Слама или вятър? Не всичко е ток и жици

Експерти призоваха да мислим за възобновяеми енергийни източници; можем да правим енергия и от Слънцето, но след 20 години
19 ное 2008 15:17, Красимир Ангелов
18
Слама или вятър? Не всичко е ток и жици
Снимка: Булфото

“Време е България да започне да оценява различни алтернативи в енергетиката.

Правителството трябва да започне да работи за глобалните цели за намаляване на емисията на вредните газове”, призова Петко Ковачев от “Института за зелена политика”.

Поводът за изявлението му бе представяне на алтернативен енергиен сценарий за България до 2050 година.

"Преходът към използването на местни възобновяеми енергийни източници ще позволи на България да не пострада от повишаването на цените на изкопаемите ресурси, което ще бъде неминуемо в резултат от тяхното изчерпване", обяви Гунар Олесен от организацията INFORSE – Europe.

Според инициаторите приемането на “алтернативния сценарий” ще доведе до множество положителни ефекти за България, която е силно зависима от вноса на горива.

“България е една от най-слънчевите страни в Европа. Съвсем спокойно тази енергия може придобие широко приложение в бъдеще.

Разбира се, на този етап тя е по-скъпа, но след около 20 години това ще бъде изключителна възможност”, обяви Олесен.

Той посочи, че енергия може да се произвежда с вятърни генератори в Черно море, от биомасата и дори с горенето на останалата след селскостопанска дейност слама.

Според специалистите делът на енергията от възобновяеми източници ще достигне 34% през 2020 година и до 75% - през 2040 г.

Търговията с електроенергия се очаква да намалее значително, като само ограничено количество ще бъде обменяно.

Нетният износ на електричество ще бъде поетапно преустановен, сподели очакванията си Олесен.

“Ние не бягаме от диалог с правителството. Напротив – ние го търсим.

Нека говорим за българската енергетика, а не всичко да става на тъмно, зад гърба на гражданите, защитавайки интересите на големите играчи в енергетиката”, завърши Петко Ковачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
технократ преди 15 години
Гледам че и други недопрочели се изказват по-долу. Та чак и за "перпетум мобиле" си говорим! Абе човек наистина да се зачуди как може така! Обяснявам на много кратко за да е разбираемо - термопомпата има условно две страни - от едната страна взимаш енергия и я помпаш към другата (до тук не противоречим на закона за запазване на енергията), за да нахраним ентропията обаче ползваме външна енергия - тя кара машината да "помпа". Сега делим "изпомпаната" енергия на допълнително вложената и се оказва че се получава 6. Толкоз.Защо се строят "огромни" инсталации? Защото техният КПД е по-висок от микро същите. Толкоз (пак).ВЕИ не са окончателното решение - като казваш окончателно си играеш с вечността (замисли се какви ги приказваш). Дори в средносрочен план - дори да повишиш КПД на фотоволтаиците на 100% знаеш ли колко площ ще трябва на човечеството за да си храни настоящите нужди? (става дума за теоритичната максимална стойност - не за реалната) става дума за площ от порядъка на 300 000 кв км, порови се и ще го намериш... имаш ли идея колко е това? 3 х България. това трябва да работи непрекъснато, да се поддържа, да се разширява щото енергопотреблението нетно НИКОГА няма да намалее! Окончателно решение - ха-ха-ха!Най ми е тъжно че освен двама - трима никой няма да се заинтригува особено...PS - хе - хе, явно много съм се екзалтирал та да си побирам поста на две части...
16
0
 
