Да въведем еврото, призова Ники Василев

Според министъра правителството е длъжно да удържи валутния курс, иначе лошо ни се пише
6 дек 2008 11:37,
57
Да въведем еврото, призова Ники Василев
Снимка: БГНЕС

Ако трябва да избираме между две злини – едностранно въвеждане на еврото и няколко дни трудни разговори по телефона с Брюксел и Франкфурт, и пълния хаос, който би настъпил след валутна атака, аз бих избрал първото, заяви министър Николай Василев пред Дарик радио.

Василев критикува изказването на лидера на ДСБ Иван Костов, че държавата ще ощети търговците и производители на коледни сувенири, заради икономиите, които замисля правителството и обвинението, че всичко е PR-кампания.

Доводите на Василев срещу твърденията на Костов са, че харчейки безсмислено държавни пари "голяма част от парите отново ще изтекат зад граница, за да си купим поредните нови, вносни, стоки за Коледа, и тогава външния дефицит ще стане още по-голям", каза той.

Според Николай Василев, най-важното нещо, което трябва да направи българското правителство по време на кризата е, да удържи валутния курс и добави, че ако не го удържим, нищо друго няма да има значение.

По отношение на вчерашния политически съвет на тройната коалиция Василев посочи, че НДСВ се е интересувало от удължаването на 12 месеца платеното майчинство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
малкия човек преди 15 години
Не търсете грижа за държавата!Целия зор е ДИРЕКТНО да си изнасят парите зад граница,това е!Щото се канят още да управляват!Е,ще видим...
55
0
 
0
 
! Отговори
varnata преди 15 години
ai pyk ako ne6to stane pak 6e prodadem BTK za jylti stinki
54
0
 
