Газовата криза сбира всички при Първанов

КСНС бистри мерки 48 часа след спирането на подаването на природен газ към Балканите
7 яну 2009 07:00,
72
Газовата криза сбира всички при Първанов
Снимка: Булфото

Президентът Георги Първанов свиква днес следобед спешно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

На него ще бъдат обсъдени мерки за ограничаване на последствията от спирането на доставките на природен газ за България.

Доклади ще изнесат премиерът Сергей Станишев, вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин и министърът на икономиката Петър Димитров.

Според закона за КСНС членове на Съвета са председателят на Народното събрание, министър-председателят, министрите на отбраната, на вътрешните работи, на външните работи и на финансите, председателят на Държавна агенция “Национална сигурност”, началникът на ГЩ на БА и председателите на парламентарните групи в НС.

Часове преди това енергийният министър Петър Димитров ще се срещне с по-големите индустриални потребители на природен газ.

Ръководствата на фирмите ще бъдат запознати с условията на ограничителния режим, който ще бъде обявен, 48 часа след спиране на подаването на природен газ към Балканите.

След като доставките на газ бяха прекратени сутринта на 6 януари, "Булгаргаз" призова за намаляване на потреблението и за намиране на алтернативни източници.

Топлофикации в страната спират или намаляват подаването към абонатите си. Дружествата минават на работа с мазут.

Заводи и предприятия също се принуждават да преустановят производството си или драстично да го снижат.

Снабдяването с природен газ за метанстанциите беше спряно.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
sergo-vatmanna преди 15 години
az predlagam da da gatnem parlameta kakto edno vreme gatnahme mavzoleq na g.dimitrov 6o to e izli6en
70
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
ЛОЗЕТО НЕ ЩЕ МОЛИТВА, А МОТИКА...Договорите за членство в НАТО и ЕС и Конституцията, СА КАТЕГОРИЧНИ:- Правителствата ни са ДЛЪЖНИ да се грижат за непрекъснатия икономически и социален просперитет на Нацията и да осигуряват най-важните ресурси, от поне два источника или да осигурят съответните ефективни заместители. Минималния срак за КРИЗИСНИ СИТУАЦИИ е 70 дни!- На базата на ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИ ПЛАТФОРМИ, те са длъжни да разработят ИКОНОМИКО-СОЦИАЛНИТЕ си управленски програми.- На горната база да СЪСТАВЯТ ГОДИШНИТЕ БЮДЖЕТИ..., но единствената програма която имат, най-вече последните две правителства и която преизпълняват е, да ГРАБЯТ ВСИЧКО И ВСИЧКИ!!!РЕШЕНИЕ ИМА!!!ВЪПРОСА ДНЕС Е, НЕ С КАКВО ЕВРОПА МАЖЕ ДА НИ ПОМОГНЕ..., В УСЛОВИЯТА НА ОБЩОЕВРОПЕЙСКА ЕНЕРГИЙНА КРИЗА, А НИЕ С КАКВО МОЖЕМ ДА ПОМАГНЕМ НА ЕВРОПА...!!! Договора с Е.С. е ясен... В условията на днешната енергиина криза, ТРЯБВА незабавно да "пуснем", след завършване на ремонтите, малките четири реактора и ДА ДАРИМ ЕВРОПА И БАЛКАНИТЕ с 1600 мегавата качествен и високо рентабилен за нас, електрически ток, с което значително ще подобрим външнотърговския си баланс, и значително ще се приближим, до пълно изпълнение на изискванията за влизане в Еврозоната!!!ВСЯКО ЗАБАВЯНЕ СЕГА, ЗНАЧИТЕЛНО ОЩЕТЯВА ОБЩОЕВРОПЕЙСКАТА ИКОНОМИКА И ЕВРОПЕЙСКАТА ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ!!! ВРЕМЕ Е ДА ПРОУМЕЕМ, а опозицията Е ДЛЪЖНА ДО 14.ЯНУАРИ ДА ЗАЯВИ В МЕДИЙТЕ, че Премиера от правителството на Ахмед Доганов;- Лично е отговорен за спрените Евромилиарди!- Лично излъга Българската нация, че финансово-икономическата криза няма да ни засегне..., не предприе адекватни мерки, чрез създаване на Кризисен щаб, който да осигури финансово, ЕНЕРГИЙНО, суровинно и социално, Нацията и Държавата!! - Лично и УМИШЛЕНО, въпреки редупреждението от Газпром още от 18.дек.08г. за газовата криза..., СЪЗНАТЕЛНО НЕ ПРЕДПРИЕ ИЗПРЕВАРВАЩИ ДЕЙСТВИЯ !!!ПИТАМ,КЪДЕ Е НАШЕТО ПРАВОСЪДИЕ И КАКВИ ПО-СТРАШНИ, ЗА НАЦИЯТА НИ ПОВОДИ..., ЗА СЪДЕНЕ НА ДЪРЖАВЕН ПРЕСТЪПНИК... ПО-ТЕЖКО ОТ ТЕЗИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ Е САМО, АКО ДОПУСНЕ ДА НИ ОКУПИРА ЧУЖДА АРМИЯ......НО ЗАЩО ПЪК НЕ..., АКО СИ ПЛАТЯТ КОЛКОТО ТРЯБВА...п.п. Не забравяйте паролата: - 14/01
69
0
 
