"Файненшъл таймс": България настоява, че ще устои на финансовата криза

С резерви от 180% от парите в обращение левът е защитен срещу всякакви атаки, казал Орешарски
19 ное 2008 10:56,
33
"Файненшъл таймс": България настоява, че ще устои на финансовата криза
Снимка: БГНЕС

Въпреки повсеместните предупредителни сигнали най-бедната страна в ЕС настоява, че ще устои на глобалната финансова криза, пише в днешното си издание британският в. "Файненшъл таймс".

Агенция "Стандард енд Пуърс" понижи миналия месец кредитния рейтинг на България по дългосрочния дълг на 'BBB', а "Фитч" този месец свали оценката си до 'ВВВ-', тоест само една степен над рисковите облигации.

В петък Българската стопанска камара призова финансовото министерство да преразгледа бюджета за следващата година и да понижи прогнозите за растеж на брутния вътрешен продукт от 4,7 на 2 процента, отбелязва вестникът и цитира камарата, която казва, че е налице безпрецедентна глобална криза и за първи път напрежението в българската икономика се дължи не на вътрешни, а на външни фактори.

Финансовият министър Пламен Орешарски обаче отхвърли предположението, че след спасителната намеса на Международния валутен фонд в Унгария и Украйна, България може да се окаже сред следващите кандидати за финансова помощ, посочва всекидневникът.

"Не сме в подобна позиция. Банковата ни система изглежда стабилна, с добра ликвидност и солидни резерви. По-загрижени сме за реалната икономика, но продължаваме да очакваме относително силен растеж следващата година", казва министърът, цитиран от вестника.

Премиерът Сергей Станишев допусна, че догодина България може да се присъедини към европейския валутен механизъм, но макар страната да поддържа бюджетен излишък и нисък публичен дълг (от около 18 на сто от БВП), годишната инфлация от 10 процента елиминира всички шансове страната да премине по-рано към еврото, коментира "Файненшъл таймс".

Валутният борд в България премахва валутния риск. Друго изискване е парите в обращение да не надхвърлят резерва на Централната банка.

С резерви от 180 процента от парите в обращение, в условията на валутен борд, левът е защитен срещу всякакви атаки, цитира думите на Орешарски всекидневникът.

Валутният борд в други страни като прибалтийските обаче явно не е толкова стабилен, след като Латвия потърси миналата седмица съдействие от ЕС, за да се справи с кризата, заключава "Файненшъл таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Taka e kakto pishe #30.
31
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
30 dobre si go kazal. Moje bi ste si prodadem jilisteto (a s noviqt zakon moje i da ni go vzemat) i ste jiveem s tezi sredstva.
30
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Би ли обяснил някой нормален икономист тука, как държава, която почти няма вече производство, която и не може да се самоизхрани вече със собствена селскостопанска продукция, която е съставена от 80% лапащо държавни средства население без да произвежда(пенсионери, малки деца, ученици и братята роми),около 20 % произвеждащо население(включително чиновници, доктори, учители, полиция и армия),която затвори АЕЦ, продаде си пощите, продаде параходството, продаде си и земята дори,може да устои на кризата???Вече няма почти какво да се продава, а и купувачи няма.Влезте в който и да е квартален магазин.90% от стоките са внос от близо и далеч.Срещу които е изнесена готова Българска пара.На ден се внасят стотици автомобили първа и втора употреба, също срещу изнасяне на готова Българска пара.Чужди фирми работят и продават навън продукцията си, произведена у нас, а тука остават само стотинки...Как оцелява тази държава?От къде са парите, натрупани в резерва?Всеки знае, че икономиката ни е 99% само търговия и дистрибуция.1% едва ли има собственото ни производство и износ.Според мен тази държава съществува само брлагодарение на две неща-кредити на чужди банки и разни донорски програми от ЕС, и второто-емигрантите пращат по някое евро на роднините си , останали тук.И двата източника май са в момента почти пресъхнали.Какво ни чака?Нека някой икономист, но който не си е купил дипломата и не се разписва на партийна ведомност, обясни тук, ако може?
29
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
EVROTO NE NI TRQBVA, TRQBVA DA ZADARGIME LEVA, KOLKOTO SE MOGE PO DALGO.
28
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
след около 2-3 месеца има опасност от държавен фалит понеже външният дълг продължава да расте и вероятно ще се качи над 40 милиарда евро. сега е малко над 33 милиарда евро
27
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
проблем е че банките са отпуснали много кухи заеми за недвижими имоти, а цената им почва да пада като се изтеглят мафията и чужденците от пазара на недвижими имоти. така балона ще се спука и банките ще трябва да молят БНБ да ги спаси или да фалират. освен това хората може да се паникьосат и да обсадят банките. заводите също затварят и износът е застрашен. вносът не може да се свие
26
0
 
2
 
! Отговори
... преди 15 години
taja kriza e izmislena...
25
0
 
2
 
! Отговори
Християн Кънчев преди 15 години
Освен това самата криза се задълбочава от това, че в главата на обикновенния човек постоянно му се натяква в каква тежка криза се намира световната финансова система. Ако тази пропаганда на "Кризата-а-а" (съизмерима с комунистическата пропаганда в Китай) спре, то хората ще забележат, че всъщност кризата въобще не е толкова тежка и тях не ги касае до такава степен. Както са казали хората " муха и банка се убиват със вестник" ...
24
0
 
