На опашката, моля!

С часове стотици хора висят пред Агенцията по вписванията, за да подадат отчетите на фирмите си
27 юни 2008 11:34, Екип на Dnes.bg
42
На опашката, моля!
Опашката пред Агенцията по вписванията е мощна. Снимка: Dnes.bg

Стотици изнервени столичани с часове висят пред Агенцията по вписвания в столицата с едничката цел да подадат финансовите отчети на фирмите си.

"Това е геноцид. Не може да стоя тук от 9 часа сутринта, а поне още три-четири часа ще вися на жегата, за да подам документите на трите си фирми", каза за Dnes.bg изнервена жена.

Възмутена е от чакането и от това, че досега три пъти са я връщали да доработва нещо в  документите, които подава.

"От януари е така - веднага, след като тръгна Агенцията. Първо регистрирахме фирмата, сега пък трябва да подадем отчетите си. Не знам вече!", обясни юрист, нает от фирма, за да внесе отчетите.

"Най-добре е никой да не ги внася, пък да видим тогава кого ще глобят", включи се мъж от тълпата, който вече втори ден чака, за да влезе:

"Аман от тези панаири, не стига, че личните ни данни лъснаха в Търговския регистър, ами сега отново ни правят на маймуни", ядосва се той.

Всички обаче признават пред Dnes.bg, че вина имат и фирмите, защото чакат последния срок, за да подадат документите си.  А те са около 60 хиляди и по закон отчетите им подлежат на обявяване в Търговския регистър.

"Друг е въпросът, че и чиновниците тук не се справят", казват те и винят най-вече управляващите, че на бързо и без да мислят са приели Закона и Наредбата, а не предвидили хаоса.

30 юни е крайният срок, в който търговците, пререгистрирали фирмите си в периода  1 януари - 31 май 2008-ма, трябва да подадат финансовите си отчети.

От Агенцията по вписванията вече работят с удължено работно време - 10 часа на ден, както и събота и неделя, до 30 юни.

И май само на хартия обещават, че ще:

1. Организират работата по създаване и поддържане на имотния регистър;
2. Осигуряват връзката между имотния регистър и други регистри;
3. Осигуряват развитието и техническото усъвършенстване на имотния регистър;
4. Създават и поддържат централен архив в електронен вид на партидите на недвижимите имоти и вписаните актове с приложените към тях документи.

Добри пожелания остават и намеренията за клоновата мрежа на Агенцията по вписванията, която вече трябваше да е факт, но...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Абе смотльовци неграмотни, за вас няма ли интернет да пращате по него или до там не ви стига акъла, да ве е.а в "бизнесмените"!!!
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Перфектни доводи! Отваряй Автомивка ;) Ама не пропускай да си вземеш Голф, както добре те посъветваха... :)
39
0
 
0
 
! Отговори
+- преди 16 години
тц, мерси, аз ще ти се радвам от разстояние. :) Надявам се си освестил и си определил къде е слънцето и дали е сутрин или следобед. Ако си в БГ или някъде наоколо, да знаеш ракиено време е ;)
38
0
 
0
 
! Отговори
VAPROS преди 16 години
DO 36 , AMI MEDA SEGA MU E MNOGO NISKA CENATA , I AKO GO PRODAVAM V BG NEZNAM DALI SHE SAM NA PE4ALBA , APAK DA GO IZNASQM .... NE POZNAVAM 4UJDENCI CHE DA SKLU4A DOGOVOR SAS TQH DA MI ISKOPUVAT MEDA , APAK AVTOMIVKA MI IZGLEJDA NQKVO PO TAPASHKO KATO ZA MENE , MOMCHE BES MNOGO PARI BES MNOGO MOZAK KOETO GO MARZI DA RABOTI :)
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
е ако искате и напрауо адреса да си дам,да ми се порадвате задружно;]]]
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Brat,ne se zahvashtai s avtomivki, bih ti predlojil da se zanimavash s proizvodstvoto i iznosa na med,no prosto ne ti znam mestopolojenieto,malko e pipkava rabotata,no s trud i ambicia vsichko se postiga:)
35
0
 
0
 
! Отговори
+- do 31 преди 16 години
географската дължина май не е достатъчна в доста случаи, дай и широчина за всеки случай.
34
0
 
0
 
! Отговори
кой здравомислещ чов преди 16 години
Винаги съм се чудел кой здравомислещ човек може да вкара в закон краен срок еди-какъв си ЗА ВСИЧКИ, без да осигури техническата възможност тези ВСИЧКИ да могат да бъдат обслужени и ако дойдат всички и на последния допустим от закона ден. Щом са дошли, те спазват закона, а закона не се спазва от обслужаващите ги държавни структури. Така излиза, въпреки че първопричината е в липсата на график в закона, който да създава равномерно натоварване на държавните структури.
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ами съобщете за това по някоя телевизия да направят репортаж как крадат имена тия ***, щото някои хора пари имат, а идеи за тях нямат, затова крадат идеи всякакви
32
0
 
