Българин плати $ 200 000, хвръква в Космоса

Шефкет Чападжиев даде парите, за да види Земята отгоре - за 30 минути
18 авг 2008 07:54,
66
Българин плати $ 200 000, хвръква в Космоса
Снимка: БГНЕС

Българинът Шефкет Чападжиев плати 200 000 долара, за да лети в Космоса след края на 2009 г.

Той е записан под номер 182 в списъка на компанията "Върджин галактик", която организира полетите.

"Исках да съм сред първите 100, но ми казаха, че местата вече са заети. Тези дни отивам на медицински преглед", каза 69-годишният Чападжиев за вестник "24 часа" от Чикаго.

Успелият български емигрант е един от 254-те човека в света, внесли депозити за около 150-минутната космическа екскурзия.

Първите 100, платили цялата сума от $ 200 000, са наречени основатели, а кандидатите с номера от 101 до 200, внесли депозит по $ 175 000, са наречен пионери.

Внесените депозити са за $ 30 млн.

До момента около 85 000 човека от 125 страни по света са регистрирали интерес към космическата екскурзия.

Свободни са местата след 255.

Кандидатите с номера от 300 до 500 трябва да внесат депозити по 150 000 долара.

Освен полета в общата цена е включена 3-дневна подготовка.

Сред акцентите в нея е т. нар. “G-форс” аклиматизация - пригаждане на тялото към жестокото претоварване при излитане, както и към условията на безтегловност.

Приключението ще трае към 2,5 часа, едва 30 минути от тях ще бъдат в Космоса.

През останалото време корабът ще лети към звездите и ще се приземява обратно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
0
 
! Отговори
Жулиета Радева преди 15 години
Г-н Чападжиев е един достоен Българин , а не както Вие колеги от интернет го наричате с най различни епитети.Той в продължение на 44 год. и продължава да бъде пример за България в чожбина.Ако ние всички Българи притежавахме и една частица от неговата интелигентност , добрина и човещина сега щяхме да живеем много по добре.
64
1
 
0
 
! Отговори
Жулиета Радева преди 15 години
Г- н Чападжиев е един достоен Българин , а не както Вие колеги от интернета го наричате с най различни епитети.Той в продължение на 44 год. и продължава да бъде пример за България в чожбина.Ако ние притежавахме и една частица от неговата интелигентност човещина и добрина , сега щяхме да живеем много по добре.
63
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
едва ли можеш да разбереш тази мечта. Аз също мечтая да видя космоса и Земята отгоре. Това е нещо ,което не е дадено в природата на човек. Но човек мечтае за това. Ако имах парите щях да се запиша. Но за теб е трудно да го проумееш. Космоса е бъдещето. Ако сега превъртиш времето с още 5 милярда години напред ще видим как хората са се изнесли от Слънчевата система и по всички новинарски програми хората ще наблюдават как Слънцето поглъща Земята. Това ще е края на планетата Земя. Планетата дала живот на човечеството! Но това е бъдещето. Космоса ще стане втория дом на хората. Ако до тогава сами не сме се избили.
62
1
 
0
 
! Отговори
Stoyan преди 16 години
Ами да отидат хората на екскурзийка , тя златна им излезе бе,аз се чудя защо ще ходят чак в космоса да гледат пустош и звезди , лично на мен не ми е толкова интересно , но това си е мое мнение.ПОлитиците да ги пратим с еднопосочен билет на Марс , ще завъдят живот и там ще бъде новия свят ;)
61
1
 
0
 
! Отговори
- преди 16 години
Малеей как само ще изчезне тая фирмичка барабар с парите :D
60
1
 
0
 
! Отговори
mi преди 16 години
Колкото по-далече,толкова по-добре,Така поне ще се отървем от тези ,които намериха начин и да компроментират света с войните си на тих,модерен и не знам какъв си фронт още,
59
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Nomer 55 viarno naluchka tochnata recepta! hahahhaha
58
1
 
