Тримата решиха: Платеното майчинство става 1 година

През 2009 г. здравноосигурителната вноска ще бъде увеличена от 6 процента на 8 процента
5 дек 2008 20:15,
131
Тримата решиха: Платеното майчинство става 1 година
Снимка: БГНЕС

Буферите в Бюджет 2009 ще се засилят за противодействие на световната финансова криза. Това решиха лидерите на БСП, НДСВ и ДПС Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган и политическите ръководства на трите партии, след като обсъдиха проектобюджета преди предстоящото му разглеждане на второ четене в Народното събрание.

Съветът на коалицията реши срокът на платеното майчинство за осигурените жени - в размер на 90 на сто от заплатата им, да бъде увеличен от 9 месеца на 1 година.

Условието е бъдещата майка да се е осигурявала на този доход година преди раждането на детето, а не 6 месеца, както е в момента.

Основните инструменти за запазване устойчивостта на макроикономическите позиции са поддържане на консолидираните разходи (без вноската в общия бюджет на ЕС) до 40 процента от БВП, както и на положително салдо по консолидираната фискална програма до 3 процента от БВП с възможност да бъде намален в зависимост от развитието на икономическата конюнктура и приходната част на бюджета.

Запазват се основните макроикономически параметри, така както са приети на първо четене в проектозакона от Народното събрание.

Според лидерите на тройната коалиция поддържането на положителна бюджетна позиция и на значителен фискален резерв осигурява адекватен буфер и възможност за реакции в случай на неблагоприятен сценарий за икономическото развитие.

За противодействие на финансовата и икономическата криза в бюджета за следващата година са заложени редица механизми, които са групирани в три направления - "Икономическа активност", "Пазарна гъвкавост" и "Гъвкавост на социалните мрежи". Ще бъде увеличен буферът в бюджета, който предвижда задържане на разходите от 7 на 10 на сто.

През 2009 г. здравноосигурителната вноска ще бъде увеличена от 6 процента на 8 процента, както е предвидено в приетия на първо четене проектобюджет.

От 1 януари 2009 г. държавата ще се включи като трета страна в разпределението на осигурителната тежест за фонд "Пенсии" (по схемата 8:10:12, при която работникът участва с 8 процента, работодателят с 10 процента, а държавата с 12 на сто).

Предвижда се увеличаване на обезщетенията за безработицата.

Ако в семейството на безработния има деца, в зависимост от техния брой ще се дава и процент от обезщетението, при условие, че те ходят на училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
може въпросът ми да се повтаря,но просто нямам достатъчто време да изчета всички мнения. скоро разбрах че съм в третия месец. значи една година преди раждането дохода ми е: шест месеца 300 лв. и шест месеца 600 лв - от скоро се осигурявам на тези пари. Съпросът ми е какво майчинство ще вземам, и изобщо имаше ли смисъл последните шест месеца да се осигурявам на 600.
129
0
 
0
 
! Отговори
Stiliyana преди 15 години
Iskam da popitam ne6to.Az sam bremenna po4ti v 5 mesec i rabotq v edna firma.Imam trudov dogovor moje bi ot okolo 2 meseca.Varvqr mi vsi4ki osigurovki.Osigurena sam na minimalnata Raplata Zaplata.Iskam da znam dali 6te polu4avam mai4instvo sled kato rodq i v kakav razmer 6te e to i kolko vreme???
128
0
 
0
 
! Отговори
33333 преди 15 години
ако последно си се осигурявала на 400лв то ще получаваш 360лв всеки месец
127
0
 
0
 
! Отговори
NEDKA DIMITROVA DINE преди 15 години
NIAKOI MOJE LI DA MI KAJE KAKVO MAI4INSTVO 6E VZEMAM AKO 6 MESECA SAM ZEMALA 110LV. I 6 MESECA 4OOLV.
126
0
 