0
 
! Отговори
бедна пенсия преди 15 години
Ще се съберат на по едно кафе.,може и турско. Ще седите ще мъдрувате и пак тая. Ей как омагьосахте тоз народ да гласува за вас . То се видя ,че сте пълни ***. Даже не сте истински комунисти. Вие просто срама нямате. Като сте социалисти ,ами то капитализма противоречи на вашата идеология,нали паричките не миришат.
68
0
 
0
 
! Отговори
nekorumpiran преди 15 години
Нали бяхме блато, пълно с алигатори ? Метанът не се ли получаваше в блатата ? Къде е тогава метанът ни ?р. овч. се покри чак в Испания... Прав е ББ като казва, че трябва да се търси наказателна отговорност от р. овч. за подписването на договорите през 2006 г. !
67
0
 
0
 
! Отговори
Гоце преди 15 години
Ашколсун Гоце.Не напразно си ходил и в Египет,и в Аржентина,и в Афганистан.За козела не говорим.
66
0
 
0
 
! Отговори
Гордия пенсионер преди 15 години
Аз казвах, ама няма кой да слуша, а само излишно се възбуждат някои кръгове.Защо не се пише вече за конфликта в Газа, нали всички бяхте много загрижени? Още тогава написах, че това не е наш конфликт и там всичко е повече от ясно, а най-добре да се захванем за българския национален интерес, аз обикновено не греша.Дори има малка ирония - сега говорим не за Газа, а за газа.
65
0
 
0
 
! Отговори
Един луд преди 15 години
Има една част от българското население което казва-------------тъй е ама не е баш тъй ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,ти си от тях ,,,,,,много поздрави пий си чая и не се ядосвай хихихи
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Явно не си схванал изобщо темата и спора ,който вече се превърна в полемика. Никой не е оспорвал ,че има нужда от персонал. Напротив точно тоя персонал се изхранва от този хотел -примерно. В случая спора е ,че бизнеса щял едва ли не да гладува в чужбина!! И за това казах ,че човек с 4-5 милиона евро няма как да не живее богаташки дори в САЩ и Европа това са страшно много пари дори за техните стандарти!! Та за това говорехме а не за персонали и т.н.
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Преди да задаваш въпроси прочитай по нещичко. Не може да обвиняваш бизнеса за нещо ,което няма вина ! Първо цените на горивата ето ти разбивка ,която сам можеш да провериш на сайта .lukoil.bg. та ако не ти се проверява ще ти поднеса на готово данните== та литър А95 Лук.ойл го продава на цена от 0,52ст. обаче ДЪРЖАВАТА добавя към тая цена АКЦИЗ от 0,69ст. Тоест тя слага по голяма цена като акциз, отколкото струва горивото!! Така дотук цената стана 1,21лв. но ДЪРЖАВАТА слага още един налог отгоре ДДС !! Който при литър бензин е 0,24ст. или цената вече достигна 1,45. И чак тогава търговеца си слага някаква надценка на бензиностанцията. Тоест държавата е виновна за високите цени на горивата! Ако не бяха държавните налози щеше да купуваме А 98 за 0,60 ст. !! България е с най-високите ДДС и Акцизи в цяла Европа сега готвят нов за цигарите, половината пари в една кутия цигари е акциз! Същото е за Алкохол и т.н... Не бизнеса ви обира а собствената ви държава!
62
0
 
0
 
! Отговори
Един луд преди 15 години
Aло Прометей хахахха хотела не е само сграда а и персонал на първо място е обслужването ,,ако нямаш персонал дали няма да вдигнеш заплатите ,,а не да даваш някакви подаяния ,, ако никой не им работи дали няма да фалират защото аз не съм чул за хотелски комплекс без един човек персонал ----дали няма да вдигнат заплатите двойно аааааааа
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Кви 300лв. кви 5лв. !! Кой ви каза ,че бизнеса няма да успее в чужбина? Вие като пишете мислите ли изобщо? То само всеки ,който има 1 хотел в Сл. Бряг е вложил поне 4-5 милиона евро а това са страшно много пари както за Европа така и за САЩ!! А има толкова богати бизнесмени в България ,че просто не може да си представите. А най-смешното е ,че Бизнеса храни майките и бащите ви както и вас , бизнеса плаща парите -пенсиите на Бабите и дядовците ви ,колкото и малки да са те! Бизнеса внася и скъпите лекарства за тях, от джоба на бизнеса идват парите за всичко в тая държава включително и депутатските заплати! Друг е въпроса как депутатите управляват парите от данъците на бизнеса! Но да хапеш ръката ,която те храни или да режеш клона на който седиш е не тъпо а говори направо за липса и на капка интелект! Такова животно ще умре то не може да отцелее.
60
0
 