0
 
! Отговори
hehehe преди 15 години
ОЛЯМИ РАЗБИРАЧИ<ГОЛЯМО ЧУДО ЕЙ !!!! *** нищо не разбирате, нищо *** сте , като *** !!!! ( За привържениците на паралелното въвеждане на едината европейска валута )Знайте *** занимавам се с валутна търговия над 7 години на международните финансови пазари и имам известен опит в тази сфера !!!Знайте следното ЕВРОТО КАТО ВАЛУТА Е БИТА КАРТА БИТА !!!!Скоро ще видим крос курсове от порядъка на 0,86 еур/усд , а дъното е 2012 година и е от порядъка на 0, 65 еур/усд т,е по ниско от номинала когато бе въведено еур през 1999 г !!!По о0тношение на петрола 2009-2010- 20-30 $ барел в рейндж дъното е 2012 на 5 $ за барел !!! златото дъно 350 $ за Oz ами това е !!!А скоро долара 2лв 2009 навлиза в период на силния долар и слабото евро т.е както си беше предиВсичко друго са глупости за *** и лаици и за които трябва да има обяснение на нещата хехе също и БФБ :)Знайте само едно !!! Всичко зависи от тренда и от нищо друго-дори и утрешния ден !!!Много ви здраве !!!
53
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
ДО СЕГА НЕ БЕШЕ ИЗКАЗАН НИТО ЕДИН СЕРИОЗЕН АРГУМЕНТ ПРОТИВ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕВРОТО КАТО ПАРАЛЕЛНА ВАПУТА!!!... ОБЯВЯВАМ МОЯТА"ЧАСТНА" ПРОГРАМА ЗА СПАСЕНИЕ ОТ КРИЗАТА 1. За да няма "Германски срив на цените", Е НЕОБХОДИМО паралелно (едновременно, "едностранно") въвеждане на еврото, ТА КАТО СЕ ВЛЕЗЕ В МАГАЗИНА, НА ЕТИКЕТА НА СТОКАТА ДА ИМА ДВЕ ЦЕНИ И АЙДУЦИТЕ ДА НЕ МОГАТ ДА НИ МАМЯТ!!! От въвеждането на валутния борд, курса на еврото е "твърд" и БНБ, абсолютно безропотно изпълнява решенията на ЕЦБ!!! Ако курса е друг, ЗНАЧИ СОБСТВЕНОТО НИ ПРАВИТЕЛСТВО И БНБ НИ МАМЯТ!!!2. Държавата, банките, фирмите, по-заможните граждани и ДВАТА МИЛИОНА българи "гастарбайтери" и сега СПЕСТЯВАТ И БОРАВЯТ С ЕВРО..., ФАКТИЧЕСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ ЩЕ СЕ УЗАКОНИ И МИЛИОНИТЕ ОТ "БУРКАНБАНК", ЩЕ СЕ ЗАВЪРТЯТ В ИКОНОМИКАТА НИ..., ТАКА ЕВРОТО ЩЕ СТИГНЕ И ДО ОБИКНОВЕННИТЕ БЪЛГАРИ...3. При паралелно използване на еврото, ПРАВИТЕЛСТВОТО И ФИРМИТЕ ЩЕ БЪДАТ ПРИНУДЕНИ ДА ЗАПЛАЩАТ РЕАЛНАТА ЦЕНА ЗА ТРУДА НИ, А ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НЯМА МОГАТ ДА КРАДАТ ПАРИТЕ НИ, ЧРЕЗ НЕСЪЩЕСТВУВАЩ БЮДЖЕТЕН ИЗЛИШЪК !!!4. От паралелното използване на еврото, ГУБЯТ САМО МАФИЯТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО, ГРАНИЦАТА МЕЖДУ ТКОИТО ВЕЧЕ Е ТВЪРДЕ ТЪНКА И НЕУЛОВИМА..., ЗАСЕГА..., НО ЗА ЩАСТИЕ ИДВАТ ИЗБОРИ..., СЪД..., ЗАТВОР..., И ЕДВА СЛЕД ТОВА ЕВРОФОНДОВЕ !!!5. За да не изтичат от Държавата ни, парите от ЗАКОННИТЕ БЪЛГАРСКИ ДАНЪЦИ, трябва да въведем, чрез законите за данъчното облагане, "ПЛАЩАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ ЕДИНСТВЕНО ПРИ ИЗТОЧНИКА"..., ТАКА МИЛИАРДИТЕ, които фирмите, С УЖ ЧУЖДА РЕГИСТРАЦИЯ, УЖ ПЛАЩАТ ЗАД ГРАНИЦА, ЩЕ ОСТАНАТ В БЪЛГАРИЯ!!!6. НИКОЙ ПОЛИТИК ИЛИ ИКОНОМИСТ НЕ КОМЕНТИРА ТАЗИ ПРОБОЙНА В БЮДЖЕТА, ГОЛЯМА КОЛКОТО "ТИТАНИК", която е основния канал за износ на труда ни зад граница, а току що приетия бюджет, продължава политиката на УМИШЛЕН ИКОНОМИЧЕСКИ СРИВ и поемане на всички негативи породени у нас от Американската финансова криза и БЕЗКОНТРОЛНИЯ МОНОПОЛЕН ГРАБЕЖ(пример горивата и енергията), от БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ И ДРЕБНИТЕ И СРЕДНИ БЪЛГАРСКИ ФИРМИ !!!!!!7. За да няма БЮДЖЕТНИ ИЗМАМИ, Американците забраниха Електронното банкиране и ДЕЙНОСТТА НА ОФШОРНИ ФИРМИ НА АМЕРИКАНСКА ТЕРИТОРИЯ, А ПЛАЩАНИЯТА В БРОЙ НАД 10 000 ДОЛАРА СА ЗАБРАНЕНИ ОЩЕ ОТ ПРЕДИШНАТА КРИЗА ОТ 1927г..... ТОВА Е ГЛАВНОТО, А ВСИЧКО ВЕЧЕ Е ИЗМИСЛЕНО, НИЕ КАКВО ЧАКАМЕ, ТОВА СЕ ПРАВИ ЗА ЕДИН ПАЛЛАМЕНТАРЕН ДЕН В ДВЕ ЧЕТЕНИЯ !!!
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това човече което изговори и стори стотици глупости из администрациите защо още е министър не ми е ясноСтоенето му всяка минута нови вреда на България Абсолютен безхаберник и бездарник та в България има сигурно над 1 милионо по-добри от него.
51
0
 
