Кризата виси като дамоклев меч над България

Австрийският "Виртшафтсблат": България има висок дефицит по текущата сметка и това я поставя в списъка на МФВ за спасителен кредит
21 ное 2008 09:44,
51
Кризата виси като дамоклев меч над България
Снимка: БГНЕС

"Фантазията е мъртва, да живее фантазията" - по това заглавие австрийският вестник "Виртшафтсблат" публикува статия, посветена на последиците от глобалната финансова криза върху инвестициите и развитието в Източна Европа.

Изданието отбелязва, че финансовата криза и рецесията в развитите индустриални държави висят като два дамоклеви меча върху Централна и Източна Европа - и най-вече три страни - Унгария, България и Румъния.

Засега най-сериозен "клиничен случай" е Унгария, чийто външен държавен дълг в размер на 190 млрд. долара, представлява 113 процента от БВП на страната.

"Унгария плаща сега скъпо за безотговорността си в миналото" - коментира за "Виртшафтсблат" експертът по Централна и Източна Европа Ерик Коциан.

Веднага след Унгария сред най-застрашените от кризата страни се нареждат България и Румъния.

"С обща задлъжнялост, надхвърляща 100 млрд. долара, двете страни очевидно доста дълго живеят над своите възможности и средства" - анализира Найджъл Рендъл от RBS Capital Markets.

Двете държави продължават да разчитат изключително само върху чужди инвестиции, а кредитите в чужда валута представляват - подобно на Унгария - между 50 и 55 % от всички кредити.

Освен това България има и прекалено висок дефицит по текущата сметка, поради което е в челния списък на МФВ за спасителен кредит.

Ето защо анализаторите са доста скептични, че България ще може да постигне прогнозираните в новия бюджет темпове на развитие от 4,8 процента и едва ли ще успее да постигне 2,5 процента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
17
 
! Отговори
viarno mnogo materi преди 15 години
Samo 10 pravila sa naistina , i nie ne gi spazvame
49
0
 
17
 
! Отговори
zaslujavame si vsi4 преди 15 години
Xora 4etete Bibliata i se uspokoite
48
0
 
17
 
! Отговори
:) преди 15 години
Da si priznaq ne poznavam nito edin ,no mu se chydq.Toi vestnici ne chete li tozi chovek?Novinite v BG ne gleda li?Kongresa na ypravlqvashtata partiq maichica nasha ne si li dade truda da prosledi? Tam si pojaltiha gashtite da obesnqvat do kakvo blagodenstvie sa dokarali nashego brata balgarina.To nie ne im vqrvame kato gi slushame na gladen stomah i v studa, ama toi bare da im beshe povqrval, che da ne provokira s pisaniqta si nashite ''visokointeligentni'' pisachi po forumite da se nadpluvat......
47
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Spomnqte li si g-n Rot koito gostuva minalata sedmica pri Koritarov. Veroatno sledvashtata mu kniga shte polu4i informaciq ot oshte pove4e nedovolni hora ot Bulgaria.
46
0
 
17
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
"..Не знам защо всички се заблуждават,че ние българите ..."Много вярно си го казал, но *** е именно за това *** защото не го осъзнава...!Колкото за това колко сме били Вслики..спорен въпрос..ако погледнем исторически..Симеон..Калоян учат във Византия и пренасят нещата от там..Велик е бил и Борис дето е въвел християнството..От тук за Салуил..жени се за богата гъркиня..дори не и принцеса!!!Но това са минали неща все пак да сме им благодарни че отвоюваха тази територия за това племе.....Днес проблема ни е в МЪРЗЕЛА ..ПОСРЕДСТВЕНОСТТА...МЪРЛЯЧЕСТВОТО..ВИСОКОТО САМОЧУВСТВИЕ БЕЗ ПОКРИТИЕ..Учени но прости казваха старите хора..Аз бих кйазал с дипломи но прости..защото дипломите и изпитите се купуват .. младите в болшинството си не учат!Дай им порно..ракия и чалга!..Колкото до кризата...тя е преди всичко инструмент икономически на БОГАТИТЕ!Те живеят на кредит..тев са кредитните милионери...и като немогат повече да ги връщат те викат кризата на помощ..Ми те са живяли на гърба на плебса дето има 100лв в банките..но плебса е маса..99.9% са бедняци..умножи тези символични 100 или 10 000лв по броя на глупаците и ето ти парите на кредитните милионери..Какво представляват акциите..беден си и купуваш акции срещу обещанието за дивиденти...само че реално те ти плащат в годините процент от парите дето си вложил в тях най-много!купил си за 1000лв ето ти по 10-20лв девиденти...и кога ще си върнеш 1000лева кога ще имаш и печалба...?Никога!това са моторите на умните и богатите дето живеят на глупоста на плебса..Иначе елед като премине недоволството *** раята че са се стопшили спестяванията му в банки..идват същите умници и викат от днес няма криза и всичко започва отнова..плебса започва да пести..има една МЕЧТА за по добър живот отново..пресата го убеждава че кризата вече е отминала..плебса си отдъхва..*** лято е дошло..Хайде знаещите да ми обяснят ..как днес при неработеща икономика или работеща на 30% от тази до 89г как заплатите са многократно по-високи!Как така си ходим на почивка до Турция..Гърция..Западна Европа..САЩ..без проблеми , а по времето на комунизма имаше недостиг на валута..туринклубовете имаха по десетина бройки за червени активисти..Днес това не е проблем...стига да имаш пари..т.е. да си кредитен милионер.....Колкото до тези дето плюят срещу Франция..Австрия..явно са били в гетата..всяка страна има..във всеки дворец има места дето не се показват.....алкохолиците им не са повече от Българските...но ми посочете тинейджери дето льокат и се разхождат с бутилка в ръка по центъра......И още веднъж кризата е в главите ни..тя е икономическият лост на богатите за да си изчистят бакиите..и плебса да започва отново от НУЛА..
45
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Де да беше кризата за мафиотите! Техните печалби идват от други места, не оттам откъдето си мислиш...Метлата никога не може да ги измете, за съжаление!
44
0
 
