Ще върнем 6,8 млн. евро на ЕК по ФАР

Парите са усвоени за строителството на пътя от Разлог до Гоце Делчев и за втората тръба на обходния маршрут на Дупница
15 юли 2008 11:40,
29
Ще върнем 6,8 млн. евро на ЕК по ФАР
Асен Гагаузов и Савин Ковачев. Снимка: БГНЕС

Възможно е България да върне на Европейската комисия около 6,8 млн. евро за 2 проекта по ФАР, каза зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев на пресконференция в МРРБ.

Парите са усвоени за строителството на пътя от Разлог до Гоце Делчев и за втората тръба на обходния маршрут на Дупница.

Първият проект е изпълнен на 40% и по него са усвоени 3,5 млн. евро.

Вторият е завършен на 92% и европейското финансиране за него е 3,3 млн.евро.

Договорът с гръцката фирма „Породивтики“, която изгражда пътя от Гоце Делчев до Разлог, е прекратен и предстои нова обществена поръчка за изпълнител, обясни Ковачев.

Държавата ще търси правата си в Арбитражен съд в Париж, като в иска ще бъде включена сумата, която България ще върне на Европейския съюз.

Опасенията за връщането на пари заради втората тръба на обходния път на Дупница са свързани със забавянето на завършването на проекта заради появило се свлачище.

Двата проекта са от 10-те, които бяха спрени след одитния доклад на KPMG. От тези 10 проекта рискови са още пътя от Рудозем до ГКПП Илинден и обходния маршрут на Малко Търново и изграждането на ГКПП Малко Търново.

Пътят от Рудозем до ГПП Илинден е изграден на 85-87% и е пред завършване, каза Ковачев. По думите му, изпълнителят - австрийската фирма „Щрабек“, е поискал увеличение на цената с 2,5 млн. евро заради инфраструктурни проблеми.

Обектът Малко Търново се прави от чешка фирма, която е извършила около 5% от дейностите, а би трябвало, изпълнението да е около 40%, обясни Ковачев. Според него, вероятно договорът по този проект ще бъде прекратен.

За останалите 6 проекта, ще бъде осигурено национално финансиране в бюджета и работата по тях няма да бъде спряна.

МРРБ е поръчало нов доклад на KPMG за действията на изпълнителна агенция ФАР и Пътния фонд, за изпълнението на препоръките от предишния доклад. Очаква се одитът да е готов до средата на август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
OMEGA-3 преди 16 години
E TEZI,SA NAI NEKADARNITE KRADCI ZA VSI4KI VREMENA...
27
0
 
0
 
! Отговори
провокатор 21 преди 16 години
а бандитизма по пътищата нощем и денем е само вече лош спомен от миналото.Полицайте са оборудвани със свръхмодерна техника и нови автомобили.Задължително, като те спират, ти показват видеозапис на нарушението, което си направил на пътя, и няма мърдане.За това на тях не им спират помощите, защото има ефект от тях.А тука-само наливане на вода в каца без дъно.А и процедурите за получаване на тези помощи е усложнена до безобразие-само човек с три висши икономика и едно по право може да попълни документите.Да си виждал публикувани тука,в мрежата или където и да било нещо за тези програми?Всичко е полусекретно и само за наши хора.За това ни спират програмите.И още нещо.Предполагам, твърде млад си , и не помниш,че нямаше и декар необработена земя,а почти всички заводи работеха на 2 и 3 смени.И вероятно баща ти не си е заключвал денем от страх входната вранта.Тогава нямаше европомощи.Сами сме си виновни!От горд народ се превърнахме в прегатни добичата,и овце за стригане.Сега пак прочети 9,17 и 21 и кажи че съм провокатор.Ред и Крумови закони, и тогава няма и да има нужда от Европомощи...
26
0
 
0
 
! Отговори
от провокатора 21 преди 16 години
Само едно нещо обясни, и ще се извиня публично тук, на всички, казвайки че най-доброто време за България са годините след 90-то и еманацията на националния идеал е влизането в ЕС.Обясни ми, сине майчин, защо Чехите имат разрешение за строеж на същите два блока, като тези,които ни спряха???Това ако не е двоен стандарт и дискриминация-здраве му кажи.А че и нашите крадат-крадат.Бил съм и в Румъния.Там положението на народа е даже и по-зле и от нашето.Но се строи!!!Знаеш ли, че вместо да уреждат роднините си, Румънските пътища в момента са една огромна строителна площадка,
25
0
 