2
 
! Отговори
Християн Кънчев преди 15 години
Спокойно, хора ! Ние от 20 години сме в криза, тази дори няма да я усетим, при положение че по-лошо няма как да стане !
23
0
 
2
 
! Отговори
чудим се преди 15 години
Че ние тук си устояваме всеки ден!?
22
0
 
2
 
! Отговори
женомразец преди 15 години
искам да са ожена
21
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
ОРЕШАРСКИ Е ЕДИН СЯЛАНДУР ,КОИТО ИЗХОЖДА САМО ОТ ЛИЧНОТО СИ СЪСТОЯНИЕ ,КОЕТО Е НАТРУПАЛ ОТ КРАЖБИ/КОМИСИОННИ/...САМО КОСТОВ ЗНАЕ КВО НИ ЧАКА ...ВЕРВАЙТЕ МИ И САМО ТОЙ ЗНАЕ КАК ДА ПАРИРА КРИЗИ ДОКОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО .ВСИЧКИ ДРУГИ ПОЛИТИЦИ ПЛЕЩЯТ ГЛУПОСТИ...ТАЗИ КРИЗА НЕ Е КАТО ТАЗИ ИКУСТВЕНАТА ДО 97 ГОДИНА И КОЯТО НИЕ ЗНАЕМ.
20
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
ОРЕШАРСКИ Е ЕДИН СЯЛАНДУР ,КОИТО ИЗХОЖДА САМО ОТ ЛИЧНОТО СИ СЪСТОЯНИЕ ,КОЕТО Е НАТРУПАЛ ОТ КРАЖБИ/КОМИСИОННИ/...САМО КОСТОВ ЗНАЕ КВО НИ ЧАКА ...ВЕРВАЙТЕ МИ И САМО ТОЙ ЗНАЕ КАК ДА ПАРИРА КРИЗИ ДОКОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО .ВСИЧКИ ДРУГИ ПОЛИТИЦИ ПЛЕЩЯТ ГЛУПОСТИ...ТАЗИ КРИЗА НЕ Е КАТО ТАЗИ ИКУСТВЕНАТА ДО 97 ГОДИНА И КОЯТО НИЕ ЗНАЕМ.
19
0
 
2
 
! Отговори
hexz преди 15 години
Прав си пич - бъгарските комунисти докараха световната криза :)))) за останалото е виновен Иван Костов, а за това за което не е, са виновни комунистите. Абе до кога някой ще ви е виновен като народа чака някой да дойде да го оправи - и всеки път като го "оправят" - както в момента са виновни тези дето сам си ги е избрал :)) Ехххх *** народ слаба държава - са казали хората :)
18
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Spokojno hora, pal "zlia" Kostov e vinoven. Predlagam major Deyanov da go zatrelq kato panikior. Eto oshte edna ideq za predizboren klip.
17
0
 
2
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
Виж, ако те храни парвенющината, може да се подрискаш от преяждане...
16
0
 
2
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
15,Гладен ще останеш ако чакаш се наядеш в България:) И банките ни и милионерите ни са "български"...
15
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Az sam krizata i idvam. S kakvo shte me nagostite: ban4ici, depozit4eta, milioner4eta... am 4e vkusno.
14
0
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
може и да се справим с кризата..но много политици и кредитни милионери имат нужда това да се раздухва, защото така ще се удари масата ..плебса ще пострада най тежко както през Ж.Виденова време..Дори и да си изтегли парите ми те няма да имат никакво покритие..Ако си купи нещо то налива свежи пари в кредитните милионери..Истината е че нещата трябва да се успокоят ..да не се манипулира обществото..Видяхме как без война червена върхушка през 89 ни докара купонна система..Значи ако има криза тя е вече заложена от червените барони от дълго време, за да се узаконят милиардите изтекли от страната..за да се приватизира другата хапка..ЗЕМЯТА!БСП+ДС=ГЕРБ=МАФИЯАТАКА..ВМРО...Л ИДЕР.. са резервният вариант както бе НДСВ..Умните ще си направят изводи..глупавите ще си чешат езиците и ще си избиват комплексите в чата..ЛЕВИ ЛЕВИ ПЪК.. ДЕСНИ КОМУНИСТИ!Няма ли интелектуален елит и средна класа от интелектуалци, няма и демокрация!
13
0
 
2
 
! Отговори
Programist преди 15 години
Не знам, но след последните събития от рода на опитите на правителството да управляват по тоталитарно му, въпросният рекламен клип чиято цел ясно е да навява спомени за колко хубаво било при бай Тошо, започвам да се плаша. Дано час по - скоро си отидат комунистите на влас, защото наистина можем МНОГО да я закъсаме... Искрено се надявам и пенсионерите да не се подведат за пореден път и да гласуват за комунистите, защото този път може и да не се съвземем, ако спечелят още един мандат... В крайна сметка: всеки народ заслужава управниците си.