17
 
! Отговори
ko4o преди 15 години
пешо, метрото във виена било мръсно, може, ама не закъснява нито автобус, нищо; върви в кое да е село в австрия и тогава ми коментирай, виждал ли си бяла прекъсната линия по пътното платно в софия; искаш ли да ти кажа защо са по-умни от нас-защото не позволяват да станем богати като тях, което ще означава краят им; е щом цял свят работи за 200 мил. зап. европейци и 300 мил. американци незнам кой е по ***. Така ще бъде края на света.
43
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
38,Съгласен съм че кризата иде за мафиотите. Крайно време беше да им се случи нещичко и на тях. Някой днес се мисли за милионер, но уви догодина няма да бъде. Така е, няма как, когато имаш много пари и навсякъде по света е тежко ще трябва да се разделиш с тях. Ние обикновенните Българи отдавна мечтаем за една метла която измете този *** които се натрупа през последните 19г. Не искам да бъда разбран погрешно, не съм против богатите хора, които се трудят и създават работни места. Такива предприемачи ще устоят на кризата.Усещам се като пред пролетна буря. Чувам тътена на гръмотевиците и мирише на озон. Скоро стихията ще се разрази и ще отнесе уродливата прослойка родена от прехода, а после ще изгрее слънце.На Марксистите ще кажа, че капитализма не загива, а се пречиства за да започне следващия си разцвет. В следващите години и нашата страна ще може да покаже на света че тук живеят трудолюбиви и умни хора.
42
0
 
17
 
! Отговори
MIO_svishtov преди 15 години
На първо място не мога да разбера защо навсякъде и за всичко намесвате Комунизма? Комунизма не е нито причина нито оправдание за положението в България. И Чехия и Полша и Унгария са били комунистически като нас, но какво от това? Сега са много по-добре от нас - още през 2005г. минималната заплата в Чехия е 237 евро, в Унгария - 231 евро, в Полша - 206 евро, а в България е била 150лв т.е. 77 евро.. така че нека веднъж за винаги спрем да намесваме Комунизма!Искам и да кажа, че според мен кризата ще се усети следвайки простата икономическа логика - 1. Намаление на инвестициите, който около 50% са насочени към недвижимият сектор - строителство или закупуване на вече построени сгради или съоръжения. Следователно много строителни фирми ще останат без работа или поне тя ще намалее, тоест ще има съкращение на работници. Което от свощ страна ще доведе до намаление на доходите тоест ограничение на потреблението. От това ще пострадат търговците, които също ще трябва да намалят разходите си.. може би и персонала - защото когато се режат разходите май се започва първо от там. Получава се така наречения ефект на доминото. Според мен ни чакат една или две трудни години. Наслука!
41
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
тотална изтерия навсякъде в Европа,криза криза некви индекси,анализатори ,кухи думи и фрази ,тва е като смъртоносният щам на птичият грип още чакам да дойде тоталната ПАНДЕМИЯ дет щеше да идва , абе повечето западни общества тотално ги ОТ!Е!БАХА ,вече лъха яко на скука,айде сакаме кризата чекаме !
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Абе ***, голям разбирач си! Много ли си сигурен какви заплати получават в строителния бранш, че си седнал да ни обясняваш каква ще е икономическата обстановка в България в близко и далечно време. Много си умен за съветите ти да не се изплащат ипотечните кредити, няма що!Позна само за излишъка, иначе другите неща май си ги чул някъде от някой "специалист". По-добре не се излагай с коментара си.Ще си говорим след една-две години какви ще са цените на имотите в България.Има само нещо вярно в коментара на # 33.Кризата /ако има нещо вярно в тази прословута финансова криза/ ще удари единствено бедняците, защото ще останат без работа, за богаташите не се притеснявай.
39
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Ти хубаво раздаваш съвети на хората да не си плащат ипотеките. Дай сега съвет и на тези, които имат спесявания в банките какво да првят, след като с техните пари са финансирани ипотеките на първите.
38
0
 
