ЕС се умори от нас

Туткави сте, корумпирани сте, не се справяте - това ще ни кажат от ЕК в сряда
19 юли 2008 16:25,
118
ЕС се умори от нас
В ЕС не правим така! Снимка: Булфото

Има риск предприсъединителните фондове за България да бъдат загубени, а структурните фондове да бъдат спрени, понеже страната ни не е способна да ги управлява адекватно.

Това ще има дългосрочен отрицателен ефект върху икономиката ни, а българските граждани ще са лишени от пълните ползи на еврочленството.

Мониторингът ще продължи “още време”, предпазни клаузи няма да бъдат задействани.

Това става ясно от чернова на доклада на ЕК за напредъка на страната ни по шестте индикативни показателя по правосъдие и вътрешни работи, разпространена от портала Europe.bg.

В петък пък разбрахме, че Европейската комисия ще забрани на четири български агенции да усвояват евросредства, като по този начин замрази близо 1 милиард евро от помощите по предприсъединителните фондове и заплаши да замрази средства по оперативните програми.

В документа, който засяга областта „правосъдие и вътрешни работи“, се говори не за “продължаване на процеса” на реформи, а за “ново начало”.

Очевидно това има нещо общо с констатацията за “видими връзки между политическата класа, бизнеса и организираната престъпност.”

За пръв път се казва, че липсата на резултати не може да бъде извинена с малкото време – дори със сегашните си институции, България е трябвало да бъде в състояние да отчете напредък.

Ясно се посочва, че има държави-членки, които “са фрустрирани” от България.

Поставят се условия за по-нататъшна експертна и техническа подкрепа – България да предоставя адекватен достъп до информация.

Посочва се липсата на прозрачност.

Говори се за “умора” от страна на ЕС в очакването на резултатите от българския напредък.

В доклада се посочват многократно като изключително сериозни проблеми “нежеланите влияния върху администрацията” и конфликтът на интереси – в частност в обществените поръчки.

Има призиви за нов проект на Закон за конфликта на интереси. Документът твърди още, че у нас има изтичане на конфиденциална информация и че на статистиките на българските власти не може да се вярва.

Призовава се за изясняване на функциите на новата ДАНС, както и да има парламентарен контрол върху дейността й.

В доклада пише и за купуването на гласове, за “ендемичната корупция” в здравеопазването и образованието. 

Най-често се срещаните думи са “въпреки” и “не” – недостатъчен, неубедителен, неработещ, незадоволителен, непрозрачен. След почти всеки пасаж, в който се отчита някакъв напредък, е поставена думата “но”.

Тази сутрин министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова пък обяви:

"Докладът, колкото и критичен да е, е един работен документ. В сряда той ще се превърне в нашата Библия за работата ни занапред“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А ние - от ЕС? Само плямпане без никакъв резултат.
117
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
SAMO TOTO 6I NI OPRAVI...VELIK BALGARIN BE6E TOI...NE GO XARESVAXME I LIKUVAXME KOGATI SI OTIDE SEGA GO TARSIM....IMA6E RABOTA ZA VSEKI,DARJAVNI PREDPRIQTIA,KARTI ZA PO4IVKI NA CQLOTO SEMEISTVO PO BALGARSKITE KURORTI,KUPONI ZA XRANA I PARNO V PROVINCIQTA...SEGA IMA GLAD,GLAD,GLAD,,,,,......SAMO EDIN TAKAV KATO NEGO NI TRQBVA OTNOVO I PAK MAIKA RUSIA 6TE NI SPASQVA KOJICITE....TAZ AMERIKA TOZ EVROPEISKI SAUZ ZA NI6TO NE STAVAME ZA TVA NE TI ISKAT XORATA TAM....NATISKAXME SE NATISKAXME SE SEGA SE 4UDQT KAK DA NI IZRITATA...TE AKO ZNAQT KAKAV TARALEJ SI NAVRQXA V GA6TITE S NAS....PO4NA MNOGO DA IM NABOJDA I VIDQXA GOLQM ZOR...SEGA NAI TRUDNOTO E KAK 6TE IZVADQT TARALEJA
116
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
И аз се уморих от вас, само бой и експлоатация за вас! Какво искате? Живуркате си така, явно ви харесва. Заведенията пълни, кръчмите пълни, в ресторантите места само с резервация. какво искате? Ако не ви харесваше щяхте да сте на улицата, но не сте! Стойте си по заведенията и стига сте пъшкали.
115
0
 