0
 
! Отговори
GB преди 15 години
Микито, които в пълно неведение повтарят каквото им се нареди. В същност едва ли можем да въведем еврото едностранно, а и целта на това говорене е струвами се друга. Целта е да се пусне слух! Тогава всички ще се втурнат да си обменят парите и лева ще се срине! Валутният борд няма да може да поддържа курса и ще се провали. Май само това са възможностите на *** от БСП да се преборят със сивата икономика и корупцията!
50
0
 
0
 
! Отговори
GB преди 15 години
Грешиш, като ни сравняваш с другите бивши соц. страни, тъй като и преди, по времето на СИВ си бяхме на опашката и никой не искаше нашата допотопна продукция! Работил съм едно време в гиганта на нашето машиностроене, електрокарния завод в София и много добре ми е известен този факт. Бил съм и в магазин в Берлин тогава столица на бившето ГДР, където, като исках да си купя сокоизтисквачка, продавачът ми каза, че за съжаление няма, или по-точно има някакъв модел "Малина" произведен в България, който не ми препоръчва! Когато се възмутих, той ми извади една от кутията и я включи. Не работеше, само издаваше някакъв подозрителен звук! Извади втора, пак същото! Извади трета, тя и звук не издаваше! Ето това не казваш! Продукцията ни по Руски стандарти и технологии никой не искаше! Това беше и си остава истината. При това положение ти какво смяташ за нашата "промишленост"! Как тя да се развива? Да подобрим технологиите, закупим лицензи или привлечем световни производители да открият производство у нас? Първо те не искат, защото са открили такова производство в региона в другите бивши соц. страни, а "работната" ни ръка нито е квалифицирана, нито дисциплинирана, нито евтина! Второ дори с неистови нашенски напъни да се опитаме да направим нещо, само ще се превърнем в 1001 производител, при това с не особено добра репутация, борещ се за пазарите! Да не забравяме, че след като поради огромната си лакомия на САЩ, Германия, Франция, Италия, Великобритания и т. н. откриха производства в Китай и Индия за да завладеят техния огромен вътрешен пазар, само си го вкараха сами, поради невъзможността им да им се противопоставят сега на международния! При тази ситуация сега целият свят "чака" само появяването на нашата продукция! Така че колкото и невероятно да ти звучи България няма друг шанс освен развиването на супер модерни технологии и производства, както Симеон казваше! Трябва да взимаме пример единствено от Швейцария, понеже по природни дадерности и структура на икономиката сме най-близо дао тях! Така че икономически чудеса и мастодонти, като "Кремиковци" например за съжаление просто нямат шанс и трябва да се закрият! В по-голяма или по-малка степен това важи за повечето от големите ни производства. Но докато развием подходящи технологии и производства, нямамекой знае какви други шансове освен туризъм и търговия и качествена, екологична селскостопанска продукция. А всичко това не иска кой знае колко ел. енергия, така че и АЕЦ Козлодуй не е кой знае какъв проблем. Носи само загуби от пропуснати ползи за изнасянето на тока. Това обаче за България са генерални промени, които ше отнемат повече време и ще нанесат много катаклизми в житието и битието на хората. И точно тука е голямата вина на управляващите, които поради своята некадърност и корумпираност вместо да улесняват и съкращават процеса, го компроментират, усложняват и удължават до неприемлива неузнаваемост! Колкото до клакьорчета, като Микито, които в пълно неведен
49
0
 
0
 
! Отговори
adi преди 15 години
Тези пари ще ги връщат нашото поколение...тяпното поколение ....и ощи поколения...О родолюбие ....Мамицата ни таковаха със сто гдини нататака.
48
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
ОЧИВИДНО МАФИЯТА ЗДРАВАТА СЕ Е ОПЛАШИЛА ОТ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕВРОТО, КАТО ВТОРА ВАЛУТА..., ОТ ЗЛОБА И ПО МОЯ КОМП ПОТЕКОХА ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ И ЛИГИ...
47
0
 
