Няма да режат парното заради безотговорни съседи

Рамадан Аталай оттегли предложението си да се спира парното в сгради, където 2/3 от абонатите не си плащат сметките за 2 месеца
28 окт 2008 20:57,
17
Няма да режат парното заради безотговорни съседи
Рамадан Аталай. Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Рамадан Аталай оттегли предложението си да се спира топлинната енергия в сгради, където 2/3 от абонатите не са си плащали сметките в продължение на два месеца.

Това стана по време на обсъждането на второ четене на промените в Закона за енергийната ефективност, съобщава Дарик радио.

Рамадан Аталай оттегли предложението си, след като чу критиките на всички депутати, които пожелаха да вземат отношение по идеята му.

Надка Балева от левицата каза, че тя противоречи на правния мир.

Огнян Герджиков от НДСВ посочи, че би подкрепил идеята, ако се измени член първи от конституцията на страната и в него се запише, че България не е държава. Той поиска предложението да бъде подложено на гласуване, за да се види кои народни представители са научили какво значи правова държава.

Преди него Мартин Димитров от ОДС поиска текстът изобщо да не се подлага на гласуване, защото мястото му не е в този закон.

"Хвърлих камъка в блатото, за да може все пак да се види, че проблем има", коментира депутатът от ДПС Рамадан Аталай пред БТА.

Той посочи, че е предложил решение, което вече са взели всички европейски държави с изключение на България.

"Вие ще ме питате, аз ще ви отговарям, накрая ще пишете това, което си знаете, но няма да отправите правилните послания към обществото", обърна се Аталай към журналистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
непознат преди 15 години
в Плевен, в ж.к."Сторгозия" един кубик топла вода струва 15-16 лв.,какво ще кажете...много е добре нали
15
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Знаете ли кои са тези фирми които ни обраха парите за топломери и счетоводство. Независимо от кой град сте-моля за отговор
14
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Проблем с плащане на парното няма , това са хора които не искат не са ползвали и никога няма да ползват парно а господата ги карат да плащат защото не ползват парно .
13
1
 
2
 
! Отговори
Една там преди 15 години
Хорица, окрадени от Топлошитфикация, предлагам да съдим предприятието, за нереални сметки, за монополизъм, за нарушение на закона на енергетиката.На всички ни е ясно, че лъжат и мамят като замаяни.Нека не им се оставяме!
12
1
 
2
 
! Отговори
Kate преди 15 години
Хаха "безотговорни" не може да се кажа за хора ,които нямат пари , за хора крадени с такива големи суми ,че изнемогват. За номер 10 : И в нашия вход се опитваме да махнем счетоводната фирма. Директора на Топлофикация в устен разговор каза ,че нямало наредба според която да може да се върнем обратно на кубатура. А в закона за енергетика ,който е основен закон , пише че щом в един вход се отопляват по 90 % от общата кубатура ,трябва изчислението да се направи на кубатура заради несъразмерните сметки които се получават. Това си го пише в закона и не им трябва наредба ,но не го изпълняват. В случая защо да сме отговорни към фирма и хора НЕспазващи законите на държавата?
11
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Аз по принцип се въздържам от екстремни изказвания, но искам да ви споделя какво става в моя вход. Робската психика на българина не може да бъде преборена, тжова става неоспорим факт. Наскоро се отървахме от топлинния ни счетоводител. Успяхме да докажем че ни крадат жестоко и плащаме поне 300% потребление. Така че отървахме се. Минахме на обща кубатура, както си беше преди влшицането на топломерите по апартаментите. Разбира се, в нашия вход имаме и неизправни длъжници, но са малко. От Топлофикация ни задължиха да платим всичко и тогава да дойдат да ни "заснемат" състоянието на инсталацията. Дотука добре. Обаче като платихме всичко и с домоуправителя отидохме да занесем вкупом всичките бележки, за да покажем че вече сме изрядни, служителката ни заяви, че това не било всичко, а трябвало да дадем и по 56лв на апартамент за не знам си какво, иначе нямало да ни пуснат парното и топлата вода от 1 ноември. Питах ги как така, било административна такса за преминаването към пълен обем. Куриозното е, че това трябва да се направи от всеки собственик отделно и всеки лично да си занесе бележката, пък на всичкото отгоре искат и да представим протокол от общо събрание, че няма желаещи да останем на фирма за топлинно счетоводство. ОК, дадохме им протокол със всички подписи, после ни поискаха да дадем справка, че там, където апартамента е собственост примерно на двамата съпрузи, този който се води титуляр на партидата, има съгласието на другия съпруг да го представлява за промяната !!!!! Пълно безумие. Решихме да не плащаме тия пари и да оставим нещата така, да сме единни. Намериха се хора, които все пак отишли и платили тия 56лв, дали и там каквито им искали бележки и развалиха уговорката. Сега Топлофикация ни иска още един протокол от общо събрание, за да се удостовери, че всички наистина желаят да минем на пълен обем и да няма топлинен счетоводител. Фирмата към която бяхме обаче е с отнет лиценз и няма как да ни обслужва, ето защо с официалон писмо ни уведомиха, че ако до 30 октомври не си изберем друга фирма и не си купим нови уреди - ще бъде спряна топлата вода и няма да пуснат парното и така ще бъде докато не си изберем нова фирма, за което пак да уведомим Топлофикация- София със специален протокол от общо събрание на етажната собственост. Към писмото ТР Люлин е приложила списък от 6 фирми, сред които се препоръчва да изберем и да купим нови уреди от тях, не други! Проверих, уредите с монтажа и разните там такси излизат по 250-300 лв на домакинство. Как да накарам хората да плащат пак за нещо, което не им трябва?Това не е ли бандитизъм вече?
10
1
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 15 години
Понеже ми писна от кражбите на топлинните счетоводители, взимайки пари за смяната на уреда на всеки радиатор си монтирах индивидуален измервателен уред на входа на апартамента ми, отчитащ топлинната енергия ползвана от мен. Оказа се, че от 110 лева сметка (без топлата вода) при нито един изключил парното си абонат в блока, в който живея , реално на месец за отопление на апартамента ми са 50 лева. Останалите 60 лева, които плащам са за сградна инсталация. Така че и този уред не е решение на проблема. Оказа се, че голямата сметка идва не от ползваното в самия апартамент отопление, а от 60% сградна инсталация, в която влизат загубите на енергия от абонатната станция в блока до апартамента ни. И да пестим и да не пестим тези 60 % ги плащаме. Това е парадоксът.Топлофикация измерва общото количество топлинна енергия влязло във блока ни чрез общия топломер в абонатната ни станция. Чрез индувидуалният уред в апартамента ни си плащаме веднъж реално ползваната топлина, която забележете е само 40% от сметката за парно, останалите 60% плащаме за нещо, което не сме ползвали - сградна инсталация. Топлофикация твърди , че загубите са от неизолирани тръби , по тази логика на стълбищата и по коридорите ни трябва да е много горещо, да ама не. Когато си инсталирах този уред, разбрах че е частично решение, виждам , че пестя, но файда никаква, пак плащам по-голяма част за нещо, което нито мога да контролирам, нито мога да пестя. При всички случаи, докато сметката не се формира само от реално влязлата в апартамента енергия сме на загуба.Каквито и нови безумни измервателни уреди да ни наложат, докато няма яснота как е формирана сметка сградна инсталация, защо 60% са за нещо, което не ползваме, защо при такива огромни загуби за платеца не са предприети мерки за премахването им, всичко е илюзия. Изобщо не ми стана леко като разбрах, че колкото и да пестя, повече от половината ми пари са за нещо, което реално не е изразходвано от мен. До ден днешен не мога да си обясня как Топлофикация изчислява 60% сградна инсталация, от 3 апартамента на етаж от от мен и двамата ми съседи се събират 180 лева , забележете само от сградна инсталация (няма да пиша че върху тази сума се плаща ДДС), излиза че въпросната такса сградна инсталация отоплява апартамент от 100 кв. Значи на стълбището трябва да е толкова горещо, че да си отворя вратата на апартамента и да се топля от него. Това е смешно. Всяка една фирма при 60% загуба просто спира дейността си, което ме навежда на мисълтта, че тези 60% , които всеки един от нас плаща са пълна лъжа и измама, всъщност от тях се краде. Живея в тухлен блок, повечето апартаменти имат външни изолации, никой не е в състояние да ме убеди , че тези 60% са реални.Най - доброто решение за мен е Топлофикация да прекъсне дейността си. Това е единствената услуга, която предоставя поле за кражби и неясноти относно ценообразуването си. Много ви моля, закрийте Топлофикация, моля ви махнете този камък от шията ни, не го искаме!!!
9
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Ама що пък да не го спрат ? Ако не го спрат - ще им пратя писмо да ми плащат наем за грозните им тръби... а може и направо с флекса !!!!!!!!!!!!!!!За 3 кубика топла вода- 27 лева .... ега ти и водата , ега ти парното
8
1
 
