veche sum na godini no se radvam che se mahnah-s cialoto si semeistvo.
78
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Следващия ход които ни гласят е промяна в избирателния закон! Говори се за "регистрация" на гласоподавателите. Хайде помислете колко от работещите и ангажирани хора ще отидат да се "регистрирарт" и съответно да имат право на глас. При *** и турците т.е. единствените на които може да им се влияе и да бъдат купени - няма проблем! Там "отговорниците" со кротко, со благо и с малко кютек ще си свършат работата. Че кой ром срещу 10 лв няма да се регистрира, или да подпише съответното пълномощно?????? Мислещия, работещ и ангажиран човек /този които изхранва същото това малцинство/ едва ли ще намери време.........помислете!
77
0
 
0
 
! Отговори
Neda преди 16 години
Хора, хора, както се казва "Кучетата си лаят, керванът си върви". Ще си изкарат мандатчето до края, може и следващо да им подарим, нали хората масово не желаят да гласуват и така определящи са гласовете на бесепарските полуживи бабчета и дедчета и на догановия електорат. Вземете се в ръце, дайде да се случи най-сетне това гражданско общество, да ги притискаме така, че да ги научим да вземат предвид мненията и желанията на обикновените хора, не само техните си икономически и политически интереси
76
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Абе че имаше корупция по времето на Костов е факт неуспорим. Ама такава каквато е сега - НИКОГА! Щом и на Позитано се говори, че "вече имаме г-н 20%".......И рекета се върна - икономическя. Ако си изпълнил някой обект и имаш да взимаш пари трябва да "снесеш". Иначе............."някога но не сега".......
75
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 16 години
Виж сега той Костов и Станишев са от един дол дренки...нека да не забравяме че по времето на Костов също се ширеше корупция, Лично аз съм носил в министерството на г-н. 10% за една сграда 48000$.Така че не ми говори за блаженното Костово управление.Е министрите на Костов бледнеят в сравнение със сегашните олигарси....
74
0
 
0
 
! Отговори
гражданин на БГ преди 16 години
Че трябва да се гласува, трябва. Макар и само да е против ДПС, пак трябва. Друг е въпроса, че определено няма за кого...Един мошенник ще смени друг и той ще започне да си пълни бездънната гуша Това е в БГ. Затова ще ни спрат всичко, което може да се спре...Такава явно ни е съдбата на всички българи, да бъдем мишлета за недостойните лапачи, които ни управляват. Вече почти 20 години това е факт, а и едва ли ще се промени някога... Така, че всеки ще продължава да се оправя по еденично за съжаление...
73
0
 
0
 
! Отговори
Deborah преди 16 години
Nishto novo!! Pod krushata ne pada smokinia.! Naroda ni e polu- tsiganski.i polu-turski... Kolko sa balgarite v pravitelstvoto na turcia ..??? Evropa propuska na-golemia hristianski problem- ISLIAMIZIRANETO na chovechestvoto.Dokato russia se pravi na interesna,polovin Amerika veche e izkupena ot arabskite sheihove... Ha, poznaite kakvo sledva....Korupciata i prestapnostta na balgarite moje da bade "interes za baba mi.."Niakoi niakoga beshe narekal balgarite - Varvari, dali.. ne e bil malko prav..??? Koito i da izberete shte bade sashtoto, zashtoto tozi problem stoi dalboko v mantaliteta na balgarina, nezavisimo dali toi e predstavitel na naroda ili pravitelstvo.
72
0
 
0
 
! Отговори
Radko преди 16 години
Ние сме напълно луди, че оставяме тия да ни управляват. Триумвиратът да си ходи! Ама дали след него ще е по-добре - съмнително. Б.Б. не е внищо по-добър от Станишев и сие.
71
0
 
0
 
! Отговори
slivenski voivoda преди 16 години
защо Асен Г. настоява да се строи магистрала Тракия? - защото е изкопал камъните за нея
70
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Дано ЕК да лиши България от средствата от европейските фондове - защото тогава ще се види как се разпределят по шуробаджанашки и мафиотски начин тези пари! Остана ни да се надяваме само на външни сили да разгонят алчните червени прасета от *** им!
69
0
 
0
 
! Отговори
Катил Георги преди 16 години
СДС беше отбора на БСП-факт!