Плугчиева изора Европа

Вицепремиерката изпрати доклада до ЕК... "не става дума за имитация на активност, а за реално действие", увещава еврочиновниците
16 юни 2008 15:00,
23
Плугчиева изора Европа
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Меглена Плугчиева обяви, че докладът в отговор на писмото на директора на Генерална дирекция "Разширяване" в ЕК Майкъл Лий е изпратен днес.

"Готова съм за обективната оценка на ЕК, очаквам я и имам уверението и от еврокомисаря Оли Рен, и от Майкъл Лий, че екипът детайлно и обективно ще разгледа нашия доклад и ще даде мнение", каза  Плугчиева.

Тя посочи, че в доклада е включена информацията за напредъка по конкретните ангажименти, формулирани в писмото.

На 8 май в писмо до зам.-министъра на финансите Майкъл Лий пише, че мерките, предприети от страната ни, не осигуряват на Еврокомисията достатъчна основа, за да се заключи, че договорите по програма ФАР и Преходния финансов инструмент са легални, редовни и в съответствие с разпоредбите.

В писмото се казва още: Европейската комисия ще прекрати плащанията към двете изпълнителни агенции /САПАРД и ФАР бел.ред./, докато не се предприемат правилни действия до областите на безпокойство.

Лий стига и по-далеч, като категорично заявява, че продължителното спиране на плащания от Комисията не осигурява оправдание на българските власти при нарушаване на техните договорни задължения.

В документа са посочени „четири области на безпокойство”, свързани с България.

Еврокомисията приканва България до 16 юни да предостави доклад, който съдържа доказателства, че проблемите във всички области са били адресирани.

"Този доклад ще послужи за основа на решението дали да продължим с препоръката за отменянето на решението за тези две агенции", пише още Майкъл Лий.

Днес Плугчиева обяви, че иска да се избягва терминология като "пожарникари" и "кампанийност".

"Уверила съм партньорите от ЕК, че става дума не за имитация и симулиране на активност преди следващия мониторингов доклад в края на юли, а за реално постоянно действие, за ангажимент на цялото правителство и държавната администрация системата, свързана с управление на средствата по предприсъединителните и оперативните програми да работи постоянно", каза Плугчиева.

Тя е помолила еврокомисарите в Брюксел за непрекъснато експертно присъствие и участие в България по съвместната работа и сътрудничество по всички оперативни програми.

За софтуерната система ЛОТАР Плугчиева уточни, че тя е за наблюдение и управление, а не е санкция или специален контролен механизъм, който се прилага само към България.

Междувременно говорителят на Еврокомисията Марк Грей съобщи, че докладът за България ще бъде огласен на 23 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
сливен преди 16 години
малко ти остана!
21
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 16 години
Като биг-брадър! Ще ни следят като мишки под лупа, *** с ***!! Какъв невиждан терор, репресия и унижение!! Кога ли ще се освободим от този тираничен, утопичен, репресивен, асимилационен, лицемерен и фалшив Съюз ???
20
0
 
0
 
! Отговори
Архангел преди 16 години
Тази система ЛОТАР се ползва и в други държави, не сме първи по принцип, по-скоро преди румънците сме първи.
19
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 16 години
нека оре, но да внимава какви ангажименти поема. С първите си изяви изглеждаше убедителна. Но един журналист нещо я изманипулира да каже за системата ЛОТАР което ми прозвуча глуповато....т.е. в смисъл че е особено радостна и че за нас е чест дето първи ще ни я приложат. Егати кефа:)))
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Поздравления а заглавието на статията-прекрасна метафора!!!
17
0
 
0
 
! Отговори
ГОГО преди 16 години
Много крадат тия наще. Сега ще замажат криво-ляво и после пак старата песен.
16
0
 
0
 
! Отговори
jmi4ko преди 16 години
горката женица и тя милата незнае защо я сложиха на тва !!!място.......но така е в бг , всеки ''работи'' не от каквото разбира.!!!
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Така като я гледам, едва ли става за друго освен да харчи народни пари пачата му с ***. Но серГейчо е за ХХХ и точно това ще получи на предстоящите избори.
14
0
 
0
 
! Отговори
Донкова преди 16 години
Уверила съм партньорите от ЕК, че става дума не за имитация и симулиране на активност преди следващия мониторингов доклад в края на юли, а за реална СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ЛЪЖА!!! Ми така де нали сме въспитаници на бившото БКП!
13
0
 
0
 
! Отговори
... преди 16 години
oh da mi padnes , da ta opana na nivata ! mars vcravarnika s toia pileski mozak !
12
0
 
0
 
! Отговори
lidis преди 16 години
obikolih evropa za 1 mesec. ot nashite politici po beznadexni nema da se zaoracvat !
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
"Уверила съм партньорите от ЕК, че става дума не за имитация и симулиране на активност преди следващия мониторингов доклад в края на юли, а за реално постоянно действие, за ангажимент на цялото правителство и държавната администрация системата, свързана с управление на средствата по предприсъединителните и оперативните програми да работи постоянно"Как може да си позволи да уверява ЕК че не било симулация-тя майтапи ли се ,може ли да си толкова.....как да се коментира подобно изказване
10
0
 
0
 
! Отговори
Андрей преди 16 години
СероГейчо Мазниславов СтаниШеф
9
0
 
0
 
! Отговори
SD преди 16 години
Партията и Сергейчо нямат нужда от хора които вършат работа. И се съмнявам, че разбират какво означава работа. Според тях е пълнене на партийната каса. Но дори и затова не стават горките.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Жената е учила за лесничей/нищо против хората които работят тази професия/,и идея си няма от това за което са я поставили там,замислете се що беше пратена в Германия като посланик,нали беше зам.мимистър на земеделието преди това.Абе Сергейчо постави такива хорица че нямам думи,ама то кои ли да сложи,нали ако се сложи кадърен човек,той ще започне да задава въпроси и да критикува и да иска реални реформи.
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Тази Плугчиева много говори, а нищо не прави и е с някакво много голямо самочуствие, което не знам на какво се дължи...
6
0
 
0
 
! Отговори
SD преди 16 години
Всичко е имитация като в прочутата песен 'Кенлий'
5
0
 
0
 
! Отговори
номер 1 преди 16 години
Става въпрос за доклада по повод на полученото писмо,и на база на този доклад и не само ще бъде изготвен доклада от ЕК и предоставен на правителството ни на 23 юли.Объркал си се нещо.Аз искам да прочета какво е написала Плугчиева че е толкова сигорна в добрия резултат
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Доклада и аз го искам, но очевидно ще трябва да се почака до 23 юли...
3
0
 
0
 
! Отговори
pepetlika преди 16 години
Само долните комунисти могат да лъжат толкова много и да казват на черното - бяло...Всички са лъгали и лъжат, но тази пасмина надминава всичко!!!