0
 
! Отговори
VAPROS преди 16 години
EDNA AVTOMIVKA DALI SHE E PECHELIVSHA V SOFIA V NQKOI KVARTAL A
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
27, кажи си географската дължина и тогава питай
30
0
 
0
 
! Отговори
ОПЕРАТИВНО СКУЧЕН преди 16 години
Мисля да се захвана с някава търговия. Изтеглих 15 000 ЕВРО заем и сега плащам лихви и стоя и ги чакам тези тарикати да.....
29
0
 
0
 
! Отговори
+- - do 24 преди 16 години
това не е единствен случай и други хора чух да се оплакват от същото нещо. Ще има и доста проблеми с имената на фирмите след 2 години, когато стане ясно на колко много фирми ще им сложат допълнително името на областния град в който са регистрирани.
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
И на мен ми прилича на кражба. Дали има начин да се избегнат такива моменти чрез запазване на името предварително в някаква друга институция?
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Вечер или сутрин е??? Някой да помогне?!?!
26
0
 
0
 
! Отговори
+- преди 16 години
електронните им услуги работят. 13 не знам дали ти звуча злобно, нямам представа. не съм го писал със злоба. Само ми прави впечатление, че като не ни харесва нещо, все изкарваме другите виновни. Предположих защо има опашки (освен описаните в статията причини). Ето ти ги систематизирано: 1. Обичаме да се мотаме и да чакаме последния срок.2. Обикновено не четем какви документи се изискват, а носим каквото преценим3. Не обичаме да използваме различните удобства, които ни се предлагат (особено по-възрастното поколение, дори и 40+), предпочитаме да си кибичим на 35 градуса на опашка и да мрънкаме как някой друг ни е виновен.Не че всичко във въпросното учреждение е наред, ама каквито гражданите, такава и държавата, такава и агенцията им по вписванията.Повечето мнения тук са срещу таксите. Таксите се определят от едни други телета в някой нормативен акт, надали "чиновниците" в агенцията са ги писали.Айде стига сме търсили вечно вината в другите ...
25
0
 
0
 
! Отговори
VAPROS преди 16 години
KAKVA FIRMA SI REGISTRIRAL ZA KAKVO CHE ISKAM I AZ NQKVA FIRMA SI NAPRAQ , I PISHI S KOLKO INVVESTICIA
24
0
 
0
 
! Отговори
ОПЕРАТИВНО СКУЧЕН преди 16 години
ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА, ОТ 45 ДНИ СЪМ СИ ПОДАЛ ДОКУМЕНТИТЕ ЗА ОТКРИВАНЕ НА ФИРМА И ОЩЕ НЕ Е ГОТОВА. ТОВА НА НОЩО НЕ ПРИЛИЧА. ОСВЕН ТОВА И ВЪРТЯТ БИЗНЕС С ИМЕНАТА НА ФИРМИТЕ. БЯХ СИ ИЗБРАЛ ИМЕ, КОЕТО ДА ЗВУЧИ СЕРИОЗНО, ЕДНАКВО ДОБРЕ И С ЕДИН И СЪЩИ СМИСЪЛ НА БЪЛГАРСКИ, АНГЛИЙСКИ И ФРЕНСКИ, ПРОВЕРИХ ГО ЛИЧНО В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР И С УЧУДВАНЕ РАЗБРАХ, ЧЕ ТАКАВА ФИРМА НЯМА ВСЕ ОЩЕ РЕГИСТРИРАНА. СЕДМИЦА СЛЕД КАТО СИ ПОДАДОХ ДОКУМЕНТИТЕ ЗА РЕГИСТРАЦИ МИ СЕ ОБАДИХА И МИ КАЗАХА, ЧЕ СЪЩИЯ ДЕН, НО ПОЛОВИН ЧАС ПРЕДИ МЕН НЯКОЙ ДРУГ СИ Е ПОДАЛ ДОКУМЕНТИ СЪС СЪЩОТО ИМЕ НА ФИРМАТА, В ДРУГ ОТ ТЕХНИТЕ ООФИСИ В СТРАНАТА !!!!! тОВА АКО НЕ Е КРАЖБА И ДАЛАВЕРА !!!! вОЕ КАК МИСЛИТЕ ?
23
0
 
0
 
! Отговори
VAPROS преди 16 години
DO 22 - ti si strahotno tap 4ovek ama naistina mnogo tap
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Я па ти...имаш 20 000лв?!?!После българина бил беден.Купи си една Голф 3-ка,яж и пий по цял ден,пък докъдето откараш...Аман от ***,ако искаш и да ти дадем съвет през колко дни да се къпеш!