Шефът на "Лидер": Ние трябва да говорим за пари и проекти

Хората ще имат нужда от средства, не от идеологии, заяви за Dnes.bg Кънчо Филипов
4 дек 2008 18:52,
19
Шефът на "Лидер": Ние трябва да говорим за пари и проекти
Кънчо Филипов. Снимка: БГНЕС

"Христо Ковачки е лидер на идеи, лидер на позиции, които умело формулира в партия "Лидер" и в коалицията "Напред".

Такава роля отреди за неформалния си шеф, председателят на партията и изпълнителен директор на "Брикел" - Кънчо Филипов.

В интервю за Dnes.bg той обяви, че Ковачки непряко се намесва в дейността на партията и в "Лидер" ползват неговото know-how, заради позициите му в бизнеса и в икономиката на България.

"Нека държавните органи да си свършат работата. Право и задължение на държавните органи е да се грижат за парите на данъкоплатците, както е право и задължение на бизнеса е да защитава своите разходи и инвестиции.

Но имаме въпроси: Защо точно сега?, Защо, ако са събирани данни отпреди две години, точно сега се влиза...?, Защо се тръгва на масови проверки във фирми, които работят реално в икономиката?, Защо за много други знакови фигури в България, за които се знае, че бизнесът им не е е толкова материален, не се проверяват с такова усърдие.

Случайности в живота няма!" - така Филипов отговори на въпроса дали съзира връзка между сформирането на коалицията "Напред" и акцията срещу Ковачки.

"Иска ми се да няма връзка между това, но може и коалицията да притеснява някой, не знам кой, но дано не е така. Ако е така, е много жалко, защото ние се връщаме  към един период, в който ние не искаме да живеем", категоричен бе председателят на партия "Лидер".

Мнозина определят Ковачки като енергиен император на България, споделяте ли това мнение?

Г-н Ковачки е един от сериозните, не знам дали е най-големият, нямам такава информация, но мога да кажа, че той е един от най-сериозните, открити инвеститори в енергетиката ни.

Императорстването в енергетиката не се мери само с това колко мегавата притежаваш, енергетиката е такава материя, че ако ти държиш в ръцете си топлото на редица големи градове - ти имаш механизми на въздействие, но носиш и много голяма отговорност.

Например, ако градове като Плевен или Бургас останат без парно, на този император короната му се превръща от тръни, изрази се метафорично дясната партийна ръка на Ковачки.

Категоричен е, че в настоящата политическа ситуация у нас, а и в настигналата ни световна криза, лявото и дясното като очертания ще трябва да загубят профила си.

"Вече не трябва да говорим за идеологии, ние трябва да говорим за пари и за проекти, защото хората ще имат нужда от средства, не от идеологии", каза за Dnes.bg Филипов.

По думите му обаче в по-голямата си част, програмата им за управление, с която се надяват да влязат в следващия парламент, се доближава до тези на център-десните политически сили.

"И в този смисъл ние виждаме възможности за разговори за сътрудничество  с всички тези партии", каза той.

Когато подписахме коалицията казахме, че сме открити за разширяването й, започнали сме определени конкретни разговори с част от този спектър на партиите  -  като ЕНП на Капон, Гергьовден, "Защита". Засега с тези партии водим някакви по-конкретни разговори", призна Филипов.

Партии като Атака и ДПС покриват ли вашите критерии за коалиционно сътрудничество и бихте ли търсили допирни точки с тях?

"Ние разглеждаме ДПС като част от управлението на България. Ние, още с образуването на коалицията казахме, че искаме да сме алтернатива на това управление и в този контекст нямаме основание да търсим сътрудничество с нито една от партиите в управляващата коалиция", категоричен бе той.

Не вижда и вариант за сближаване с хората на Волен Сидеров:

"За нас Атака е крайна партия, не бих казал нито лява, нито дясна. По-скоро тя е една нихилистична партия, ако трябва да даваме по-силни определения. Ние обаче се придържаме към една разумна, прагматична програма, която няма как да съвпадне с идейната програма на Атака", завърши Кънчо Филипов.

Вижте позицията на Филипов за Бюджет 2009, икономическия ръст на България и инфлацията през следващата година

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
КОГАТО СЕ ОБЪРНАХ КЪМ РЪКОВОДСТВАТА НА ВСИЧКИ НЕУПРАВЛЯВАЩИ ПАРТИИ ИСКАХ БЪРЗО ПОУМНЯВАНЕ И ПАК ВИ ПРЕДЛАГАМ БАЗАТА ЗА ОБЕДИНЕНИЕ!!!.1. ДЕЙСТВАЙТЕ НЕЗАБАВНО!!!2. С ОБЩА ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ИМЕТО НА ВСИЧКИ НЕУПРАВЛЯВЯЩИ ПАРТИИ, ОСЪДЕТЕ ПОЛИТИКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И НАПУСНЕТЕ ПАРЛАМЕНТА!3. ЗАПОЧНЕТЕ ВЕДНАГА ПРЕДИЗБОРНА ПОДГОТОВКА И ПРОПАГАНДА!!4. НАПРАВЕТЕ ШИРОКА КОАЛИЦИЯ НАРЕЧЕНА "НОВА БЪЛГАРИЯ" И ОБЯВЕТЕ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ОСНОВНИ НАСОКИ ЗА РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ!!!5. НЕ ГУБЕТЕ ВРЕМЕ СЕГА, А НА ПРЕДВАРИТЕЛНИ МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ ПО ОБЩИНИ ОПРЕДЕЛЕТИ КАНДИДАТИТЕ ЗА ДЕПУТАТИ!!!6. ПЪРВА ТОЧКА НА ПРЕДИЗБОРНИТЕ СЪБРАНИЯ ДА БЪДЕ - СЪД ЗА СТАНИШЕВ И ПРОВАЛИЛИТЕ СЕ МИНИСТРИ, БЕЗ РАЗЛИКА НА ЕТНОСТ!!!7. ТОВА СТИГА ЗА СЕГА! 8. НАПРАВЕТЕ ГО И БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ ЩЕ ВИ Е ВЕЧНО БЛАГОДАРНА!!9. НЕ ГО ЛИ НАПРАВИТЕ - И ВИЕ СТЕ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!!!
17
1
 
