България на трето място по ръст на БВП в ЕС

"Отворено общество": Финансовата криза в САЩ и предизборният популизъм у нас крият рискове за българската икономика
5 окт 2008 11:30,
9
България на трето място по ръст на БВП в ЕС
Снимка: БГНЕС

България е на трето място по ръст на брутния вътрешен продукт в ЕС, съобщи Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество".

Според него обаче това е така, защото световната икономическа криза е засегнала вече страните от ЕС и България продължава да бъде най-бедната държава в съюза.

Ангелов отбеляза 32,7% ръст на инвестициите за първото полугодие на тази година.

Като рискове за българската икономика от "Отворено общество" отбелязват задълбочаването на финансовата криза, предизборния популизъм и спирането на реформите, загуба на инвестиционното доверие и намаляване на кредитния рейтинг.

От организацията препоръчват на правителството поддържане на силна фискална позиция, ограничаване на извънредните разходи и внимателна политика по доходите в държавния сектор.

Друга препоръка е увеличаване на гъвкавостта на икономиката чрез структурни реформи и подобряване на бизнес средата, запазване на икономическата стабилност, запазване на валутния борд и по-бърза подготовка за влизането в еврозоната. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
Всички ни обгрижват..., но никой не казва -"за достоен труд достойни заплати". Намаляване доходите на работещите, което препоръчват от Отворено общество е най-антиикономическата препоръка и най-антипазарната! 1. Не плащайки положения труд, собственика временно си решава проблема с намалената печалба, но не се стреми към усъвършенстване на производството си... 2. Къде е пазарната икономика, ако на пазара няма куповачи... 3. Щом в Америка има финансова криза, парите им ще избягат там където има икономическо развитие и ниски данъци, значи и препоръката за "силна фискална позиция" е антибългарска... Излиза, че грижите не са за нас...
7
0
 
1
 
! Отговори
SAPATA преди 15 години
да започнем да присъждаме "Жълтата фланелка", за най-щура изцепка. Всъщност ако си имал доход 10 лв. месечно, а този месец имаш 100 лв.Сещате се какъв ръст на доходите ще имаш.Можеш да си умреш от глад горд, че имаш такъв ръст на доходите.
6
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
България на първо място в света по ръст на външния дълг за 1 година с почти 10 млрд. евро и скоро ще стигне 50 млрд. евро
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ще гласувам за БКП и ако променят конституцията да национализират заграбеното от богаташите и частниците !
4
0
 
1
 
! Отговори
X преди 15 години
Какви патриоти? Едните се хранят от КГБ, другите от ЦРУ. Напоследък и двете хранени групи са доста озлобени. На тези специално копанята им се пълни от ЦРУ. Явно благодарение на това че сме в ЕС се оформя група на българи, които смятат да изкарат истински пари за себе си и за България. Първите две групи са хвърлени в ужас. Едната вдигна газта, а другата ни съветва да ограничим доходите и кредитирането, за да отложим растежа на България и възможността да привлечем изгодно капитал в момент, когато инвеститорите са загубили доверие в големи икономики като тази на САЩ.
3
0
 
1
 
! Отговори
brigante преди 15 години
само простите икономисти се оправдават със световни кризи!!!умните се възползват,но ако са патриоти!!! могат да допринесат много за страната си и за тях си:)хайде връщайте ги всички да учат наново макроикономикс та да им дойде акъла ааааааааааа хахахахаха:))))))
2
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
И на последно по доходи. Нещо не се връзват тези два факта колкото и доа се напъват да ни убедят че не трябва да се вдигат заплатите. Не трябва за да има повече за крадене на ПЪРВО място. Не трябва за да не им се пречкаме на богатите в кракана на ВТОРО място.
1
0
 
1
 
! Отговори
Беден Крал на ВСЕЛЕН преди 15 години
НЯМАМ пари за ЯДЕНЕ БЕЕ!Май ще ям чак утре, да не говорим че трябва и градски транспорт да ползвам - по принцип винаги дупча билети, ама сега ще съм малко на аванта. Работя, ходя в университета и пак нямам пари. Е КАК СТАВА ТАЯ РАБОТА. Освен да ви осъдя в страсбург друг вариант не виждам.Бе аз 10 стотинки за документи нямам, отде ще намера пари чак да ви съдя, мамоо, мамичкеее... :(