0
 
! Отговори
ani преди 15 години
Ники Василев за нищо не ставаш.От министерство в министерство те прехвърлят и навсякаде *** всичко. Най корумпиране е държавната администрация. Видяхме де на времето и в корабостроителница Варна.Ядеш от парите на гладния българин и си въздух работа.Василев България и българите нямат нужда от такива хрантутници като теб .Моля те върви си от където са те изпратили.
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
egati glupostite! kato 4e li 6te ni dadat pravo da vuvedem evroto bez da izlupnim usloviqta. a ako nqkoi dade primer s 4erna gora - te vuvedoha evroto za6toto predi tova bqha s nemski marki
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ники си отговори на прякора. Просто ни пуснаха дрънкалка да си дрънчим, да си чешем клавиатурите и да не гледаме реалните тотални правителствени простотии и кражби.Просто не е възможно да се въведе еврото едностранно. Това са глупости за отклоняване на вниманието.Удобно пуснати, по случай спирането на 220млн. Това е истината.Друга е темата за коментари.
44
0
 
0
 
! Отговори
Червената помия 26 преди 15 години
Прав си, братко, кажи им го и ти!!!Моите поздравления и уважение!!!
43
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
1.Държавния ЗАЕМ е 3-4 милиарда и само при просрочие ще стане ДЪЛГ, А останалото са частни заеми, за които всеки си отговаря.2. За да може държавата да си събира парите, прочети т.5 и 7 от пост 35
42
0
 
0
 
! Отговори
ДЕСЕБАР преди 15 години
ЕВРОТО ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕТАКОВА Е МНЕНИЕТО НИ В ДСБ.КОЛКОТО ПО-СКОРО ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ.НЕЩО НЕ Е РАЗБРАЛ КОСТОВ КАКВО Е КАЗВАЛ, НО НИЩО - НЕ МУ Е ЗА ПЪРВИ ПЪТ.
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
не бягам а ти казах и обясних че парите от излишъка отиват във Валутния борд освен ако Народното събрание не гласува да бъдат изхарчени в бюджета. парите на частниците и на мафията обаче са много повече от Валутния борд и виждаш че сега външният дълг на България вече надхвърли 35 милиарда евро и то по данни от септември, а вече сме декември
40
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
ОБЯСНИ НИ, АКО С,..."1 милиард лева приходи на година се издържат чиновници, пенсионери, полиция, армия, учители и лекари..."КАКВО ПРАВИ МАФИЯТА, ПАРДОН, ПРАВИТЕЛСТВОТО С 10 МИЛИАРДА БЮДЖЕТЕН ИЗЛИШЪК???
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
с въвеждането на еврото Василев (Хари Потър) де факто признава че Иван Костов, Софиянски и МВФ са ни излъгали през 1998 г. когато въведоха Валутния борд. като е бил толкова добър, защо искат да го махат сега ? всичко беше да свалят БКП от власт и да дестабилизират държавата. НДСВ, СДС и другите демократи са едни мошеници
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
еврото ще означава смърт за БНБ и за инфлацията, от която правителството печели поне 1 милиард лева приходи на година за да издържа чиновници, пенсионери, полиция, армия, учители и лекари. въвеждането на еврото реално застрашава всички тези хора да не вземат заплати и пенсии ако икономиката се влоши, защото богаташите и мафията ще продължат да източват данъците. тогава цялата система може да рухне
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Извинявам се много но такава беше визията на САЩ за българската държава. И нашите дисиденти и нашите БСПари се съгласиха с нея безропотно - туризъм и търговия. Всяко промишлено производство и селско стопанство трябваше да бъде унищожено. Туризма все пак продава продукта навън и внася валута но процента му е малък. Затова пък се заложи на търговията която прави точно обратното. Погледнете другите бивши соц страни - произвеждат коли самолети телевизори и какво ли не друго промишлено производство. Да не говорим за икономическия гигант Турция която има 25 милиона работници. А при нас нищо. Отделно местния мафиотски капитал се бори със зъби и нокти да не допусне сериозния чужд капитал да влеза в БГ. Не слушайте кво ни лъжат. Така че сега 14те милиарда външен заем на бай Тошо сега ни се виждат като дребни стотинки. С тези 35 милиарда дълг България може да се срути всеки момент. А сиктир и малоумната държава. Сиктир и продажните политици напълно оперирани от патриотизъм и готови да продадат стараната само за едно евала