0
 
! Отговори
NEDKA DIMITROVA DINE преди 15 години
ISKAM DA ZNAM AKO 6 MESECA SAM POLY4AVALA 110 LEVA ZAPLATA I 6 ME4SECA 400 ZAPLATA KOLKO 6E E MAI4INSTVOTO MI KATO IMAM VE4E DETE
125
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 15 години
124,не става въпрос за това колко стаж имаш.Ако ти си работила в някаква фирма и имаш 6 месеца стаж,тогава имаш право на платени и неплатени отпуски,както и да излезеш по майчинство.Тук става дума за това,че вместо 9 месеца да има6 право на майчинство,да стане 1 година,т.е. фирмата ще ти плаща 1 година вече 90 на 100 от заплатата,която си взимала.Мисля,че това е добре,стига да си работила до преди да забременееш и да имаш нужния стаж.Но дори и да го нямаш ако фирмата ти е коректна ще ти плаща.
124
0
 
0
 
! Отговори
mai4instvo преди 15 години
sega po malko jeni shte rajdat ne vsiaka ima 1 g staj as sam bremenna s vtoro dete i niamam 1g staj ne znam kak shtese gledame s 100 lv majami raboti no zaplatata mu e malka te taka ne stigat imam samo 9 meseca staj i sega mnogo gubia znam 4e mnogo jeni sa kato mene prosto gi sajeliavam
123
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 15 години
Не само духовната му нищета е поразителна.Демонстрира отлична граматика,а няма акъл за пет стотинки!Първо: тук не сме седнали да гледаме кой е имал 6 по Български език и най-вече правопис!Второ:не можеш да правиш забележки на човек за правописа,който пише на клавиатура!Трето: супер детинско е да седнеш и да парадираш с познанията си,в крайна сметка целта на коментарите е съвсем друга.121,подозирам,че това е някой частен учител по Български език и литература,който преподава на богати лигнярчета и тъпанарчета и се радва на добър доход.Но нека задам един въпрос на въпросния:Как един родител да поеме цялата отговорност за детето си предвит "заплатката",която получава?Да не забравяме,че не всеки има висок доход и е в състояние,да си плаща сметките, да се изхранва и да отглежда дете (да не говорим,че някои плащат и квартира).Да имаш дете е скъпо удоволствие.Дори и малката помощ от държавата е добре дошла.Ако нямаше такава едва ли някое семейство би се навило да има дете,предвит тези времена.Я погледнете ***.Правят деца на поразия и хич не им пука.Обаче като отворят уста за нещо никой не им отказва.Защото те са единни и борбени,но това вече е друга тема.Към тази тема... Ако управниците наистина удържат на казоното,черните им точки ще са с една по-малко,което да не приемат за голям плюс естествено.
122
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
ДУХОВНАТА ТИ НИЩЕТА Е ПОРАЗИТЕЛНА!!!
121
0
 