1
 
! Отговори
h_mihalev преди 16 години
умората е взаимна и трябва да има раздяла по взаимно съгласие
114
0
 
0
 
! Отговори
petrov преди 16 години
ima li go niakade tozi doklad publikuvan na bylgarski
113
0
 
0
 
! Отговори
mafiq преди 16 години
ami da, estestveno 4e upravlqvame nie!!!!! Taka 6te bude o6te dulgi godini!!!!!
112
0
 
1
 
! Отговори
българче преди 16 години
Аз съм българче и силна майка ме е родила с ниска пенсия,гладува,умирав мойта родина мила,гнила!Аз съм българче обичам наште планини зелени, БЪЛГАРИН да се наричам-какво знаете за мене ?Човекът с парите да кара срещу менетова ли наричате демокрация,вие ли подарихте за нова година деградация?!Аз съм българче, свободно и гладно,в край затрит и ограбен за в бъдеще аз живея,всичко българско когато съм гладен и излъганНе любя, НЕ тача , не милея.Аз съм българче и раснав дни велики,в славно времесин съм на земя прекрасна син съм на юнашко племе.Ти вярваш ли ????Аз съм българче и раснав дни последни, в разпродадено време.1300 години кръв заличени с 1 година предателство.Син съм на земя разграбенасин съм на продажно племе....
111
0
 
0
 
! Отговори
ppp преди 16 години
В БЪЛГАРИЯ УПРАВЛЯВА МАФИЯТА И ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМАТ НЕОТЛОЖНИ МЕРКИ ЗА ТОВА !
110
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
ами като се уморил да ни изхвърля, защо ни търпи - защото и тези мазни плазмоиди също се хранят от нас - делят парсата с нашите крадливи управници, а ние плащаме всичко
109
0
 
0
 
! Отговори
патриот преди 16 години
Абе ние ще ги уморим по скоро и Европейски съюз няма да има или ще го кръстим ЕВРОГАНЬОВСКИ съюз.Не са виновни те а ние ,с нашето ниско навеждане на управници дупедавци и г.золизци мекерета.
108
0
 
1
 
! Отговори
any преди 16 години
Браво 13!!Мисля, че само ти си реалист. Виждам, че у нас се шири корупция и безхаберие по високите етажи на власта, за което всички плащаме, но смятам и че тези приказки на Европа и ОЛАФ не са съвсем верни. Бяхме им нужни и всичко беше ОК докато влезем в ЕС, Спряха ни реактори от АЕЦ, осигурихме им безмитен внос на стоките им и безплатно без такси преминаване през територията ни, даваме си земята за изграждане на газопроводи/за тях разбира се/ без да се замислим каква територия унищожаваме, какъв риск поемаме, продаваме земите си, купиха ни на безценица възлови отрасли от икономиката,взеха ни вноските за ЕС, използват военните ни контингенти за своите цели , а сега- наказателни клаузи, негативни доклади, спиране на финансиране- станахме ненужни след като взеха всичко. Изкараха ни неграмотни, мързеливи, некомпетентни, а прикоткаха квалифицираните ни кадри при тях, заляха пазарите с техни стоки, нашите фирми едва кретат и фалират, забраняват да се вдигат заплати, пенсии, диктуват политика и ние като овце им вярваме. Осъзнайте се, те ни манипулират-искат да сме зле, за да ни държат в ръцете си. Все пак сме българи и трябва да сме единни пред Европа, а не веднага да вдигаме ръце и кой-правителството ни виновно. А ние?Какво прави всеки от Вас? Ами вижте там където живеете- *** около всеки блок, вход, и там ли правителството е виновно? Докато търсим все в друг вината, докато вярваме сляпо на ЕС/и техните политици са корумпирани, и там има престъпност, мафия/-няма да се оправим. Човек като чете мненията, остава с впечатление, че не са писани от българи.Не трябва да приемаме всичко за истина, малко достойнство когато плюят по България.
107
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 16 години
Извиненията се приемат
106
0
 
