Къде отива информацията от старите ни телефони?

Повечето хора дори не знаят как да защитят своите лични и корпоративни данни
28 сеп 2008 17:11,
20
Къде отива информацията от старите ни телефони?
Снимка: Булфото

Този, който е решил да се избави от своя стар мобилен телефон, на практика няма как да изтрие цялата информация в него.

А тъй като повечето хора дори не знаят как да защитят своята лична и корпоративна информация, то това става златна мина за мошениците.

Преди три години Греъм Клементс, изпълнителен директор на британския клон на японската транснационална компания „Исида”, решил да се отърве от телефона си BlackBerry и го предал в IT отдела.

Оттам той бил предаден на друга компания, а след това - продаден. В същото време в паметта на устройството са останали съхранени бизнес планове, данни за клиенти, информация за компанията и други сведения за семейството на Клементс.

Точно на него обаче му провървяло, защото телефонът му в крайна сметка попаднал в ръцете на изследователи, които взели още 161 устройства, за да установят колко и каква информация е останала в тях.

По този начин от данните в един телефонен апарат, чийто бивш собственик е от Австралия, била открита информация за бизнеса му, широк списък от контакти, а също и кореспондецията му с жена, с която е имал тайна любовна връзка.

За разлика от персоналния компютър, който има отворена архитектура, мобилният телефон е „затворена книга”.

„На нас ни отне година, за да се договорим с Nokia да може да получаваме информация, която да изчиства телефоните”, разказва Джон Годфри, директор на компания, занимаваща се с използването на телефони.

„С всеки производител трябва да се договаряме поотделно”, добавя той.

Много малка част от хората се опитват да защитят информацията в своите телефони и компютри, когато ги загубят или в случай на кражба.

През  последните години се появиха много нови устройства, способни да  съхраняват огромно количество информация. А за в бъдеще се предвижда мобилният телефон да се превърне и в универсално платежно устройство.

Според Годфри гражданите трябва да бъдат предупредени за опасността да съхраняват лична информация в телефоните си.

Изследователите са установили, че само 7% от информацията в телефона е нужна, за да се разбере кой е бил неговият собственик. 27% от джобните компютри съдържали важна информация за фирмата, а 16% - лични данни. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
navuhodonosor преди 15 години
VSEKI 4OVEK MOJE DA SE PODSLU6VA DORI KATO E IZKLU4EN GSM-A-STIGA DA GO NOSI V SEBE SI-TAKA 4E AVTORA NA STATIYATA E PRAV-VSI4KO MOJE DA SE PROSLEDI-TAKA 4E UMNATA:)
18
0
 
0
 
! Отговори
Posetitelia преди 15 години
Влизаш папка по папка и "Delete all"
17
0
 
0
 
! Отговори
da преди 15 години
NOKIA ne e amerikanska
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
nomer 14 e mnogo prav za ***.20 kilogramov,kamenarski.Vur6i 4udesna rabota i za6titava vsi4ko hahahaha
15
0
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 15 години
най лесният начин за да не ви подслушват по GSM е редовно ...да не си миете ушите .... - бъркате с клечката с тампон в ухото си и старателно обмазвате дупчицата на микрофона.... - другия по бърз начин е ...да си бръкнете в носа с големия пръст и след като оформите еластично хубаво топче , да запушите микрофона...... задължително носете клечки за зъби , ако се наложи да се обадите на някой.....
14
0
 
0
 
! Отговори
Емо преди 15 години
Тук нещо малко офтопик тръгнали нещата май.... та по темата. За тези, които не им пука за природата и има какво да защитават - да играе тежкия чук и готово. За тези които им пука за природата и имат какво да защитават като данни - махат батерията, дават я да я рециклират, а останалото с ***.....
13
0
 
0
 
! Отговори
DJ69 преди 15 години
Така.. по отношение на Nokiа според мен мн взаимстват по един или друг начин от други фирми,още повече че те само си сглобяват телефоните...На коментара за активиране на ГСМ т.е. на микрофона му е да изсмяхте му се на човека но аз мога да се заложа главата че става но не с всички телефони...А не японците ами китайците са откраднали в конкретния случай както и от мн други фирми не защото немогат да направят по-добро а това си е просто менте и хората се подлугват!Както има менте на I-phone ама е 10 пъти по евтин!При тях това се нарича оцеляване ....Някой сигорно не вярва че гсм без сим карта може да звънне и да си говорите по него е и аз не вярвах но...... все пак това е електроника и това че масовия потребител незнае как неозначава че неможе.. благодаря за вниманието
12
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
1е напълно прав...При някои модели е възможно... И не само, че е възможно, но и се прави при определени случаи, свързани с .... разкриване на престъпления... Затова не се изхвърляйте на всеки нов и модерен модел :) Сменяйте си батериите редовно :)
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ei 2 stava
10
0
 
0
 
! Отговори
hAsho преди 15 години
vlizam samo za da vidq kakva e programata po televiziqta..mn *** *** davate maham saita ot liubimi _)_
9
0
 
0
 
! Отговори
FELLOW преди 15 години
Kitaicite taka kradat 4e kvo da govorim..samo 6te kaja edin primer ...edno zarqdno za GSM ot kitai idva v BG sled kato e minalo celiq toq put izlqzalo e ot zvoda i t.n. idva tun na cena ot 25st moga da dam primer za konkretni marki i vnositeli no e nekorektno....tam vsi4ko se kopira i evtinata rabotna ruka pravi vsi4ko tova da e taka ...pulno e s vsqkakvi kitaiski bokluci kopiq na kakvo li ne ...tai 4e toq koito e napisal tva da zee da se skrie
8
0
 
0
 
! Отговори
FELLOW преди 15 години
4esno tva za nokia 4e kopirali e golqma sme6ka..az su6to sum mn navutre v mobilnite komunikacii i da ti kaja 4esno hi4 ne e vqrno tva 4e kopirali neznma tvoq priqtel s kvo se zanimava ama ..tva e sme6no ..koi go znae kade koe loze kopae tam mi sq CAD rabotel ..stiga gluposti tva e sme6no
7
0
 
0
 
! Отговори
kingbushido преди 15 години
goliama glupost, horata niamat hliab a vie gi zanimavate s niakvi gluposti,.
6
0
 
0
 
! Отговори
do 4 преди 15 години
Obratnoto e typak takuv... Qponcite kopiraha Nokia N95 samo deto vmesto Nokia pishe Noki edna moq priatelka ima takuv za 160leva e....taka 4e nokia ne e nai-golemia vrag,a qponcite koito kopirat amerikancite...
5
0
 
0
 
! Отговори
god преди 15 години
отворко-поне се посмях...
4
0
 
0
 
! Отговори
напушеният журналист преди 15 години
нокиа е най-големият враг на потребителите.. това е компания, чийто бизнес модел следва задоволяване на собствените нужди, след което тези на потребителите. имам приятел, CAD дизайнер, проектира елементи в подразделението на нокиа в Клуж, казва че голяма част от патентованите дизайни на нокиа са изкопирани от японски, корейски и тайвански фирми.
3
0
 
0
 
! Отговори
SD преди 15 години
Купувате телефони с Winodws Mobile и си ги форматирате както и когато поискате, вкл. и през интернет (ако е загубен телефона, например)
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
i kak stawa tova, poqsni
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това е нищо в сравнение с възможността микрофона на GSM-a ви да бъде активиран дистанционно и да бъдете подслушван без въобще да разберете...