0
 
! Отговори
Минувач преди 16 години
Европейската служба за борба с измамите: Властта закриля престъпна група Людмил Стойков и Марио Николов - главни герои в доклада на ОЛАФ Документни измами с проекти по програма САПАРД за около 32,4 млн. евро е установила Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ). Някои са изплатени, по други плащането е било спряно.Нарушенията са описани в доклад на ОЛАФ след проверка, извършена в България в периода 9-20 юни.Групата Николов - Стойков е криминална мрежа от компании, състояща се от повече от 50 български, европейски и други офшорни компании. Тази мрежа от криминални фирми е управлявана и/или финансирана от Марио Николов и Людмил Стойков, за които се говори, че имат близки връзки с настоящото правителство, се казва в доклада на ОЛАФ.
24
0
 
0
 
! Отговори
насс преди 16 години
една фирма взима мангизите после целия народ ги връща, голяма далавера е
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
9, 17 и 21 са явни манипулатори. Опитват се да ни втълпят, че не ДОКАЗАНИТЕ крадци от тройната коалиция са виновни,а видите ли, ЕВРОПА. Ха-ха-ха, палячовци, тези на някой друг. Виж, ако вие имате някаква паничка да папкате е ясно защо ви е виновен този от който крадете. Защо на никой друг няма спрени пари и никой друг в Европа не връща ???
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Nqma takiva *** na Rumunia o6te ne sa spreli edin lev ot evropa a nas ve4e ni karat da im gi vru6tame.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
По-кратко, точно , ясно и разбираемо едва ли е възможно да се каже!Сега ще разкажа в кратце, действителен случай.Преподаваше ми Доцент Петко Бързаков.Разказваше ни на всички, как в зората на демокрацията,дошла помощ от 100000 екю , за инспекция от западни специалисти на АЕЦ.Влезли вътре, след 30 години безуспешни опити да я разгледат,и започнали да пишат препоръки.На края на месеца,всеки от специалистите дал около 100 страници доклад.Основния лайтмотив бил-да се смени всичката електроника със Сименс.Върха на нахалството бил, че отрязали със специален робот парче от материала вътре в реактора, уж за изследване.Чист и законен промижлен шпионаж.Осигуряване на пазари на друга фирма,занимаваща се с електроника...След доклада, представили сметка, като за инспекция, дневни и командировъчни, както и за преводачи, сумата била много повече от 100000 екю.Шпионират те, и си плащаш.Но това не е всичко.Четейки препоръките, Доц.Бързаков с ужас установил, че специалиста, писал пряко за реактора, дава някакви общи препоръки, и то за съвсем друг тип реактор!!!Това е!Дадат ли ти евро, на момента са си направили сметката как да ти вземат 2...Доц.Петко Бързаков е специалист по КИП и А, участвал в строежа на централата и и познаващ автоматиката и.Това е човека, на който нямам основания да не вярвам.Случката е от преди повече от 10 години.Нямаше да пиша тук, ако днес не бях чул новини по радиото, че Чехия ще строи два реактора от същия тип, като тези , дето ги затворихме...Още нещо, никога не съм харесвал Иван Костов, но си спомням една негова мъжка приказка, когато още се канехме да преговаряме с ЕС.Тогава той каза, по повод на някакви безумни преговорни изисквания-"Ако това е цената, все повече се замислям, дали си заслужава да влезем в ЕС и да я платим!"Чувал съм го в едно интервю това, с ушите си...
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Няма да плащам данъци на тая държава! Аман!
19
0
 
0
 
! Отговори
suni преди 16 години
zashto pishete,che triabva da vurnem -greshka ..triabva da vurne troinata koalicia,koiato gi izpapka ,a ne az koiato edva svurtam dvata kraia
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Питам се защо тези поръчки са дадени на чужди фирми -гръцка, чешка и т.н.Дали от някъде от ЕС не са лобирали за тях?И после да не се чудим че доверието към ЕС спадало - било 47%...
17
0
 
0
 
! Отговори
Относно запалването преди 16 години
няма никва искра да се пали защото управляващите са си подредили картите. 98-а няма да се повтори. Защото тогава хората безпаричието ги изкара на улицатаПросто е. Пускаш колкото се може повече банки. Зарибяваш всичко работещо с кредит за 100 г. напред. Така може да си спокоен че няма да гъкне щото а е излезнал да прави революция, а е станала малко нестабилност а са му дигнали лихвичката и е останал гол и бос. И тогаз на банката да се жалва. Ще седи и ще си трае тихичко и ще търпи и ще стиск зъби, може да ми е зле но няма да си рискувам на други да помагам да палим паламента. Ще си стискам зъби да си изплатя заемчето пък другите ако щът с тирове да крадът...И аз да управлявах и аз щях така да подредя картите ;-D ;-D
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Иван Костов е виновен :)
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ами ние не сме хора. Иначе нямам обяснение защо търпим такива управници. Само НЕЧОВЕК или мазохист е способен на такова нещо. Ето, сега и водата ще ни качат и ние пак само ще си се плюнчим по форумите. Айде бе, няма ли кой да запали искрата????
14
0
 
