Световна банка: 50 на сто от фирмите в България нямат доверие на съда

Проучването на Световната банка показва, че за започване на нов бизнес в България са необходими около 30 дни, а за освобождаване на персонала - над 35 седмици
18 апр 2005 18:40,

Близо 50 на сто от фирмите в България нямат доверие на съда, а над 60 на сто смятат, че тълкуването на регулациите и законите не може да се предвиди. Това се посочва в поредния доклад за световно развитие на Световната банка, представен на видеоконференция днес в столицата, съобщи БТА.

Докладът е на тема "По-добър инвестиционен климат за всички" и е на базата на проучване между 30 000 фирми в 53 развиващи се страни. Според доклада 10 процента от времето си ръководствата на фирмите прекарват в общуване с държавни чиновници.

Проучването на Световната банка показва, че за започване на нов бизнес в България са необходими около 30 дни, за освобождаване на персонала - над 35 седмици, а за преустановяване на дейност - над три години.

Според Оскар де Брун Копс, постоянен представител на Световната банка у нас, инвестиционният климат е най-важен за ускорения икономически растеж на страните, а растежът на фирмите зависи от добрата политика на правителството. За добрият инвестиционен климат помагат добрите регулации, данъчната система, инфраструктурата и развитието на уменията.

По думите му България бележи значителен прогрес през последната година. Икономическият растеж тази година ще достигне 5,6 на сто, чуждестранните инвестиции продължават да нарастват, безработицата намалява, а частният сектор се разширява. Шансът на България е да продължи с добрия прогрес на реформите, да подобри уменията на участниците,  образованието, инфраструктурата. Главното е страната да продължи с програмата на реформите, шансовете ги има, но тя трябва да извърви дълъг път, допълни той.

Георги Стоев от Индъстри Уоч отбеляза в рамките на дискусията след представянето на доклада, че основните предизвикателствата пред следващото правителство и следващия парламент ще бъдат съдебната реформа; прилагането на приетия неотдавна закон за намаляване на административните режими и да
се пренасочи фокусът на Комисията за защита на конкуренцията от частните компании към държавните органи, които неограничено се наместват в конкуренцията на пазара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание