Берлинска стена ІІ

Обвинения, предупреждения, съжаления. "Независимите" Абхазия и Южна Осетия - говорят експертите
27 авг 2008 08:10,
77
Берлинска стена ІІ
Снимка: БГНЕС

Русия е заплашена от изолация, но тя все още може да поправи положението, смятат експерти, анкетирани от "Независимая газета".

Изявлението на президента Дмитрий Медведев за признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия от Русия се превърна в световна новина номер едно.

В европейските столици и Вашингтон изявлението му предизвикаха съжаления, обвинения в нарушаване на международното право, а също така предупреждения за усилването на нестабилността в Кавказ.

Експертите на свой ред коментираха ситуацията пред "Независимая газета".

Тома Гомар, ръководител на програмата "Русия/Нови независими страни" към френския Институт за международни отношения в Париж: "Последните събития потвърждават, че Русия както и преди се придържа към логиката на сфери на влияние и смята, че може да запази своето влияние в Грузия посредством признаването на независимостта на част от нейната територия.

Не мисля, че е възможна нова Студена война. Много по-вероятна е откритата изолация на Русия“.

Александър Рар, ръководител на програми за Русия и страните от ОНД в Германския съвет по външна политика в Берлин: "Ако Западът реши сега да приеме в НАТО Грузия и Украйна, именно в Грузия ще бъде прокарана новата Берлинска стена, по която, от една страна, ще стоят руските войски, а от другата – НАТО.

Тази нова стена ще бъде наричана от Запада вал, който трябва да прекрати възстановяването на новата Руска империя. Това е най-опасният сценарий. Русия е в много трудно положение, защото нейният пример за признаване на Абхазия и Южна Осетия едва ли ще бъде последван от някой друг.

Този период без съюзници ще бъде достатъчно дълъг, защото всяка страна, пожелала да подкрепи Русия, ще бъде заплашена от санкциите на Запада. Единствен, който не се бои от западната реакция е Китай, но той ще заеме неутрална позиция.

От друга страна, в историята съществува прецедента на Северен Кипър, който бе окупиран от турците, а след това те признаха независимостта му. Турция не изпадна в международна изолация. Русия също може да излезе от това положение".
 
Дмитрий Саймс, президент на Центъра "Никсън" във Вашингтон: "Някои контакти, преговори, форми на сътрудничество, които имаха място, сега ще бъдат замразени. Но аз не бих драматизирал ситуацията. Не виждам възможност от военен конфликт.

САЩ и НАТО няма да изпратят свои войски, за да освобождават Абхазия и Южна Осетия от Русия. Това е абсолютно изключено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Becko преди 16 години
Една Тухла в Стената и Пинк Флойд може да запо4нат, шефе!Стената си стои, службите по поддръжката си работят, сугестаторите се активират. Да влязат маза4ите и да белосат делението на немците на незападни и на неизто4ни. А както казаваше големият белгардски комик Любица- това днеска е Нема4ка, преди съединените беше Има4ка- зада ни посо4и с хумор кой има файда от стената.По същата логика дали "Сакашкавали в устата -утре кавали в гъзата" е този който имаше файда от кратката война в Осетия. Абеее еййй -абе не е този бе- Путин колкото и да ми е смешен го каза: единият от кандидатите за президент в Щатите го устрои този конфликт. И който невярва 4е e стyдента, айде да не казваме то4но студената, ще я наре4еме Хладната Война на Глобалното Затопляне (ХВГЗ). А ако попитам Любица, ае брато, кво е това ХВГЗ -щеше да каже първо не сме брато а сме братя и второ кой ти казава таа *** секвенциа братле. Това озна4ава ХуйВъГъЗо. И зада усетиме хладните битки ВГазо е достатъ4но да дебнем клакьорските телевизии какви истори4ески снимки от Втората Свтовна Война ще врътнат за 1 септември. И а на баc, 4е ще дават пла4ещи германци и озъбени руснаци. Ако не е така ХВГЗ нищо неструва пред Иван4овите поредици от букви казани на изпита за тройка когато имал поправителен в първи клас. та да си припомним. Иван4о казал ДТиБ след което добавил ВГъЗо. Мисля 4е Дмитрий Иванов по ги еазбира тези работи и c глобалните и със затопляните и т.н...
75
0
 