0
 
! Отговори
Един луд преди 15 години
Как мислиш ,,реални ли са цените спямо заплатите ,,,не купуваме ли доста скъпи храни спрямо редица европейски държави ,,не плащаме ли за скъп бензин при условие че цената на петрола се срина (цената ни е калкулирана с 9 месеца назад на барел 150$) господа бизнесмените плащат мизерни заплати а карат по 5 ,6 джипа а в същото време нямат пари и когато не дадът заплати и хората ги напуснат ,,почват да обясняват как българина бил мързелив и не искал да работи хахха никой от тези бизнесмени си няма понятие как се прави бизнес ,,единственото което ги движи напред е алчността
59
0
 
0
 
! Отговори
ot 7 преди 15 години
maj naistina nqkoj ne znae razlikata mejdu gaz i neft Samo4e nqkoi sme rabotili na gazoprovoda koito be6e za nas a otide v turcia
58
0
 
0
 
! Отговори
spass преди 15 години
Ще коментитар ТРИПЕРА първо, а след това ако има време и другите неща!
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
SMURT NA RUSKITE BOKLUCI OSTVETE STRAIQ I NAPREDNAL SVQT NAMIRA!!! БСП И ДПС НА БЕСИЛОТО!
56
0
 
0
 
! Отговори
Един луд преди 15 години
Ха ха много си далече от истината ,,бизнеса никога няма да се махне от България защото никъде няма да намери сульовци които да работят за 300лв а относно ЮАР ти си прав за в момента но аз ти говоря за доста години назад когато ако застреляш *** ,,плащаш в общината 2---3 раунда глоба и те не са имали никакви права освен да работят ,,явно си малчо и не си чел много а ако те интересува аз съм бил на всички континенти влючително и в ЮАР
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нека бизнесът ни се махне в чужбина.Там не го чакат с отоврени обятия,а с белезници и затвори.За това което бизнесът върши в беге,на Запад се лежи в затворите.
54
0
 
0
 
! Отговори
George преди 15 години
БСП трябва да понесе цялата политическа отговорност за кризата с газа. А наш президент агента Гоце Първанов трябва да открие годината на България в Русия. Ще покажем на братушките последен модел Пернишка печка. Деликатно, нали! Помнете ми думата окото му няма да мигне...да обяснява, че Пернишката печка е печка чудо!Говорителят на евркомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс - Феран Тараделяс даде ясно да се разбере, че идеята на Първанов не може да се осъществи и обяви, че "не може да става дума за отваряне на реакторите на АЕЦ "Козлодуй". Затова и Европа отразя президента Герги Първанов: EU*Не може да става дума за повторно отваряне на реакторите..Говорителят на Европейската комисия Йоханес Лайтенбергер допълни, че в момента приоритетът е да се реши въпросът с прекъснатите доставки на газ от Русия. По думите му усилията трябва да бъдат насочени именно в тази посока, а не върху сценарии Първанов, които в никакъв случай не предоставят дългосрочно решение...! * Спазвай правилото : - Да се пазиш от кон отзад, от бик отпред, а от Украйна отвред ! Как ще коментирате изявлението на президента Георги Първанов за пускане на един от спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй"? - Президентът Първанов ми е ясен. Той от сутрин до вече се събужда само с една идея - как да осигури допълнителни печалби на групата олигарси около него. Нека Първанов днес като се събуди да мисли за българския народ, а не за г-н Богомил Манчев. Това е единственият ми коментар. - А смятате ли всъщност, че повторно пускане на блок от АЕЦ "Козлодуй" е възможно? - НЕ, нито смятам, че е възможно, нито смятам, че е правилно. Но Първанов най-сетне трябва да се досети, че е президент на България, а не шеф на борда на директорите на фирма "Рискинженеринг" АД или на подобните такива, които оперират в енергийния сектор.
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Da GORI 6ibaniq parlament ! ! !
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Първо ,че това никога не се е случило в ЮАР ! Второ ,че ЮАР от както правителството е черно е страната с най-висока престъпност и убийства в момента в белите по-богати квартали са оградени с високи огради и бъкат с охранителни фирми ,коли и полиция.. и сега белите са добре но черните се избиват и обират нон стоп! А относно удар по бизнеса само ще ви кажа ,че абсолютно всеки лев в тая страна ,за пътища,лекари,училища,полиция ,храни,заплати и всичко идва от бизнеса и неговите данъци. Така ,че тъпотата на Българина да се самоунищожава и да реже клона на който седи е пословична .. Така ,че с тъпите си глави само може да страдате. А бизнеса си е богат той ще се оправи , ще се махне в чужбина, ама вас няма да има кой да ви нахрани... *** хора сте ей..