Делото "Сапард" тръгна

Деветима са обвиняемите - използвали фалшиви документи за внос на стари машини за месопреработка, продавали ги за нови и прибрали 14 млн. лева
20 окт 2008 11:34,
5
Делото "Сапард" тръгна
Марио Николов. Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд даде ход на делото срещу Марио Николов, Мариана Николова, Радмил Петров, Иван Иванов, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Лазарина Георгиева, Валентин Ангелов и Григор Главев.

Деветимата са обвиняеми за източване на пари по програмата САПАРД – близо 14 милиона лева от фонд "Земеделие".

Още през ноември 2006-а прокуратурата подхвана обвиняемите, след като получи сигнал от германските митници, че български фирми са злоупотребили със средства по САПАРД, използвайки фалшиви документи за стари машини за месопреработка и пакетиране.

Схемата е функционирала, като чрез фалшиви документи в България са били внасяни фиктивно стари машини, които са представяни за нови, и субсидиите от САПАРД са били усвоявани.

Иззети са документи от 36 банки в страната и са получени материали по следствени поръчки от Кипър, Белгия и Ирландия.

Делото съдържа 36 тома и 19 класьора с материали, съобщиха от съда.

От групата около Николов беше изваден друг бизнесмен – президентският спонсор Людмил Стойков, който все още чака обвинителен акт за пране на пари.

Според държавното обвинение чрез фирми зад граница Стойков е изпрал парите от евроизмамата с ясното съзнание, че става дума за финансови средства, придобити по престъпен начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Според мен, тъй като залога е доста голям за страната (доверие на Европа), а парите от Сапард са си бая пари и има доста хора, които искат те да текнат отново (главно защото ще могат и те да точат), тези хора, виновни или невинни ще бъдат осъдени, дори и за да са само изкупителни жертви на някои по-виновни, които стоят над тях...
3
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ще бъде много интересно дело. На запад вече е гледано огледално дело за фирмите извън граница които са участвали в "делаверата". Ако сега бандитите се разминат с присъда това ще бъде ясно доказателство, че нашата съдебна система и следствието не работят. Лично аз очаквам точно това, поради недоглеждания делото да се прекрати. Така ще бъде подчертано неприлагането на закона в България.
2
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ще има с месеци да се точи накрая ще ги уневинят и чиста работа
1
0
 
1
 
! Отговори
penka преди 15 години
balgariq vse po bedna i po bedna