Sunday Telegraph: Престъпна българска мафия плячкосва парите на ЕС

Престижният британски вестник публикува твърде критична кореспонденция за страната ни
16 ное 2008 17:36,
46
Sunday Telegraph: Престъпна българска мафия плячкосва парите на ЕС
Снимка: Dnes.bg

Обработвани до ден-днешен с плугове с конски впряг, просторните пасища на селскостопанска България открай време са известни с евтините си вина, силния тютюн, сладкия мед и сочните кайсии.

Така започва кореспонденцията на британския вестник Sunday Telegraph за „престъпната българска мафия, която плячкосва от ЕС“.

Но само една година, откакто това бивше кътче на съветската империя стана член на Европейския съюз, и неговите селски пътища кънтят от грохота на чисто нови джипове, а редом с порутените селски колиби са поникнали елегантни нови вили.

Сред местните, посръбващи ракия в селските кръчми, няма съмнение коя е най-изгодната реколта тия дни – тя се получава не от земята или лозята, а от купищата молби за субсидии с надпис САПАРД, пише авторът Колин Фрийман.

Официално Специалната предприсъединителна програма за селско стопанство и селско развитие е многомилиарден проект, създаден от Брюксел, за да помогне на страните от бившия източноевропейски блок да вкарат изостаналия си аграрен сектор в съвременния свят.

Но в България и в съседна Румъния селскостопанските работници вече бързо схващат това, което колегите им във Франция, Италия и Испания забелязаха за първи път преди 30 години – че при всички щедри субсидии, администрирани отдалеч, процъфтява измамата, пише Sunday Telegraph.

Авторът на кореспонденцията цитира депутата Атанас Атанасов, който разказва как при посещението му в провинциален град местните го попитали: "Знаете ли как се познава кой наоколо има субсидия от САПАРД? Просто вижте кой кара най-скъпите джипове. Не е случайно, че тези хора изведнъж забогатяха и това не е само в този град, а навсякъде".

Фондовете – крайъгълен камък от плана за разширяване на ЕС - първоначално целяха да отдалечат 8-милионното предимно славянско население на България от сферата на влияние на Москва - да го съблазнят, като ремонтират разпадащите се пътища и железопътни линии и заменят мрачния съветски стил на училищата и кметствата.

Но кампанията пренебрегна факта, че в България корумпираната, командвана от гангстери политическа класа, зародила се във вакуума на комунистическия крах, вече дължеше на Русия много повече, отколкото на Европа, пише Sunday Telegraph.

През 90-те години в българското правителство проникнаха бивши комунисти, бивши агенти от секретните служби и организирани престъпници, т.нар. дебели вратове, които до ден-днешен кръстосват булевардите на София, придружавани от бодигардове, и уреждат бизнес споровете с поръчкови убийства, вместо в съда.

За мнозина от тях субсидиите от ЕС са шансът на живота им, но не да възстановят страната си, а да напълнят джобовете си.

Въпреки че по-голямата част от корупцията остава неразкрита, няма никакво съмнение, че слуховете, които чува Атанасов при пътуванията си, са нещо повече от селски клюки. Това показа поредицата от дела, които започнаха в българските съдилища през последния месец - първите от лакмусовия тест, според израза на Брюксел, за готовността на София да си почисти къщата, се казва още в статията.

При едното дело осем членове на криминална мрежа, съставена от над 50 български предприятия, както твърдят българските следователи, ще се изправят пред съда за предполагаема злоупотреба с 4 млн. паунда от САПАРД за замяна на остаряло месопреработвателно оборудване.

Една от личностите - Марио Николов, който имал "близки връзки с българското правителство", е обвинен в прехвърляне на около 200 000 лв. на Социалистическата партия на премиера Сергей Станишев през 2005 г., пише Sunday Telegraph, позовавайки се на доклад на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"плячкосва" - obrazno kazano!
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вече в повечето сериозни западни вестници излязоха статии за България в които много ясно се показват проблемите. Не бива да очакваме снисходителност от тези независими журналисти, защото те държат на реномето си. Ако предположим че един журналист от анлийски вестник си позволи да пише нещата които премиера говори, то той би подвел читателите и много бързо ще изчезне от пазара, Та какво казва премиера: "Българските банки са много стабилни." , което масово се тиражира в нашата преса, но никой чужд вестник не си позволява да сложи такова безотговорно твърдение на своите страници. Защото информацията се проверява от няколко източници.
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Dobre 4e ima nezawisimi vesnici za da pro4etem kakvo stava u nas.
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ха ..ами що не пише нищо за "мъжките секретарки " на дръндарския убиец и най велик политик бай аамет доган ,па после...немало бизнес център е как ...обръчи от фирми без бизнес център../ черна каса/...шменти капели...как тогава се осъществява "европейската практика" ...купуване на гласове... хептен па не сме толкова балъци айде олан дето и задните прашки на дръндарския убиец на стават без пари я ...
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
dobre ne moga da razbera zakfo ne im prasnat tikwite na tiq glupaci i da se spre problema, kfi sa tiq razsledwaniq, kwo e tfa neshto dea.
40
0
 