0
 
! Отговори
технократ преди 15 години
Бе драги Green, що не почетеш малко книжки ли и аз не знам какво.. Като за начало това линкче дето цитираш в wiki започва с ПВЕЦ. Имаш ли идея от колко години има ПВЕЦ в "пропадналата ни родина България", ти нашата енергетика за зелена ливада я имаш бре. Знаеш ли от колко години има сериозни форуми и симпозиуми и колко професори доценти и зелени тикви имаме по темата, а колко инженери и техници? Енергетиката ни поема тежки удари, но за сега поне оцелява - просто там е инвестирано толкова, че не може лесно да се унищожи, продаде, открадне.Драстично развитие... Бога ми... драстични развития няма в една индустрия огромна като енергетиката - там имаш процеси, които променят нещата с няколко процента за десет години, къде ги видя тия бурни процеси... Вторият източник в Интернет който цитираш - Fixing the Power Grid в Technology Review - хората си играят с технология доказала се през 1990 - през 2007 експериментално инсталират "proof of concept" в Щатите (17 години по-късно). Та - чети ги тия източници дето ги цитираш.Гледам че и други недопрочели се изказват по-долу. Та чак и за "перпетум мобиле" си говорим! Абе човек наистина да се зачуди как може така! Обяснявам на много кратко за да е разбираемо - термопомпата има условно две страни - от едната страна взимаш енергия и я помпаш към другата (до тук не противоречим на закона за запазване на енергията), за да нахраним ентропията обаче ползваме външна енергия - тя кара машината да "помпа". Сега делим "изпомпаната" енергия на допълнително вложената и се оказва че се получава 6. Толкоз.Защо се строят "огромни" инсталации? Защото техният КПД е по-висок от микро същите. Толкоз (пак).ВЕИ не са окончателното решение - като казваш окончателно си играеш с вечността (замисли се какви ги приказваш). Дори в средносрочен план - дори да повишиш КПД на фотоволтаиците на 100% знаеш ли колко площ ще трябва на човечеството за да си храни настоящите нужди? (става дума за теоретичната минимална стойност - не за реалната) става дума за площ от порядъка на 300 000 кв км, порови се и ще го намериш... имаш ли идея колко е това? 3 х България. Това трябва да работи непрекъснато, да се поддържа, да се разширява защото енергопотреблението нетно няма да намалее! Окончателно решение - ха-ха-ха!Най ми е тъжно че освен двама - трима никой няма да се заинтригува особено...Драстично развитие... бога ми... драстични развития няма в една индустрия огромна като енергетиката - там имаш процеси които променят нещата с няколко процента за десет години къде ги видя тия бурни процеси... Вторият източник в Интернет който цитираш - Fixing the Power Grid в Technology Review - хората си играят с технология доказала се през 1990 - през 2007 експериментално инсталират "proof of concept" в Щатите (17 години по-късно). Та - чети ги тия източници дето ги цитираш.Гледам че и други недопрочели се изказват по-долу. Та чак и за "перпетум мобиле" си
15
0
 
0
 
! Отговори
Green преди 15 години
В комбинация със повишаване на енергийната ефкетивност и разработване на Grid Energy Storage технологии.Прочети малко ей ти начален линк:Wikipedia: Grid Energy StorageGoogle: fixing the power grid technology review - Първия линкВЕИ, както и Grid Energy Storage технологиите в момента претърпяват бурно и драстично равитие.Новата мрежа няма да е централизирана, като текущата - мощни АЕЦи и ТЕЦове в средата, а ще е интелигентна и разпределена.Прочетете малко за Decentralized energy grid и Smart Energy Grid
14
0
 