2
 
! Отговори
uff преди 15 години
"Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Рамадан Аталай"пак *** в управлението решават как да живеем и как да се топлим- тъпата нация дето търпи това чудо!
7
1
 
2
 
! Отговори
Dk преди 15 години
Този човек "политик", на има Рамадан Аталай живее в негов свят, той няма нищо общо с земята. Да си подава оставката след такива предложения. Той не става за нищо както повечето.
6
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 15 години
Естествено, че няма да го спират. Да не са прости? Нали трябва да си скубят редовните за "загубите" и разпределението на кубатура от общите помещения...
5
1
 
2
 
! Отговори
007 преди 15 години
Това "безотговорни съседи" като го чуя или прочета някъде направо откачам.Причината огромен процент от хората да са длъжници на топлинно-енергийната мафия (както много точно го е написал авторът на пост 4) е само една - финансовата невъзможност да си покрият задълженията, и няма нищо общо с "безотговорност" !!!
4
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Безотговорни съседи... към кого, по-конкретно, безотговорни - към изхранването на децата си или безотговорни към рантутенето на рекетаджийската топлинно-енергийна мафия?
3
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Депутатът от 38, 39, 40-то Народно събрание от Движението за права и свободи Рамадан Байрам Аталай, сътрудничил на бившите тайни служби Държавна сигурност[2]. Вербуван през 1982 година като агент Вергил към Столично градско управление на ДС[2]. Снет от отчет през 1990 година. За него Комисията разполага със Собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество; собственоръчно написани агентурни сведения; документи за получени възнаграждения; разходни документ
2
1
 
2
 
! Отговори
Петко Ган4ев В. Тьрн преди 15 години
за да заема длъжноста председател на комисията по Енергетиката в народното сьбрание ? Енергетика , Топлотехника , Електроника , трите заедно , кога и какво е завьршил, някакви публикации в международни специализирани в областа на Енергетиката и Енергийната Ефективност университети , кьде е чел лекции по темата Енергийна Ефективност / Международно признати Университети - публикации в международната преса / ? Докато умните се наумуват ,
1
1
 
2
 
! Отговори
Данчо на 63г. преди 15 години
До кога всякаква *** ще заграбва това,което е изградено с труда на милиони работещи-някои вече в небитието?Защо полу грамотни и некомпетентни създават и гласуват ограбващи закони?До кога ще обогатяваме чужди компании?Защо търпим все още продажниците?ХОРА,СЪБУДЕТЕ СЕ-забиват последни пирони в ковчега на България.