"Дойче веле": България уязвима в кризата

МВФ и анализатори предричат, че финансовият колапс няма да подмине страната ни
15 окт 2008 09:31,
22
"Дойче веле": България уязвима в кризата
Камбаната може да забие и у нас. Снимка: БГНЕС

Коя държава след Унгария ще е следващата в Източна Европа, която ще бъде поразена от финансовия срив?

Анализатори чертаят мрачни перспективи – съвсем скоро много от източноевропейските страни ще потърсят помощ от МВФ, коментира "Дойче веле".

Допреди няколко седмици Източна Европа изглеждаше като забравен от финансовата криза остров.

Последните събития обаче не оставиха никакво съмнение, че кризата няма да подмине нито една държава.

По време на приключилите във Вашингтон срещи на МВФ и Световната банка неведнъж бе отправено предупреждението, че Източна Европа е уязвима и застрашена.

МВФ публикува изявление на своя директор Доминик Строс-Кан, в което той подчерта, че последните събития повишават "несигурността на постъпленията на капитал в Източна Европа, тъй като чуждите банки, опериращи на формиращите се пазари в региона, са все по-засегнати от сътресенията".

Според Строс-Кан много държави в региона са уязвими не само поради намаляване на постъпващите капитали, но и заради изтеглянето на капитали.

Унгария стана първата източноевропейска жертва на кризата.

В понеделник директорът на МВФ коментира предприетите от правителството на страната мерки за стабилизиране и обяви, че институцията е предложила техническа и финансова помощ.

Само няколко часа по-късно стана известно, че Украйна също е потърсила помощта на МВФ.

Тези две държави са в списъка на МВФ и Световната банка на най-застрашените в Източна Европа.

Останалите са Естония, Латвия, Литва, Румъния и България.

 Източна Европа е в трудно положение, гласи оценката и на няколко от главните американски фирми за финансов анализ и оценка на инвеститорските рискове.

Eurasia Group подчертава, че предприетите в еврозоната мерки за стабилизиране са положителни и за Източна Европа.

Банковият сектор на региона е доминиран от банките на еврозоната.

Но източноевропейските държави зависят от политическите решения на други държави много повече от членките на еврозоната, казват анализатори от фирмата.

Директорът на МВФ Доминик Строс-Кан отбеляза: "Някои от формиращите се икономики може да имат нужда от помощ, сериозна помощ".

Той изрази готовността на фонда да подпомогне държавите в затруднение: "Ние активирахме процедури за спешно финансиране, за да можем да реагираме веднага на спешни искания за помощ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
коко преди 15 години
На всички в тази страна им омръзна от Запад или от Изток да им казват кога да си събуват гащите.Сега някой *** решил че трябва да има криза и нашите другари виднага ще я направят.Те много обичат кризите и революционните обстановки тип "Виденов".В мътна вода те винаги си хващат по някоя голяма риба.
20
1
 
2
 
! Отговори
думите преди 15 години
Всяка дума изказана и написана дори в някой форум има тежест. Иска ми се да вярвам че ако всички говорим все хубави неща и света ще се помръдне към по-добро. Например ако забраним думата "фалит", дали нещата ще станат по-розови. Предполагам че тогава на нейно място ще се появи думата "несъстоятелност" или просто "липса на пари". Или казано с други думи ние сме част от световната икономика, една прашинка която ще се носи на вълните на световната рецесия. Без да създавам паника, нека да помислим какво ще стане ако един играч на финансовия пазар в България каже простичко нямам пари да посрешна задълженията си. Ще се съберат кредиторите и ще търсят начин да си вземат парите. Обаче и на кредиторите ще им пари под краката защото тяхната ликвидност ще бъде под въпрос. И така малкото камъче ще обърне колата и колкото и да търсим оптимизъм няма къде да го намерим.
19
1
 
2
 
! Отговори
111 преди 15 години
Целта им е да уплашат техните си инвеститори, които влагат парите си у нас, за да напуснат те България и да се върнат при тях, та белким ги позакрепят малко... А нас кризата ше ни заобиколи, няма да има чак такива сътресения, инвеститорите няма да се откажат. Това е моята "ясновидска" прогноза. :)
18
1
 
