Свинско месо, произведено в Ирландия, не трябва да бъде консумирано поради опасения, че е заразено с диоксин, предаде ВВС.
Става въпрос за месо, призведено след септември месец, обявиха властите в страната.
Диоксинът в месото на някои от животните е надвишавал 200 пъти допустимите нива.
Британският експерт по безопасност на храните професор Хю Пенингтън обаче коментира, че рискът за здравето на хората е „много, много малък“.
„Трябва да изядете много месо. Наистина много, просто огромни количества, за да има някакъв ефект от диоксина“, твърди той.
Все пак клиенти и продавачи във Великобритания и Ирландия са предупредени да унищожат всичкото налично свинско и продукти от свинско месо, купени след 1 септември.
Бекон, шунка, кренвирши и пица с шунка също попаднаха сред продуктите, които трябва да бъдат изтеглени от магазините, ако са с дата на производство след упоменатата.
Диоксинът се образува по време на окисляване, както и при процес на горене на отпадъци и някои индустриални процеси.
Дълготрайното излагане на действието на диоксин може да доведе до сериозни здравни проблеми, включително рак.