0
 
! Отговори
потърпевш преди 15 години
Бе тия кво пищят като ощипани моми!?Когато ДС си подреждаше играта,тях никакви ги нямаше!Даваха по вестниците разни УМНИ мнения как България се ДЕМОКРАТИЗИРА!Е,резултата е налице!А сега по най-малоумния начин пищят!Че какво очаквахте!?
39
0
 
0
 
! Отговори
Дед преди 15 години
На некай им се сака мафията да нема цвет ама она си има само един и он е ЧЕРВЕН!
38
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 15 години
:)
37
0
 
0
 
! Отговори
GB Към #27 и на #28! преди 15 години
Много точно #27, присъединявам се към казаното от теб! Бил съм в Англия и знам, че там тоалетните са по-чисти от много болници в България! Имат и стай за повиване на бебетата! А на #28 искам да кажа да си груха в блатото и ако случайно погледне на горе нощно време и види някакви странни красиви блещукащи точици да знае, че не стават за ядене!
36
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Петър преди 15 години
През 1981 г. в едно емигрантско списание Симеон Сакскобургготски отговаря така на въпроса:"Как накратко бихте характеризирали положението в България?"с: "Неофеодализъм и повсеместна корупция".Кратко и ясно за абсолютно корумпирания и корумпиращ комунистически режим.За съжаление след завръщането си в България лицето Сакскобургготски задълбочи корупцията, вероятно за да завещае на наследниците си повече благини.Така че тези, които виждат като причина за всички злини на България най-старата терористична организация в света, в момента наричаща се БСП, не са ***, а нормално мислещи хора.
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
На някои *** все още комунисти им се привиждат... Аз смятам че мафията отдавна няма цвят в България! - отдавна в БГ не сатва въпрос за червени и сини партии - а за мафия, даже с по-лоши феодални форми в България - където почти всеки град си има феодал, който притежава и се разпорежда със съответния град!
34
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 15 години
на червения сер гей пак се пънат да се направят на уравновесени патриоти . Но , братя българи , няма нищо уравновесено в помиярските им патриотични вопли . България е един *** , благодарение на техните крадливи усилия , не за друго
33
0
 
0
 
! Отговори
nqkoi преди 15 години
това е цялата истина, но Народът не може да се бори с тази престъпност и това е също истина, а истина е, че и на Държавата (ако въобще все още има нещо такова) изобщо не И пука, защото така на управляващите им е по- лесно, то това е ясно, Но до кога ще мислим само за себи си? Човек е сам, само за тоалетната, за да си изтрие мръстният ... Аз колкото и да искам, нищо не мога да променя, и тези от дейли, добре, написали и какво са постигнали, бля бля бля, думи не хранят народа!!!
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
скрий се бе продажник на Буш и неговата еврейска мафия от спекуланти.
31
0
 
0
 
! Отговори
Светослав преди 15 години
България над всичко! С нами Бог!Ще дойде време и България ще възкръсне като феникс от пепелта. Не губете надежда. Много работа ни чака.
30
0
 
0
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 15 години
Бягай ве имаме си членска вноска от 900 милиона да сме членове,че има доста крадци това е истина,ама ние сме твърде малки и незначителни за да имаме някаква реална воля.Заради алчността на англичани и американци ние пак ще затънем,вече майчините банки изтеглиха доста от парите на нащите клонове и те са пред фалит.Българина който си плащаше и обслужваше кредитите си съвестно ще сърба попарата заради неблагоразумието и алчността на другите.В такъв момент ме избиват лудите и ми се ще да се махне борда,да падне еврото до реалната му стойност 1,6-1,7 за да се намели поне малко дефецита.
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
*** умира, народе, а ти гледаш отстрани сеир!
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
стой си в Англия тогава и мий кенефите на богаташите. аз лично нямам нужда от такива като тебе и не искам да те познавам
27
0
 
0
 
! Отговори
Няма зна4ение преди 15 години
Много забавно ми стана,от кометарите на някой хора,които плюят Англия,зна4и аз живея там ,англи4аните са си много добре,било то в рецесия,възход или каквото и да е.България е една мизерна държава,която смуче парите на ЕС.Българите не упражняват свещенното си право на глас,не ходят да гласуват,като си казват'Аз и да гласувам какво ще променя',като тези мисли минават в главата на половината български народ,отиват да гласуват бабички 4ервени,*** и турци и после защо било такова и онакова управлението.В България няма гражданско общество и това е проблема,всеки завижда,мрази,простее и гледа другия да е по-зле от него,истински Бай ***,ако някой има прогрес,трябва да бъде стъпкан.Затова България е в това положение и всички останали държави я плюят и не искат българите никъде,защото си го заслужава,репутацията и на мафиотска,мизерна,пропаднала и ориенталска държава не ще бъде отмита.
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
е ти като си такъв "демократ" защо искаш да бъде забранена. буржоазната демокрация е за плурализъм. значи не си "демократ", a по-скоро фашист