17
 
! Отговори
Товарщч Сталин преди 15 години
Както винаги когато превеждат статии от чужди вестници днес.бг са полу разбрали. Дулгът за които говорят е частен - т.е. преки инвестииции от частни лица. Техен е и проблема по възвращаемоста на тези пари. От простотоя, некадърност и балканска стистнатост нашето правителство е направило едно хубаво нещо та макар и по погрешка. Те не са откраднали повече пари отколкото са получили. Както всички знаем имаме бюджетен излишък не дефецит. Освен това 85% от хората имат изплатени къщи. Дори и всички останали да решат да не си плащат ипотеките (ако съм на тяхно място точно това и ще направя) пак проблема не ще да бъде голям. Криза в БГ ще има, но само за богатите строители. Техните работници дори и уволнени не са проблем поради така или ниските си заплати. Дефлацията на цените е хубаво нещо също за повечето хора защото ще плащат по-малко за хляб да не говорим за идиотските цени на жилища. Така, че да не ни плашат. Кризата ще донесе всъщност подобрения за повечето хора.
37
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
сегашната българска политика е *** народ за да може лесна маниполация,ас в българия никога несъм работил и не мисля да работя.шефовете стават много богати на гарбът работника а простолудието беднеи и се алкохолизерва.сабодетесе българи- стига сте спали и стига стеси давали газът за нищо
36
0
 
17
 
! Отговори
BG преди 15 години
Да, вярно е, че висят два демоклеви меча над България, единия е юдейския дамоклев меч, а другото е по-скоро кървав турски ятаган...
35
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Много сме си добре, стига сте лъгали.
34
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
abe aide stiga ste hvalili kvo e hubavo tuka sega!1940g sme bili vyv pyti po visok standart ot gyrciq i turciq - tam mizeriq i glad. A sega te kyde sa, nie kyde sme...To verno turcite 500g ama maj 45g komunisti po zle ni se otrazi.Vyprosa e da se stqgame da ne se krade, da se spazva zakona i tova e!Bahti,tolkova malko ni trqbva.
33
0
 
17
 
! Отговори
PH преди 15 години
България от 44 г. на миналия век си е в криза и за това и сегашната не е новина за нас. Да сте чули в момента бг да се оплаква от кризата - не, но цяла Европа не реве, а нарува. А Австрия и Германия не са ли държавите с най-много психопати на глава от населението. Аз само миналия месец бях във Виена и такава мизерия и мръсотия в центъра на Виена видях /особено в метрото/, че София направо лъщи. Същото важи и за прословутия Париж. И там има бедност и там видях просяци. Единствената разлика м/у австриеца и българина е, че те са имали късмета да нямат комунизъм и не са били под Византийски, Турско и Руско робство, иначе изобщо не са, кой знае какъв интелект. Напротив!!!
32
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
23 дяволски си прав!!!Отне ми мнението.Но при 500-те години претопяване на нацията ни бих добавил и неграмотни ,*** ,алчни и себеобичащи се управници да имат тези от Велика Австрия поне за 10 години .
31
0
 
17
 
! Отговори
Рос преди 15 години
Аз не говоря,кой колко добре живее,говоря за разградения двор на нашата къща БЪЛГАРИЯ,говоря за това че всеки може да дойде тук и да си продава дрогата, да си продава ***,това имах предвид,като казах,че не сме хора,а подобие на такива щом мълчим и чакаме друг да ни оправя къщата.Много си жалък щом всичко свеждаш до материалното.Това,че имаш пари прави ли те по различен от останалите българи,не,не те прави и ти си в кюпа.А,че другите нароси са си подредили държавите,че се борят за истиски достоен живот никой не може да го отрече.Ако наистина беше толкова хубаво тук,нямаше ежедневно млади хора да напускат страната.Нищо лично към теб,но за всички трябва са е ясно,че ако ние не си оправим страната,само ще се дърлим аФстрийците или аВстриййците живерят по добре от нас.Ако аФстрийците са ***/те са на светлинни години от нас/тогава питам, ние какви сме?