0
 
! Отговори
До #13 преди 15 години
Напълно си прав, но няма да има далавера. За да бъдем енергиен център на балканите трябва да изнасяме ефтина ел. енергия а да купуваме скъпа газ. Инак ако минем всички на климатици няма да има ел. енергия за износ, както и за трамвая на Станишев.
13
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Ама за да вденете, трябва все пак да попрочетете и то при условие, че имате необходимити физични и инженерни знания. Но все пак. Климатиците топлообменят въздух-въздух и до каква минусова температура работят завися от работното тяло. Старите сплит системи при няколко градуса под нулата вече не вършеха работа, новите инверторни системи ги дават и до минус 20, но така или иначе работят и над минус 10. Чистите термопомпи за отопление, които са вече доста разпространени в Германия примерно, топлообменят въздух-вода или ако няма вода въздух-почва, като обменника се поставя примерно на 1-2 метра, да да не пречи на други комуникации и да може да се обработва и използва почвата за растения. В дълбочина на нашите ширини водата и почвата на практика през зимата не замръзват. При тези термопомпи се получава коефициент на преобразуване от порядъка на 6 даже на номинални режими. Инверторните климатици на номинални режими са с коефициент на преобразуване от порядъка на 4, но при правилна настройка на частични режими стигат и доста по-голям коефициент.А централизиранитне отоплителни системи са от миналото. Отдавна са на мода по ефективните локални. Сложете само тръбопроводите и тяхната изолация при парното, или газта. Дори за електроенергия и отопление вече има локални безопасни атомни реактори с мощност от порядъка на 20 мегавата /американски и японски/, докато руските са по-големи и са поставени на кораб, който се закотвя в някой сибирски район и захранва близки селища. Изобщо, техническите възможности на човечеството са достатъчни за осигуряване на нормалното съществуване на всички, но като се намеси паричната система от дългов тип с частично покритие, послушно толерирана от послушните *** алчни политици, нещата отиват на кино. Още нещо - почти всички топлофикации са и електростанции, продават тока на на добри цени /а при когенератори, на природен газ, и преференциални цени заради екологията/, а на гражданите продават на безбожни цени отпадъка - охлаждащата вода; ко сте минавали с влака през зимата покрай ТЕЦ Варна сигурно ви е направило впечатление парата над езерото от изхвърляната охлаждаща вода и макар че те продават само ток не фалират, а фалира комбинираната софийска топлофикация. И т.н., и т.н.
12
0
 
0
 
! Отговори
Ne mnogo razbira6 преди 15 години
Защо в големите ТЕЦ не използват Инверторни климатици / отопление за населението / като са сьс коефициент6 ? технически не е проблем да се изработи сьс мощност да речем 10 - 100 мегавата ! При минус 10градуаса отвьн и затопляне до плюс 20 > разлика 30 градуса прибавени кьм минус 10 става минус 40 градуса - това е изходяжтата температура на флуида от климатроника ! При наличие на мьгла веднага замрьзване на вьншното тяло , консумация на топлина от входяжтата ел мрежа за разтапяне и пак и пак ----------за какьв коефициент 6 става дума ? Това да не е перпетум мобиле ? Значи внасяме 1 киловат електроенергия и получаваме 6 ?Айди бе Нобелова награда за физика за това все още не е дадена! Някьде да е проведен експеримент Електромер на входа и топломер на изхода който да измерва количеството флуид за единица време и разликата в температурата между входа и изхода ?/ за климатроника / Аман отпростотии ! ами сложете си големи климатроници на колата преобразувайте енергията 6 пьти повече и сьс 50 коня мотор ще получите 300 коня !Няма такава кола и няма да има . Всичко е вьпрос на продажби . Спор няма че климатрониците са перфектни за охлаждане , но не и за отопление в студове ! В Сибир да сте виждали отопление сьс климатици? Няма и да видите !А за електроенергията - дьржавна политика е липсата за да се продава на висока цена ! Ходя на всички Енергийни симпозиуми > само ще кажа Германците са кухи като вьрбови *** и 90% от Бьлгарите ги слагаме в малкия си джоб по акьл!
11
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Оня ден във връзка с милиционерската изцепка на Борисов за връзка между взривовете в Челопечене и земетресението писах някои неща във връзка с контролирания хаос. Част от подхранването на контролирания хаос са и такива "експерти" и "експертни анализи. А истината е друга - ЕС е отделил някакви пари и някои наши хора трябва да ги излапат. Дори там се говори не само за ВЕИ, а и за интелигентна енергия. Имах тази година на една научна конференция с представител на ЕС в тази област, британец, и просто не ми се разправя за какво ниво и за какви глупусти става дума. А енергийната му информираност беше под всякаква критика.Изкушавам се преди да продължа за пореден път да спомена основния аргумент за повечето ни проблеми, включително енергийни. Става дума за паричната система от дългов тип с частично покритие, наред с другото водеща и до експоненциално съсипване и на природните ресурси за да се запази дълговата система на създадените от нищото пари и лихвите по тях - прочетете в интернет и направо ще ахнете, като разберете за какво става дума.А иначе съвсем конкретни факти: Съвременните автомобили консумират между 6 и 10 литра гориво на 100 км /даже и повече, защото умишлено е наложен технически вариант с висок разход. Звучи странно, но запознайте се с две разработки, които има вероятност да влязат в редовно производство от следващата година - американската Aptera и германската LOREMO, които ще бъдат с разход съответно 1 и 1,5 литра на 100 км. Друго - съвременните термопомпи имат коефициент на преобразуване над 6, ако се използва при топлообмена вода или почва, вече са доста масови примерно в Германия, но у нас ги няма. Ама те и инверторните климатици могат при подходящи режими да стигна коефициент 6, държавата дори би могла да инвестира в тяхното разпространение и да покрие разходите за това със спестения и изнесен ток, но така се пречи на паричната система от дългов тип с частично покритие. И т.н., и т.н.А тия планове до 2050 са си жива глупост с цел да се излапат повече пари. Тя екстраполацията е некоректна дори като математическа операция, а за такива случаи... И освен това до тогава гантирано, каквато и съпротива да се оказва, управляем термоядрен синтез, а какво следва от това на знаещите е ясно.Колкото до унищожаването на биологичните отпадъци дали в завод за отпадъци или както в случая изгаряне на сламата си е тежко екологично престъпление, но за това вече съм обяснявал във връзка с предложението си до Борисов за решавана на проблема със софийските отпадъци, за което той естествено умно, по милиционерски мълчи и май ще се добере до далаверата от завода. Дори няколко процента от обработката и засяването на почвата се правят без оране /а в САЩ над 15/ за да се съхрани цялата биология, но...Така че аман от антиексперти, но както пише Ботев какво ли не прави човек за пари. А парите са... вече споменах по-горе.
10
0
 
