Туризмът ни: Фалити, бетон и екс-соц туристи

"България не е притегателен център за бедни туристи", обяви за Dnes.bg Донка Соколова, председателят на Българската асоциация на туристическите агенции
18 авг 2008 17:42, Екип на Dnes.bg
125
Туризмът ни: Фалити, бетон и екс-соц туристи
Снимка: Булфото

"Очакваме добра година за туризма, защото през последните 5 години отбелязваме ръст от около 10% годишно", каза пред Dnes.bg председателят на Българската асоциация на туристическите агенции /БАТА/ Донка Соколова.

Туристопотокът обаче не отговаря на ръста на строежа на нова леглова база, призна тя и допълни, че ако 10 на сто е ръстът  на туристите и 40% - на леглата, курортите ни винаги ще изглеждат празни.

"Презастрояването по нашето Черноморие е факт и връщане назад няма. Това че ще има фалити, това че се продават хотели е факт", каза Соколова, която прогнозира, че този сезон ще има ръст и на туристопотока, и на приходите от туризъм.

"Но ние се намираме пред  една пропаст и всяка погрешна стъпка би могла да ни върне в изходна позиция", допълни тя.

По думите й тази година има отлив на туристи от Скандинавските страни и Великобритания, но пък бившият соцблок се завръща - Полша, Унгария, Чехия отново атакуват курортите ни.

Пред Dnes.bg Соколова заяви, че неразбориите с визите за руски туристи се дължат на липсата на всякаква организация и координация на нашите консулски служби с външното ни министерство.

"В момента проблемът от Москва се премести в Санкт Петербург. По простата причина, че консулът от Санкт Петербург беше преместен в руската столица. Това е истината за руските визи", каза тя.

Шефката на БАТА е категорична, че България не е притегателен център за неплатежоспособни туристи.

"Ние не сме евтина дестинация, защото на фона на предлагането в нашия регион, най-добрите хотели, като качество, са в България", допълни тя.

Соколова допълни, че недоумява защо правителството ни отделя мизерни суми, за да рекламира туризма по света.

"При почти 3 млрд. евро приходи и 15 на сто дял от БВП на страната,  за 2007-ма се отделят 4,5 млн. лв. за реклама. Еuronews и CNN не са нашата публика", категорична бе тя.

По думите й голяма част от парите за реклама не отиват за промотиране на туристическия продукт, а за участието на България на 4-ри борси и около 20-ина по-малки изложения в чужбина.

Соколова призна, че въпреки трудностите на хотелиерите с персонала, качеството на предлаганите услуги у нас се подобрява.

"Не бих искала да гледаме с черни краски, защото този успех, дори и минимален, се дължи единствено и само на хората, работещи в този отрасъл и техните усилия да направят всичко възможно да привлекат туристи".

В качеството си на член на Националния съвет по туризма Соколова бе категорична, че Държавната агенция за туризъм е неработещ орган и отново призова за създаването на министерство на туризма.

"Защото г-жа Крушкова не може като председател на агенция да участва в заседанията на МС и да каже - това ми е нужно. Не, тя няма силата да може да защити отрасъла", каза тя и обвини шефката на туризма у нас Анелия Крушкова, че прави лоша реклама на родните туроператори, твърдейки наляво и и надясно, че почива на на Златни пясъци с австрийски туроператори, а не с наши.

"Моля Ви! Първо тя не е капацитет, второ тя не разбира нищо, трето - това не е вярно. Абсолютно ви казвам. Работила съм 18 години с най-големия австрийски туроператор. Аз знам как се съставят цени, как се калкулира , как се оформя пакет и как се предлага. Така че, това не е вярно. Ако тя е казала: "Добър ден, господа, аз съм председател на Държавната агенция по туризъм, можете ли да ми направите една оферта", това е друга страна на въпроса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако вярваме на това, значи отрасъла се развива към добро. Като е работила г-жа Крушкова за най-големия австрийски туроператор, да бе научила поне нещо, а и нека да каже как се казва фирмата. Тази жена има свойството да говори само глупости , като дори си и вярва. Да каже тогава, като не сме притегателна точка на бедни туристи, то на какви сме. Не видях за цяло лято по-бобати, а и как даа разбереш дали са богати или бедни, като са в един и същ 5*хотел. И бедните и богатите, ако богатите изобщо ги има. Това в което се опитва да ни убеди, няма никаква логика, и тя ако е разбира от туризъм и психология трябва да го знае. Как си представяте богатия турист, които е дошъл в БГ с 1000 евро на ден, и този с 1000 евро, но за 14 дни.
123
0
 