0
 
! Отговори
опълченец преди 16 години
не сте прави в изодите си, но карай. Имах впредвид хората, които са безразлични към родината си, хора които си чешат топките и не им пука за нищо, хора които се смеят над човешкото нещастие, хора които не излизат да гласуват...криво сте ме разбрали, а и не сте вникнали в същноста на посланието ми... да се събуди онзи народ, да излезе от летаргията и обединявайки се да променим нещо ! Описах ония хора защото те не взимат никакво учстие, а тях ги има и са доста голям процент за съжаление.Колкото до мен, не се занимавайте с личноста ми, не съм деградирал, нито съм скот. завуршил съм висшето си образование в чужбина и съм жиявал там близо 10 години, сега съм в Бг и работя в една от водещите фирми в Бг. някой сега ( с описания манталитет) ще каже търсейки всичко под лупа - като си осигурен какво правиш пред монитора? - ще му отговоря -1. неделя е, 2. съвременната комуникация е нета, чета новини, работя...забравих да кажа, че и пиша понякога....Aко съм засегнал някой индиректно, то моля да ме извини!
105
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 16 години
*** НЕЩАСТНА Ти не си българин, ти си някакъв скот ,щом си позволяваш да обиждаш така БЪЛГАРИТЕ .*** трябва да се срамува от тебе.
104
0
 
0
 
! Отговори
Опълченец преди 16 години
Опълченец,Вие явно познавате тия които Българите са приютили в Родината си.Още навремето е имало много скитащи племена от различни етноси-отвсякъде прогонвани.Но широка душа Българска и на тях шанс е давала.Просто времето доказа,че някои,които още навремето род не са тачели-не тачат и днес.Те вечно,когато проблеми създават ще ревът и други за това ще обвиняват.И вечно някъде другаде отново ще се опитват да избягат,та отново но хляба хубавото да отнемат.
103
0
 
0
 
! Отговори
ДО номер 100 преди 16 години
Не става въпрос за обида, а за това, че някакъв ,аутсайдер в живота ,се мъчи да дава оценка на хората около себе си .Има право да си каже мнението ,разбира се ,но нека първо погледне себе си .Кой е той. Какво е направил със своя живот и какво иска да направи .Своето безсилие и оскотяване той се стреми да препише на други хора. Ето със това не съм съгласен .С мизантропията и озлоблението към другите .Управниците ни са лоши ,но аз не съм 100 процента зависим от тях.Не се вайкам ,не плюя хората около мене ,не ги карам да мислят като мене. Успявам да се преборя, за разлика от този, явно деградирал човек.
102
0
 
0
 
! Отговори
Пепита преди 16 години
"...гледа злобно на света готов да изяде всеки изпречкал се на пътя на 20 г. му опел кадет, с псувни и разпенена уста бълва псувни по твои роднини по пряка майчина линия, и когато нещо стане казва - Ъ, .БАЛ съм му мамата, ми кво ми пука,...... - какво да очакваме от този човек?????????? "цитирам поста на Опълченец и чакам на свой ред отговор на въпроса му! Какво наистина да очакваме?
101
0
 
0
 
! Отговори
пачки преди 16 години
В съда на всички равнища се взимат подкупи - директно, откровено, кеш, почти открито. В ресторант (Да)Лавера. Дори не си дават труда да използват някаква схема за посредничество и прикриване. Диплят си пачките под дюшеците. Просто досега никой не се е опитвал да ги хване. http://e-vestnik.bg/4282
100
0
 
0
 
! Отговори
svetlyo преди 16 години
maj si e prav 4oveka (opyl4neca 96). 6te Vi popitam was ne6to 97 i 98-mi - Vie za6to vednaga se obijdate i ska4ate??? ili da go tylkuvam kato edna stara pogoworka - ISTNATA BOLI.Az mislq, `e tozi OPYL4ENEC ne otkriva toplata voda, otdavna e napravena podobna harekteristika na ein na6enec BG=Baj Ganyo ot edin velik pisatel - Aleko KonstantinovTaka, 4e spored men 4oveka si e prav, pone 60 % ot naselenieto otgovarqt na opisanieto za ogromno sajalenie
99
0
 
0
 
! Отговори
Makaveli преди 16 години
hahahahaha