2
 
! Отговори
111 преди 15 години
Целта им е да уплашат техните си инвеститори, които влагат парите си у нас, за да напуснат те България и да се върнат при тях, та белким ги позакрепят малко... А нас кризата ше ни заобиколи, няма да има чак такива сътресения, инвеститорите няма да се откажат. Това е моята "ясновидска" прогноза. :)
17
1
 
2
 
! Отговори
:) преди 15 години
БРЕНДИ акции :)))
16
1
 
2
 
! Отговори
да преди 15 години
Ние ще фалираме както Унгарците. А хората които в момента се правят на много убедени в сигурността на нашата финансова система са изтеглили капиталите си от страната.
15
1
 
2
 
! Отговори
Станишев преди 15 години
Не е вярно ! Всичко си е ОК в България ! Ние сме новата Америка ! Тигърът на Балканите, на Европа, на Света, Галактиката и Вселената !Най-добрите условия за инвестиции са тук ! Супер сме !
14
1
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
ДА НЕ КУПУВАТ АКЦИИ НА ЗАПАД!дА СЕ ИНВЕСТИРА И ПРИВЛИЧАТ КАПИТАЛИ В БЪЛГАРИЯ!ТОВА Е ИСТИНАТАНЕ КУПУВАМЕ АМЕРИКАНСКИ БРЕНДИ АКЦИИ А ПРЕДЛАГАМЕ ТЕ ДА КУПЯТ В ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ
13
1
 
2
 
! Отговори
прецаканите преди 15 години
Мисля че прецаканите са тези които са ползвали финансови инструменти. Никои не е виновен на нашите финансисти ако те са вложили държавни пари в акции които падат.В момента тези погрешни инвестиции излизат наяве и ние данъкоплатците ще плащаме за това както винаги.
12
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Някой май иска много да ни прецака. Няма само те да са прецакани, я.
11
1
 
2
 
! Отговори
Aman преди 15 години
И да четем и да не четем....и в двата случая вярваме...или на медиите или на правителството...Нека всеки сам си направи изводите и да предприеме действия за защита на личния си финансов интерес.Мерките в световен мащаб оставете на Г-7, САЩ и другите Велики сили.
10
1
 
2
 
! Отговори
Нестороф преди 15 години
Смотани банки, смотана финансова система, смотана криза. Май някой много иска всички да се обръщат към МВФ и Световната Лайнянка.
9
1
 
2
 
! Отговори
журналисти преди 15 години
Журналистите цитират финансови експерти. И подобни материали излизат и в други западноевропейски вестници и списания. Тези писания са по-скоро да предпазят тяхните инвеститори от рискови инвестиции у нас. А ние няма нужда да ги четем. По-добре да слушаме другарите от малкия екран и да ходим на сказки където те да ни обяснят че капитализмът загива както са писали Маркс и сифилистикът Ленин.
8
1
 
2
 
! Отговори
църковен котарак преди 15 години
богатите стават все по-богати ... добре, че фотосинтезата е все още безплатна.
7
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
aloo тия защо се изказват неподготвени,консултираха ли се с СтаниШеф първо,*** с *** такива...
6
1
 
2
 
! Отговори
почти възмутен преди 15 години
Само те да са поръчкови,с мед да ги нахраниш!..
5
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Тези от DW са такива специалисти....аз лично не си спомням да са казали нещо верно в последно време,за туй меко казано не им вярвам,те са по-скоро поръчкови журналисти.Не ми пука какво казват ***.
4
1
 
2
 
! Отговори
ЕК преди 15 години
Сега ще видиме как секва строителството по морето , но то вече все тая ... !!
3
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 15 години
ЕДНА ЛЪЖА ПОВТОРЕНА СТО ПЪТИ, СТАВА ИСТИНА...
2
1
 
2
 
! Отговори
номера преди 15 години
Забележете с какво се занимават нашите политици когато трябва да вземат решителни мерки срещу кризата. Ето с какво:1) Топлофикация - фалит или не;2) Скок на цените на газа3) Злите кучета - за и против4) ДАНС, ФБР и други мръсници5) Магистрала Тракия6) и други "важни" теми.