0
 
! Отговори
jhgj преди 16 години
В Кипър(Аия Напа) това лято имат 50% ръст на скандинавските и 30% ръст на британските туристи. там е най-добре за почивка и купон и в Алания(Турция) също:)в тези курорти няма никаква престъпност! ходете там на почивка и забравете българското черноморие и най-вече Слънчев бряг,където на запад всички му викат Кървав Бряг вече!
122
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Отидете на почивка в Кипър и вижте за ква селяния става дума. Да, вярно не е много застроено, но категорията на хотелите им за 4-5 звезди отговаря на нашата за 3, заведенията им са селски тип, нищо особено. Освен това плажовете не са кой знае какво, почти без пясък, с изключение на курорта Аянапа. Обслужването и храната са под всякаква критика, да не говорим че цените са космически. Няма да видите една историческа забележителност и ще ви обслужват мазни ***. Вярно няма престъпност, но няма и кой знае каква природа. Предпочитам си българското черноморие с просторни плажове и най-различни атракции.
121
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Отидете на почивка в Кипър и вижте за ква селяния става дума. Да, вярно не е много застроено, но категорията на хотелите им за 4-5 звезди отговаря на нашата за 3, заведенията им са селски тип, нищо особено. Освен това плажовете не са кой знае какво, почти без пясък, с изключение на курорта Аянапа. Обслужването и храната са под всякаква критика, да не говорим че цените са космически. Няма да видите една историческа забележителност и ще ви обслужват мазни ***. Вярно няма престъпност, но няма и кой знае каква природа. Предпочитам си българското черноморие с просторни плажове и най-различни атракции.
120
0
 
0
 
! Отговори
rusalkata преди 16 години
V subota hodih do Rezovo, Sinemorec, Varvara i Tzarevo i tam se stroi s besen razmah. Nyakade okolo Primorsko vidyahme edin zamuk i se chudihme s priyatelite mi kakvo e tova ne6to. Za kakvo 6te sluji? Predstavete si zamucite ot detskite prikazki. Bg Chernomorie ve4e ne e za po4ivka. Tuk se razviva nov vid turizum - stroitelen. Sega stroyat sled 5-6 godini shte subaryat.
119
0
 
0
 
! Отговори
до 118 преди 16 години
Бе той човека го е описал, ама като не четеш: риск 80% да бьдат изнасилени от местните, които ти се лепват да ги черпиш. Черпиш ги, а те те изнасилват . Неблагодарна ***: ..мастика с вода струва 25 долара.
118
0
 
0
 
! Отговори
Cигoтури Haкурa преди 16 години
е разбрал, че ако си девойка в Турция и напуснеш хотела шансът да те изнасилят е 80%? Десет вечери последователно се е преобличал в рокля, излизал по тъмно и е бил изнасилен осем пъти :)))
117
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ненормалнико да не мислиш, че ние не сме пътували???????????? Какви глупости пишеш? Що не се гръмнеш!
116
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Смърт на тройната коалиция и мутрите !
115
0
 
0
 
! Отговори
ivan преди 16 години
Не зная , наложи ли им го някой , или просто , защото да произвеждаш каквото и да било е трудно мафиотската *** в България реши да развива туризъм. След , като разграбиха и Сунищожиха заводи за 100ци милиарди, ограбиха банките, митниците и т.н. , похарчиха парите ни за коли ,къщи и ,тая *** реши да прави хотели и магазини.В резултат България се превърна в търг. център и публичен дом.Руснаците казваха "что у торгаши попало , там пропало" и така и стана.Циментирани и унищожени плажове и курорти ,осрано море , вече и планини.Сигурен съм , че след време някои от търгашите ще фалират,тъй като сме обрани и няма с какво да пазаруваме и от Бъл-я ще остане само публ. дом.Към това , като прибавим и криещи се руски прасета в мекерейското военно м-во и занимаващи се със сатанизъм според мен , то сери се на тая д-ва.
114
0
 