0
 
! Отговори
до 120 преди 15 години
120, на теб какъв ти е бизнеса, че всички вече станахме наясно, че си платен . Не е важен в правописа, а СМИСЪЛА . Така че ако обичаш коментирай смисъла.
120
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Преди да пишеш анонимни апели научи правописа и пунктуацията:Преди "че" се пише запетайка,Дума "жини"няма,Дума "никага" няма,Не се пише"партийте"- няма "й" тук, пише се "и"Преди израза "е пряк израз" няма запетайка,В първия абзац си написала "българинА", но правилно е българинътПреди "в които" се пише запетайка и тн...Преди да правиш анонимни призиви се научи да пишеш на правилен български език. То от продължителни отпуски и гледане на сапунени сериали и тв шоута се стига до такава неграмотност.По въпроса за заканите ти - това е толкова смешно, че не си струва да се коментира...Разбери- отглеждането на дете е лична отговорност на родителите, издръжката на дете е отговорност на родителите, а не на правителството, както пишеш. Не правителството трябва да ти издържа децата,както внушаваш в писанието ти, а това е твоя отговорност! Защото създаването на дете е отговорност, а не бизнес, както определени групи от населението си мислят.
119
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
УВАЖАЕМИ МАЙКИ,БЪЛГАРИНА НИКАГА НЕ СЕ Е ОТНАСЯЛ ВАРВАРСКИ СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ЖИНИ И ДЕЦА..., КАКТО ПРАВЯТ НА ЗАПАД И ИЗТОК..., ЗАТОВА ПОИСКАЙТЕ ОТ ВАШИТЕ СЪПРУЗИ И СИНОВЕ, чрез партийте, сдруженията и синдикатите в които те членуват ДА ПРОУМЕЯТ ЧЕ:Платеното майчинство е ЗАДЪЛЖЕНИЕ, а не БЛАГОДЕЯНИЕ на правителството...След като въпроса за майчинството е един от най-важните социални въпроси и не случайно Конституцията ни го засяга в член 46 и 47...."Чл. 47.(2) Жената майка се ползва от особената закрила на държавата, която й осигурява платен отпуск преди и след раждане, безплатна акушерска помощ, облекчаване на труда и други социални помощи..."...А ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА МАЙЧИНСТВОТО, е пряк израз на грижата на дъжавата и обществото, с която сме се самозадължили в друг Конституционен текст:..."Чл. 14. Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото..."ИЗПОЛЗВАЙТЕ НАЙ-СИЛНИТЕ ЖЕНСКИ ОРЪЖИЯ - ЗАТВОРЕТЕ СИ КРАКАТА, НЕ ИМ ГОТВЕТЕ И НЕ ГИ ПЕРЕТЕ, ДОКАТО НЕ ПОИСКАТ ЗА ВАС:..." Държавна Майчинска заплата за две години(КАКТО И СЕГА, НО с платени всички осигуровки), при това, само за първите три деца и НЕ ПО-ГОЛЯМА ОТ СРЕДНАТА ЗАПЛАТА ЗА ДЪРЖАВНА ДЛЪЖНОСТ ЗА ПРЕДХОДНАТА ГОДИНА!!!" (Все пак става дума за грижа на обществото за детето, а не ЗА СОЦИАЛНОТО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА МАЙКАТА!!!)
118
0
 
0
 
! Отговори
p преди 15 години
5-6 човека пред Народното събрание няма да променят нищо.Трябва да се обърнем към някоя организация- на майките да ни подкрепят.Освен това не всички засегнати имат възможност да дойдат.Да се внесе подписка срещу приемането на това решение.Няма време за реални действия.
117
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
добре че някой се сети (номер 97), че за детето, освен пари, трябва да се осигурят и грижи. това по-малка отговорност ли е и кой ще я поеме, ако родителите работят по 16 часа на ден?!
116
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ne samo v Germany i u nas ima muje i jeni, koito rabotqt ne na 2, ami i na poveche mesta za da izdurjat semejstvata si. Kakvo mi dfavash za primer priqtelq si. Sigurno mu plastat dosta po-dobre, a ima i drugi plusove jivotut mu zad granica. Az sum za protesta.
115
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Защо да ходя на работа за 300 лв и майчинство от 240 лв. С една да речем и самоотлъчка никой нищо не може да ми направи." Хубавото на малката заплата е че можеш и без нея"
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Всички ние обикновените хора работи за обръчите от фирми на партиите.Те имат интерес да работи по 15 ч. на ден за да печелят двойно.Много са малко фирмите които плащат реални осигуровки,ипо този начин ощетяват всички .Много бъдещи майки се налага да отделят от своята заплата за да се самоосигуряват последните месеци за да осигурят средства за нормално отглеждане на детето си по време на майчинството.Децата които се кърмят по дълго време са по умни и по здрави,затова е необходимо по продължително майчинство.От тази държавна инвестиция след време полза ще имат и партийните фирми,защото тези деца ще работят за вас.
113
0
 
0
 
! Отговори
майка преди 15 години
ЩЕ ДОЙДА И АЗ! И НЕКА ТОВА БЪДЕ КРАЯ НА ТРОЙНАТА ИМ КОАЛИЦИЙКА! Щом не могат да се грижат за бъдещото поколение а са готови да ни вземат залчето хляб на децата ще ги набутаме тавм където им е мястото и ще ги научим да живеят и те под социалния минимум
112
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ще дойдем на протеста искате или не искате - страх ли Ви или ще си загубите работата пред компютъра платен Агент! Махай се оттук ти неси СВОБОДЕН ЧОВЕК и твоето мнение не ни е интересно и важно !
111
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хайде променяйте Кодекса на труда че да можем и ние да работивм на 2- 3 места, защото ние не нарушаваме законите Ви !