0
 
! Отговори
кадесето преди 16 години
дългото стискане/разбирай/пазенето на инфантилната ти девственост не ти позволява да се порадваш на живота!ех сбърканяко чакаш някой да те насочва!по тъпите ти мисли се разбира ,че си горещ проводник на нежната евроатлантаческа нежна мъжка дружба!ех, господи шпрости на /не/разбралите!!!
74
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 16 години
Илийчо,ще ти кажа някои факти за любимата ти и непобедима Русия.Като видели зора с Наполеон,руските мужици/пияндурници/,започнали да отстъпват и да опожаряват своите градове.Москва например е била опожарена до основи.След като останали без храна и видели,че противникът им е зад полярния кръг разбрали,че няма какво да търсят там.В битката с Германия през втората световна война ги е спасило огромния потенциал от жива сила.В началото на войната войниците са хвърляни в боя,като слама в огъня.Ако Германия не се бе разпростряла на няколко фронта,и ако не бяха помогнали съюзниците,щях да ги питам тогава за непобедимата им армия.Това са пирови победи Илийчо,победителя излиза с по-големи загуби от победения.А най-големият срам за руската армия беше в Афганистан...
73
0
 
0
 
! Отговори
Натовец преди 16 години
Като не щете ни едното ни другото, БАЧКАЙТЕ яко и направете България като Швейцария! А до тогава: ще имате избора между "golemite 4erni ...." и миризливите провиснали руски мъди. Е не е толкова труден изборът, нали?
72
0
 
0
 
! Отговори
Натовец преди 16 години
Те основите на тая демокрация са си положени - няма нужда да откриваш топлата вода на ново - трябва само да имаш око и акъл да я оцениш и възприемеш!Добре, че ние, РАЗБРАЛИТЕ, сме мнозинство в България, та успяхме най-накрая да накараме смотаните ни политици да насочат страната към западната интеграция - слава богу, най-сетне!Въпросът е какво да правим с маргинални комунистически елементи като тебе? Защото ние не трепем опонентите си като вас, по лагери, с циан-калий, плутоний или ги разстрелваме по входовете, ами се опитваме да помогнем, и вие да станете човеци! Но това е трудна задача, предвид мястото ви на еволюционната стълбица.Така, че повече слушай и плюй по-малко, да се подобриш и ти...
71
0
 
0
 
! Отговори
mark преди 16 години
Vsi4kite ste guzolizkovci...DUPITE SE ELI NA RUSSIA ELI NA USA...EDIN NE ZASTANA ZAD INTERESA NA BG.Mainata im na usa i na russia vaznoto e da ne pipat bg
70
0
 
0
 
! Отговори
кадесето преди 16 години
ДЕВСТВЕНИКО,ЯВНО СИ РЕШИЛ ДА ПОЛОЖИШ "ЦЕЛОМЪДРИЕТО"СИ В ОСНОВИТЕ НА ВСЕПОБЕЖДАВАЩАТА И ЛЮБИМА ТИ USA-ГЕЙ ДЕМОКРАЦИЯ!
69
0
 
0
 
! Отговори
До 60 преди 16 години
Абсолютно съм съгласен. Но много от пишещите тук са виждали "ЗАЗ" само на филм и на картинка. Поради крехката възраст имам предвид. Затова няма как да помнят.Ама как бе, как ще критикувате Русия! Ама моля ви се! Руският "ЗАЗ" наред със "Москвич" и "Лада", както и други престижни марки са хит по целия свят! Скапаните германци само лади и москвичи карат, мерцедесите са им ***, нали така?Ми те и руските баровци разните беемвета и мерцедеси не ги признават изобщо! Друго си е руското!И още колко има: Черешката на тортата бяха съветските цветни телевизори "Електрон" и "Рубин"! Те бяха уникални с това, че екраните им светеха с абсолютно изкуствени цветове, нещо напълно непостижимо за западните цветни телевизори! Да не говорим че като поработят малко им избива някойцвят и почват да светят основно в един цвят. Най-вече червен като петолъчката на Кремъл.Опашки съм виждал в Украйна. Гледам наредили се жени на улицата и чакат. Понеже ми стана любопитно отивам по-наблизо, и какво да видя - продават червило! Опашка за червило... тъжно, много тъжно...
68
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
natovec-iaz golemite 4erni ....na saiuznicite,maloumniko nedoklaten
67
0
 