0
 
! Отговори
надзирател преди 15 години
ЛИДЕР - НОВОТО ДПС
16
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Защо ми е да гласувам за Ковачки, като знам че е *** на Доганов? Това което чакам е ние хората да вземем тухли вместо бюлетини е и с тях да си упражняваме вота върху алкохолизираните депутатски тикви докато станат на Блъди Мери
15
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хората, които говорят за пари и проекти нямат място в политиката! По простата причина, че там вече има достатъчно олигарси! Ако някой изобщо се интересува какво управление всъчщност е нужно на България, отговорът е, че страната се нуждае от политици с визия и националисти - поне малко национализъм и патриотизъм да има в тях, а не от такива, които за някой гешефт ще продадат и майка си! такива си имаме предостатъчно и те нямат място повече в обществения живот! да си правят бизнеса! а тези другари, щом отсега започнаха да говорят за политически заговори срещу тях - ясно е що за стока са! както е ясно и това, че за да развива толкова мащабен бизнес в държавица като нашата е необходима много сериозна политическа протекция! Въпрос с неповишена трудност: от чия политическа протекция се ползват и са се ползвали хората, идентифициращи се с този политически субект?
14
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много лидери, много нещо ... Но ... още има доста като оная бабичка, която се оплаква че е постоянно полугладна, заради демокрацията, затова пак щяла да гласува за бсп.
13
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много лидери, много нещо ... бах тея лидери ... Но ... още има доста като оная бабичка, която се оплаква че е постоянно полугладна, заради демокрацията, затова пак щяла да гласува за бсп.
12
1
 
0
 
! Отговори
умен преди 15 години
е поредната рожба на столетницата БКП(БСП)ДС....Както преди си създадоха ДПС и НДСВ,за да са вечни във властта. Народа вече не е *** за да прозре хитрините на ДС! ЛИДЕР Е СЛЕДВАЩАТА КОМУНО-СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ,КОЯТО Е ПЪЛНА С МУТРИ-МАФИОЗИ....ВНИМАВАЙТЕ!!!!!
11
1
 
0
 
! Отговори
дупе се иска преди 15 години
създадохме за вас партия коалиция за развитие на европейски цености *** ще ви оправим за 800 сек.
10
1
 
0
 
! Отговори
НСС преди 15 години
Миналата година Лидер оставиха такава *** на площада пред Ал.Невски, ужас! Сигурен съм, че лидера на Лидер няма смислено оправдание за тази простотия!!!
9
1
 
0
 
! Отговори
an преди 15 години
VLIZAT V PARLAMENTA,SAMO MAFIOTI,A ZA KOSTOV...PROSTO SPRETE,GUMENI GLAVI,S TAZI PAMET,ZAMINAVATE V ISTORIATA
8
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
такива мошеници и експлоататори като Ковачки и Филипов са за разстрел. работниците им работят за мизерни надници, а те прибират печалбата и укриват данъци. за какви "данъкоплатци" и "работодатели" става въпрос?! спомнете си как Ковачки не плаща вече няколко месеца на работнците си в Сърбия. Ковачки и Филипов са ментарджии и измамници в особено големи размери и трябва да се разстрелят
7
1
 
0
 
! Отговори
Костов е велик полит преди 15 години
Искаме Костов и никой друг ! А лидерците първо да се разборчят с държавата и после да говорят ! Костов ще ви сложи всички на място ! Бъдете сигурни !
6
1
 
0
 
! Отговори
kala6nikov преди 15 години
koi ste vie,be,mrasniziii,naroda ve4e ne e tolkova glupavmar6 ot polezrenieto na horata
5
1
 
0
 
! Отговори
an преди 15 години
NEKOI 6TE GI DUMNE,DAI BOJE,4E NE SE DI6A OT MUTRI,PA I ZA VLAST SE BORIAT,AI SIKTER,BE,SAMO BELENE ZA VAS
4
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В тази партия ЕНП, освен Капот има ли още някой друг?
3
1
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
говорете говорете - те чуждите банки почнаха си изнасят парите вече... от много говорене сега след няколко месеца ще мълчите умно...
2
1
 
0
 
! Отговори
Aman преди 15 години
проедните *** на политическата сцена....аман вече от тълпи псевдо-политици наредени с големите лъжици за кацата с меда...вземете и се застреляйте...*** тарикати
1
1
 
0
 
! Отговори
an преди 15 години
TA VIE SAMO ZA PARI LAETE,PFUUU,NAGLOST ,TRA6NAAA,NIKADE PO SVETA NEMA TAKIVA BOLKUZI