0
 
! Отговори
Българе преди 16 години
Когато човек стъпи в Чикаго, и ако е истински патриот, първите три неща, за които чува, са: българската църква, културният център и Чапа. Малко по-късно разбира, че това съвсем не е случайно. Защото и в П О С Т Р О Я В А Н Е Т О НА Ц Ъ Р К ВА Т А, и в издръжката на културния център, както се казва, пръст има Чапа.Така нашенците наричат Шефкет Чападжиев, човекът който преди 40 г. пристигнал в САЩ само със 75 цента в джоба, а днес годишният му доход е няколко пъти по-голям от този на президента на Щатите.Историята на родения на 24 април 1939 г. в Мадан родопчанин наистина прилича на сбъдната приказка. Истината обаче е твърде различна, а в началото и много горчива.Веднага след преврата на 9 септември 1944 г. семейството на малкия Шефкет е изселено от Родопите в Северна България, защото баща му Садък Чападжиев е сподвижник на Никола Петков. Последвали два големи житейски провала на Шефкет. Първо,по политически причини не му позволили да учи медицинаПосле се опитал да избяга по поречието на Горна Арда, но милицията го заловила.За последствията Чапа не иска да си спомня. Обича само да повтаря, че упоритостта му е вродено качество. Затова и вторият опит за емиграция през 1963 г. е успешен. Най-напред Шефкет е настанен в гръцкия емиграционен лагер "Лаврион", откъдето тръгва за САЩ със 75 цента в джоба.
57
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Браво на човека. Има си пари,успял е-защо да не иде.
56
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
xaxa na nomer 55 komentara kurti :) :D =)
55
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Аз предлагам да съберем по някой лев за нишите политици , че да ги пратим с еднопосочен билет в космоса.
54
1
 
0
 
! Отговори
skore преди 16 години
i s kakvo tochno e vinoven Shefket Chapadjiev,che tuka v BG obiknoveniq pensioner karal s 120lv.?????Emi da beshe riskuval kato nego ,i da beshe si podobril blagosustoyanieto i toi.Ti osven tova nali ne si mislish ,che i v Amerika srednostatisticheskiq pensioner moje da plati za polet v kosmosa???
53
1
 
0
 
! Отговори
гудю преди 16 години
Повечето ни имена не са български, а еврейски(Иван,Йордан), гръцки(Георги, Петър). Изказалите се няколко ***, явно ни нямат за българи. Те сигурно са с прабългарски имена?Местожителството не променя народността. Или може би последните двама папи не са поляк и немец, а ватиканци?
52
1
 
0
 
! Отговори
БАААААААААААААА преди 16 години
тоз е циганнин , много ясно, ДПСАРче гадно
51
1
 
0
 
! Отговори
гудю преди 16 години
Дано по-скоро да полети, че му напредват годините. Ще бъде третият ни космонавт. Не е от значение на каква орбита си и колко време си бил в космоса. Алан Шепард беше 10 минути.Като е *** не е ли българин? Вижте сега кви *** имена слагат на дечурлигата. И те ли не са българчета?Чападжиев е най-богатият от нашите емигранти. Но понеже с скромен мъж, не шуми около себе си. За разлика от педерасът Пейчинов, който забогатя от наследството на починалият му гей-партньор. Но понеже Пейчинов покани няколко политици на парти в Ню Йорк, всички го знаят.Чападжиев в едно интервю каза следната мисъл:За да забогатееш, трябва да имаш 3 качества. 1. Да не си много умен. Ако си, предварително виждаш подводните камъни и няма да се захванеш. 2. Да си мързелив. Ако си много работлив, захващаш се с цялата работа, вместо да я оставиш на другите и не ти остава време за мислене. 3. Не трябва да си стиснат към персонала си. За да работят здраво и да не избягат.Щом е успял, сигурно е прав.
50
1
 
0
 
! Отговори
men преди 16 години
мое да български турчин тей де тес ден на времето турците са се гаврели с тях
49
1
 
0
 
! Отговори
ALF преди 16 години
Мале много ще върви тоз бизнес екскурзии до луната и обратно , трябва да почнем да строим космически кораби :)
48
1
 
0
 
! Отговори
Адриано преди 16 години
И ако името Шефкет е български,тогава моето е китайско.Поне като пишете,в статията може да споменете,че е натурализиран българин.К'во ги галите тея турци.
47
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
какво ще видят ? горе няма нищо, освен ако не се движат в секунда с бьрзината на десет милиона години.
46
1
 
0
 
! Отговори
FX преди 16 години
Село ! само глупости! никога не съм правил коментари по новини но съм възмутен от количеството хейтъри тук ,които си бъркат в носа и вместо да си вършат работата да променят нещо плюят по всичко... Явно автора е объркал новината трябваше да пише че баш българина Иван Стоянов си е купил Мерцидес иЕс Класа и *** ходи на морето с нея и попфолк приателката си само за 200 бона.