0
 
! Отговори
Натовец преди 16 години
Знам добре какво е газта - имам кинти, поръчвам си я от руснаците, те изпълняват. Може да им поръчам и да ми лъснат обувките междувременно (те и без това нищо повече не могат). Ако се отварят много, ще се бръкна по-дълбоко и ще си поръчам от Аляска... кое не ти е ясно?Каква "агресия" във Виетнам бе деде, това ли те лъжеха в червената школа? Виетнамската държава ПОМОЛИ САЩ за помощ срещу подивелите бунтовници от севера - бяха се видели в чудо хората! Всичко планувано и финансирано от главорезите в Москва! Ти какво искаш, да им се молим ли?Който иска комунизъм - да се яви на на избори!Който тръгва с калашник срещу държавата - яко *** и тва е!Кое не ти е ясно?
66
0
 
0
 
! Отговори
СТОЯН преди 16 години
ТИ СИ С ПРОМИТ МОЗЪК .
65
0
 
0
 
! Отговори
кадесето преди 16 години
очевидно трябва нещо да ти се "втъкне" в девствената ти част/ако има такава/,за да разбереш разликата между рекламната американска пръдня и газта !въпрос с дебилска трудност-имаше ли американска агресия срещу виетнам,бомбандираха ли ги с химически бомби,убиха ли над 2000000 виетнамци?ако можеш да си отговориш ,запази девствената си умствена и хормонална сбърканост за следващите твои демократски поколения!боже опрости го,той не е виновен...........
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Втората американска идея 'Заобикаляне на Русия с санитарен (ракетен!) пояс ...' е в ход също, даже се признава официално. Това е точно да предпази Америка, а идеята за превантивен първи удар, също не им е чужда. Торта, т.е. Ние, ще изгори, естествено, но кой му дреме за това.
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Вижте, трябва да гледаме нашите и европейските интереси. А първо тия на човечеството. Начи никой няма сметка от 3-та световна война! Но ... за Америка, ако войната се ограничи на европейска територия е ОК!
62
0
 
0
 
! Отговори
Натовец преди 16 години
ДЕМОКРАТИЧНИТЕ МИСИИ НА ЗАПАДНИТЕ МИРОТВОРЦИ ПО СВЕТА ОТ1945Г. НАСАМ са предимно свързани със спиране на разпространението на комунистическата проказа по света! Така, че са напълно оправдани и аз съм много благодарен на Америка, че ни отърва от този ужас! Защото всички световни злини през последния век, и особено в Европа, произлизат главно от главорезите в Москва - ако не осъзнаем това, няма как да се борим и пазим.
61
0
 
0
 
! Отговори
дзифти преди 16 години
Газовите им запаси са 20 и няколко % от световните, по-нефт даже едва са в топ 10! Просто са евтини и близо до големи консуматори в Европа - не преигравай!
60
0
 
0
 
! Отговори
patrik преди 16 години
30 години след втората световна война какъв беше хала на победителите и победените?Май си забравил за телевизорите "Темп",автогуруто "Запорожец".Виждал ли си някога руска опашка ,в ГУМ например?
59
0
 
0
 
! Отговори
ilia преди 16 години
Rusia si e Rusia, nikoi ne moje da q pobedi nikoga!!! Mnogo sa se opitali prez vekovete, nikoi ne e uspql!!!
58
0
 
0
 
! Отговори
papa преди 16 години
На всички защитници на матушка Русия,кгб е приготвило по една лада за да си я карат в Сибир.На печелившите-честито.
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Веско е уникат, не го закачайте. Той знае. Стена може и да няма, но след 20-30 години пак ще я бутнат... :)) После ще се премести с още малко накъде изгрева.