0
 
! Отговори
Ros преди 16 години
Отнасят се така с нас,защото ние се държим като слугинаж, като хора втора ръка, като слугинаж.Преди да ни приемат в ЕС,някой да си спомня да сме заели някаква позиция,да сме си защитавали интересите,няма такова нещо.Стигна се дотам, че в ЕП да ни се присмиват и да ни наричат"Yes meni",затова и ще ни прецакват,защото няма кой да стане и да заяви ясно и в прав текст,че макар и бедни ние също имаме мнение по много въпроси и трябва да го защитаваме.Докато се държим като плюнки,докато се самоунижаваме,никой няма да ни брои за хора.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ха-ха-ха. Балъци-и-и-и. Мерси, че ми купихте два мезонета в София, три етажна вила на морето, както и една в Испания. Джипа, на жената S-класата и на децата "Audi"-тата също са от далавери с еврофондовете. Да, ама сега нали се сещате, че парите няма аз да ги връщам, а ВИЕ, с вашите данъци :)))
12
0
 
0
 
! Отговори
pedro преди 16 години
Абе, каскет, ЕС ли накараха комунистите да крадат със си? А? На вас все някой ви е виновен! Мамата му е......хте на тоя измъчен народ! Демократ съм по убеждение, но вече искам да има бунт. Белким и ние един път ви е.....м мамата.
11
0
 
0
 
! Отговори
До коментатора преди 16 години
САМО НЕ РАЗБРАХ КАКВО ЛОШО ИМА НЯКОЙ ДА СИ ПОИСКА $$$$ КОИТО Е ДАЛ ЗА НЕщО КОЕТО НЕ Е НАПРАВЕНО. КОМУНИЗМА СИ ОТИДЕ! ДА СЕ ОПРАВЯ ТОЯ ДЕТО Е ЗЕЛ $$$$ И ГИ Е ДАЛ НА БРАТ СИ, БАДЖАНАКА СИ ТЪщАТА СИ И ОСТАНАЛАТА МУ ФАМИЛИЯ :-D :-D
10
0
 
0
 
! Отговори
nlo преди 16 години
Kakto se pee6e v edna pesen:politicite 6te lapat,a puk lihvite 6te vru6tavnu4eto na moita tu6ta.
9
0
 
0
 
! Отговори
Автор преди 16 години
Полека полека ЕС ни намира цаката!Пъро ще ни накарат да върнем всичко, което сме взели в България, до сега!Това ще отнеме малко време! Не мислете, че сме по-лоши и корумпирани от другите страни в ЕС, който са ползвали и ползват ли ползват такива пари. Аз съм убеден, че въпреки организираната по този повод шумоитевица в чуждите медии, ние сме с пъти по-почтени от повечето страни на ЕС, да не говорим за такива като Полша и Унгария, примерно!Но, сме НАОКАНИ, както казват шопите!След като ни изземат това, което са ни дали, ще ни убият финансово като държава с глоби по измислените специално за България "клаузи".Отдавна лъщи плана за опоскване на България! Клаузите в договора ни за ЕС са поставени не за украса, а е измислено дори технологично и въъв времето, как ще ни прецакат с тяхВиждам, как в срок до година и половина най-много ЕС ще получи от нас, като нетен приход целият ни бюджетен излишък - трупан по тяхна поръчка, за да ни го приберат! Това са около 4-5 миларда евро от последните 2-3 години. След това ще приложата "клаузите" ще ни изземат и валутният ни резерв, които е над 5 милярда евро.С дневна глоба примерно 220 хиляди евро, за един месец ще сме се озъбили от всякъде! Всичко е измислено планирано и се изпълнява с педантична брюкселска технология!Пък после ше ни карат пак да събираме няколко години резерви за да ни ги опооскат наново!Видя се! Това ще ни е съдбата, българска!Едва ли някой ще ни обясни с какво сме станали толкова омразни на ЕС, та така безпощадно се разправят с беззащитна и бедна България!Не говорете само, че българските комунистибили по-така, а ДС въздесъщо. Навсекъде имаше такива, еле па ЩАЗИ, но само ние се ловим да се самобичуваме на тема "изпърдял комунизъм"!А, трябва да се взрем и линчуваме корумпираните чуждопоклоници- рушветчии, обслужващи на медиино, политическо и правителствено ниво единствено интереса на чуждият капитал - досущ колониален елит!