0
 
! Отговори
Nick преди 15 години
затова можем да ползваме ВЕЦ, слънчеви панели вода, вятър и др неща вместо ТЕЦ-ове. Перките които са на нос калиакра всяка година драстично се увеличават. В англия успяха цял квартал да подкарат само на слънчеви панели, дори вече има малак едномоторен самолет с рекорд 33 часа полет без прекъсване на слънчеви панели.Град от около 90 човека в USA е изцяло на слънце (платена иновация от правителството им) въпроса е кога ще навлезе това нещо тук - с тази корупция точно никога. Ако на всяка нова построика се поставят панели и които разбира се субсидират от проклетата държава то всеки блок дефакто ще е независим от ЧЕЗ и тем подобни кожудери.Преди години имаше интервю с човек теглил заем и направил малак вец с който захранил 2 малки села... има решение, стига някой да не ги спъва с монопола си.
9
0
 
0
 
! Отговори
технократ преди 15 години
Сигурен съм че няма да ми кажеш че ВЕИ са окончателното решение.АЕЦ естествено също не е окончателно. Само ми напомни как са подредени по динамизъм конвенционалните Ел централи АЕЦ, ТЕЦ, ВЕЦ. Да не забравяме ВЕЦ в крайна сметка и микроВЕЦ също.А като спомена преди малко вечерния пик направо ми стана смешно.Основен проблем на ВЕИ е, че са с непредвидима производителност - най-много имаш някакво разпределение на очакваната мощност - така не се прави енергетика. С пикове срещу пиковете става само ако имаш контрол на едните пикове за да опитваш да гасиш другите. Трудно е да говорим за акумулиране - ПВЕЦ са ... не особено ефективни, друг индустриално значим акумулатор не се сещам, а ако до всеки ветро генератор или слънчев колектор сложиш по един оловен акумулатор - отиде екологията :) . Не съм фанатизиран - искам с мисъл се противопоставим на залитанията по модните тенденции, които пробиват и в индустрията. Модата няма място там където се решават реални задачи.На ВЕИ от типа на био-горивата им "видяхме сеира" във контекста на преориентираното на производството на селскостопански култури...На петрола и въглищата им е време да си ходят.
8
0
 