0
 
! Отговори
ne sa mi dali преди 16 години
za More ne si i pomisljam. Estestveno tova vazi predimno za surfisti.
113
0
 
0
 
! Отговори
Turkish tourism is t преди 16 години
в Турция това лято имат 20% ръст на скандинавските ,10% ръст на германските и британските туристи.А ние имаме спад именно на тези пазари които са най-добри. Но в Турция обслужването е по-добро и туристите не се страхуват че ще бъдат набити и ограбени там...полицията там си върши работата!
112
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Chestito na vsichki koito se izkapaha vuv fekaliinite vodi na nasheto chernomorie!
111
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Za drugite destinacii ne znam,no sum bila na fr riviera,v Nica,Marsiliq i Kan i sum absolutno suglasna s tebe....opisanieto ti e mnogo tochno,s malki izklucheniq za Kan....inache e verno,che hotelite 3,4 zvezdi se ravnqvat na 1,2 v BGZa Tailand sum ABSOLUTNO suglasna s tebe,smradnq otvratitelna navsqkade i mursotiq......navsqkade e tolkova gnusno,che te e gad da hodish po ulicata,a prostitutkite sa navsqkade i po mnogo. V Indoneziq imam edna priqtelka,koqto beshe tam i kaza,che sujalqva che e poharchila tolkova pari,za da otide da jivee 2 sedmici v neopisuema mizeriq.E verno hotela bil ekstra........No kazva,che za tiq pari v BG she jivee 2 sedmici na Zlatnite kato boginq....
110
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 16 години
хаха бетоните не са причина за отлива на туристи...специално за скандинавските туристи:)))) по малко са това лято защото миналото лято ги пребиваха и ограбваха в Слънчев бряг,това лято също...и догодина ще са още по-малко. а иначе е факт че България вече превлича бедните туристи от Европа-Чехия,Словакия,Полша,Унгария и т.н. ...и има спад на платежноспособните- скандинавци,британци и германци...
109
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
:)) az raboteh 2 godini na moreto i imah sluchei, predimno rusnaci i chehi deto sa mi poruchvali 100g naturalen sok,ili 2 polovinki shopska salata, detska porciq pileshko butche (toest samo kulkata), semeistvo jena,muj i malko dete rusnaci mi poruchvat 1 supa,1 tarator a na deteto mu vadqt filii hlqb ot chantata i mu gi majat s maionezata v restoranta deto se servira za sandvichi... kakto i 2 kafeta s po polovin doza (toest 1 kafe za 2 chashi) ....... Slava Bogu povecheto takiva poruchki ne se Izpulnqvaha.......
108
0
 
0
 
! Отговори
toto преди 16 години
до 102.като са били подбрани клиентите в този хотел в Турция, ти как си попаднал там? или комшията на баджанака ти е разказвал че е чул някъде затова? *** загубен - кога си бил в Тайланд или Индунезия /запазвам твоя правопис/ или пък по плажовете в Испания и Франция, че се изказваш тука компетентно?Бегай да храниш прасетата.
107
0
 
0
 
! Отговори
anelia dimitrova преди 16 години
kurortite ne mogat das e razli4avat mn ot sustoqnieto v koeto e cqlata durjava.vse pak parite idvat ot edno mqsto. zastroqvaneto v maqmi i v ispaniq e po golqmo, ama qvno nikoi ne e hodil tam , za da s ravni. normalno e po golemite durjavi da imat pove4e kurorti i ot tam da idva oburkvaneto. zlatni pqsuci e ne6to kato kvartal , ve4e ima celogodi6no jivee6ti hora tam, normalno da ne prili4a na devstven plaj. vsqka destinaciq si ima predimstavata i nedosytatycite, no tuka mn preuveli4avat nqkoi skorovideli mi6ki.
106
0
 
0
 
! Отговори
turist преди 16 години
пич,измери си температурата.а каква е цената за нощувка в твоя хотел.поплювко
105
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
халал да са им чуждите туристи дето пият малка бира с две чаши.....наздраве г-жо Соколова от ДМ травел