0
 
! Отговори
Green преди 15 години
И си прав, И не си прав.Основното за което не си прав, е че АЕЦ-а не може да отговори на колебанията на потреблението на тока, т.е. не е възможно да имаме 100% ток доставян от АЕЦ, защото АЕЦ-а се програмира следващите няколко месеца колко мощност ще добива и това не може да се променя. За това реално имаме система от АЕЦи и ТЕЦове при които АЕЦ-а дава базовата мощност, а ТЕЦ-овете са като коледни елхички около него - пускат се и се спират и покриват върховото производство.АЕЦа не е окончателното решение сам по себе си.
7
0
 
0
 
! Отговори
Green преди 15 години
Не разбираш, но ще ти обясня. Въпроса ти е, какво прави електропроизводството, когато се появят колебания при добива на ток от ВЕИ?Отг. И в момента на ел. мрежата й се налага да работи с подобни колебания - говоря ти за вечерния връх на потребление и следобедния лятото (заради климатиците). При тези пикове потреблението се променя драстично, но мрежата няма проблем с това. Колебанието за което говориш е не по-различно.Доказано е, че поне до 20% от ВЕИ текущите мрежи няма да имат нужда от промяна. Реално е до 50%. След това ще мислим.
6
0
 
0
 
! Отговори
Pavel преди 15 години
Я кажи като спре да духа някой ден вятъра и същия ден се падне и облачно, ти ли ще се катериш на перките да ги въртиш, или ще чакаме без ток михаля?
5
0
 
0
 
! Отговори
технократ преди 15 години
1) Атомно гориво има практически завинаги.2) БГ атомна централа нова = 4.5 млрд евро. Нека са 6, за още 1 милиард обещаха още един реактор с 1000мВ, тоест 7. И така:7*10^9[euro]/2*10^9[W] = 3.5 w/euro и това ще работи 24/7, а не 1/4 от деня.Мразя да ми промиват мозъка с цел да купувам хиляди квадратни метри панели произведени някъде си. АЕЦ ще си е в БГ цялото време. А вятъра си е вятър работа - в Сливен може.3) "Радостната новина" че нетният износ на електричество ще бъде поетапно преустановен не ме радва. Ще престанем да продаваме защото нямаме достатъчно за износ, ако имаме, ще го продаваме просто по-евтино, пазар ще се намери.ВЕИ са много интригуващи, но трябва да се мисли за тях с трезв и пресметлив скептицизъм, както и за всичко друго което ни "продават".Задачка за "екоактивисти" - помислете какво означава "зелено произведен фотоволтаик" и как може да се постигне такова производство. А сега изчислете колко голяма е сянката на вискчи фотоволтаици необходими да заместят един Атомен реактор.ТЕЦовете трябва активно да затваряме, да престанем да ползваме мръсни технологии на 200 години а не да строим гордо нови около Марица. Хиляди тонове гадости излизат от ТЕЦовете на ден...
4
0
 
0
 
! Отговори
aha преди 15 години
всъщност това го каза ковачки, същият дето сега е обвиянем...но у нас май всички крадат и си приписват авторски права. това е, кухи кратуни и празни глави..
3
0
 
0
 
! Отговори
x-men преди 15 години
brei, i ot slama mojelo :)
2
0
 
0
 
! Отговори
edna преди 15 години
наистина е крайно време да се замислим!
1
0
 
0
 
! Отговори
Green преди 15 години
От сегашните 5 $/Wp, което значи, че ще се конкурират директно с ТЕЦ. От тогава на сетне ВЕИ ще доминират тотално.